Αθήνα

17 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλη η Καινούργιου με Πέτσα και Ανχελίτα στο Big Brother: «Εμείς δεν πήγαμε σε reality να φιλιόμαστε» (vid)

LIFESTYLE

Δεν θα επιστρέψει στην τηλεόραση η Μπουσδούκου: «Δεν ήταν δύσκολο να απαρνηθώ τα φώτα της δημοσιότητας»

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD και Εκτελεστική Διευθύντρια της μηνιαίας σειράς εκδηλώσεων «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Άννα Μπουσδούκου, μίλησε στο marieclaire.gr για τις αλλαγές στην ζωή της.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε η Άννα Μπουσδούκου στην συνέντευξή της:

Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που πήρες την ξαφνική απόφαση να κλείσεις πίσω σου την πόρτα του ΣΚΑΪ, το καλοκαίρι του 2018. Είχε ωριμάσει μέσα σου καιρό πριν;
Μετά τη συνεργασία που ήδη είχα με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως σύμβουλος για δωρεές για τη μετεκπαίδευση των δημοσιογράφων και για προγράμματα δημοσιογραφίας, ήταν πολύ γρήγορη η απόφαση να αποδεχτώ τη μεγάλη πρόκληση να προχωρήσουμε μαζί στη δημιουργία ενός δημοσιογραφικού πυρήνα. Οπότε πάρθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν ωστόσο αρκετά ώριμη.

Δύσκολα αποφασίζει κανείς να αφήσει μια επιτυχημένη καριέρα στην τηλεόραση.
Καθόλου δύσκολο δεν ήταν να απαρνηθώ αυτό που ονομάζουμε «τα φώτα της δημοσιότητας», σαφώς όμως δεν ήταν εύκολο να αποχωριστώ συναδέλφους και ομάδες που εργαζόμασταν μαζί δεκατρία χρόνια. Η δημοσιότητα όμως δεν ήταν κάτι που μ’ ενδιέφερε. Αυτό που μ’ ενδιέφερε ήταν η δουλειά αυτή καθαυτή και οι διάφορες προκλήσεις που τη συνοδεύουν, ευχάριστες ή δυσάρεστες.

Τι αγάπησες και τι διέγραψες δουλεύοντας στην τηλεόραση;
Αγάπησα τη μεγάλη πρόκληση τού να πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να είσαι τολμηρός και έτοιμος να βγεις μπροστά, ό,τι κι αν συμβαίνει, και μάλιστα σε χρόνια τα οποία πραγματικά είχαν πολύ πλούσια και ακραία επικαιρότητα. Κοινωνική, ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική, και βέβαια δημοσιογραφική. Αυτό είναι κάτι το οποίο έμαθα, δούλεψα, καλλιέργησα και κάτι που με σκληραγώγησε. Δεν υπάρχει κάτι που διέγραψα και που δεν θέλω να θυμάμαι γιατί δεν μετανιώνω για τίποτα έως εδώ – αυτή τη φιλοσοφία προσπαθώ να έχω και ως άνθρωπος. Οχι από ρομαντική διάθεση ή θετική σκέψη, αλλά για να έχω μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Αν μπορούμε να πούμε ότι αναπόφευκτα ο χώρος της τηλεόρασης είναι πολύ περιορισμένος, σίγουρα δεν νιώθω τόσο περιορισμένη όσο ήμουν.

Μαζί μ’ εκείνη λοιπόν άφησες και κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου;
Σίγουρα. Βέβαια, έχει να κάνει και με το πώς ωριμάζουν τα πράγματα. Με τη διαχείριση και τη ζύμωση σε μια δουλειά ωριμάζεις ως άνθρωπος γιατί μεγαλώνεις μέσα από τη διαδικασία. Με δυο λόγια, ναι, νιώθω πιο απελευθερωμένη.

Θα επέστρεφες ποτέ;
Δεν το έχω σκεφτεί, οπότε μάλλον όχι.

Πώς είδες το δυνατό ντόμινο αποκαλύψεων του #metoo, όπου και οι δημοσιογράφοι είχαν σημαντικό ρόλο;
Το είδα τουλάχιστον με πολύ έντονο προβληματισμό, όπως οι περισσότεροι, αλλά δυστυχώς όχι όλοι. Μακάρι να μας προβλημάτιζε και να μας σόκαρε όλους. Το ζητούμενο είναι με ποιον τρόπο ο χώρος της δημοσιογραφίας θα το διατηρήσει στην επικαιρότητα και θα το πάει σε μεγαλύτερο βάθος, ανεξαρτήτως αν προσωποποιείται σε μια ιστορία ή σε ένα δημοφιλές πρόσωπο. Το θέμα είναι η δημοσιογραφία να μπει βαθιά στο θέμα και να ενημερώσει σωστά για τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία ανοίγουν με αφορμή το #metoo.

Δεν μπορώ να μη ρωτήσω αν έχεις έρθει ποτέ σε άβολη θέση έχοντας κάποιον απέναντί σου να ξεπερνά τα όρια.
Εχω έρθει. Μπόρεσα να το αντιμετωπίσω. Δεν σημαίνει όμως ότι αν ξαναέρθω θα μπορέσω να το αντιμετωπίσω ή ότι οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Σίγουρα θέλει ψυχραιμία βάσει των συνθηκών -γιατί οι συνθήκες ποικίλλουν-, θέλει εκλογίκευση και υπενθύμιση των βασικών αρχών συμπεριφοράς. Οποιος βρίσκεται στην αδύναμη θέση πρέπει να θυμηθεί ότι έχει τη δύναμη να μην αποδεχτεί το ότι στερεοτυπικά είναι ο αδύναμος παίκτης. Δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς περιπτώσεις, ούτε ανθρώπους. Εδώ θέλει αλλαγή κουλτούρας. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ισότητα. Είτε πρόκειται για τη σεξουαλική προσέγγιση, τη σεξουαλική προτίμηση, την εργασιακή, κοινωνική ή στερεοτυπική συνθήκη.

«Γυναικεία ενδυνάμωση». Πώς βλέπεις τα πράγματα;
Είναι αυτονόητο ότι τη χρειαζόμαστε. Θεωρώ άδικο το να εξακολουθούμε το 2021 να τη συζητάμε. Θα πρέπει να υπάρχει ανθρώπινη ενδυνάμωση, ισότητα ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικών προτιμήσεων, θρησκείας, εθνικότητας. Οταν ανοίγει το θέμα, δεν εξαντλείται μονοδιάστατα. Εχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τη γυναίκα ως μητέρα, σύζυγο, εργαζόμενη, μεγαλύτερη, νεότερη. Ολες αυτές οι ταμπέλες δεν πρέπει να έχουν λόγο ύπαρξης. Καταλήγω ότι είναι θέμα κουλτούρας και πρέπει να χτιστεί από τις μικρές ηλικίες με προσανατολισμό την ισότητα.

Φοβήθηκες την πανδημία; Είχες το δικό σου survival kit;
Φυσικά φοβήθηκα. Το survival kit είναι αυτό που ανακαλύπτεις ότι τελικά έχεις ενώ δεν το ξέρεις. Προσπάθησα να ισορροπήσω με το να ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει, αλλά δεν ταυτίστηκα με καμία από όλες τις σίγουρες τοποθετήσεις που για καιρό ακούγαμε, οι οποίες συχνά ακυρώνονταν. Νομίζω ότι αυτό ήταν το πολυτιμότερο μέσο επιβίωσης που είχα.

Οι ανθρώπινες σχέσεις άλλαξαν αυτή την περίοδο; Ήρθες πιο κοντά με την οικογένειά σου;
Ήμουν ούτως ή άλλως κοντά με την οικογένειά μου, σίγουρα όμως ανησύχησα περισσότερο. Ο ιός μας έβαλε σε απόσταση. Ακούσαμε όμως αρκετούς κοινωνιολόγους ν’ αναλύουν τον όρο “κοινωνική αποστασιοποίηση” ποικιλοτρόπως. Δεν πρέπει να έχουμε κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά φυσική αποστασιοποίηση. Ήρθα λοιπόν κοντά με άλλους τρόπους -πέραν της φυσικής εγγύτητας- με την οικογένειά μου, όπως ήδη ήμουν, με φίλους, με ανθρώπους του περιβάλλοντός μου και ταυτόχρονα συνειδητοποίησα και πόσο βοηθάει η τεχνολογία σε τέτοιες στιγμές, αλλά και πόσο κουράζει. Πρέπει κάπου να γίνεται ένα δεύτερο εργαλείο κι όχι ένα πρώτο εργαλείο επικοινωνίας, όταν βέβαια τα πράγματα είναι πιο ασφαλή και μπορείς να συναντηθείς με κάποιον. Οπότε δίνω περισσότερη αξία στο να βρίσκομαι φυσικά με κάποιους ανθρώπους.

Λίγοι γνωρίζουν ότι είσαι η κόρη του ηθοποιού Νίκου Μπουσδούκου. Τι κουβαλάς από εκείνον;
Το ήθος, προσπαθώ το χιούμορ, γιατί έχει πραγματικό χιούμορ, τη γλυκύτητα. Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας ξεχνάμε να εντάσσουμε τη γλυκύτητα γιατί θεωρείται αδυναμία. Κρατώ και μία συμβουλή που πραγματικά μέρα με τη μέρα συνειδητοποιώ ακόμη περισσότερο την αξία της: «Παν μέτρον άριστον», αλλά και το ίδιο το μέτρο θέλει μέτρο. Οπότε το στοίχημα που ουσιαστικά προσπαθείς να κερδίσεις και που ποτέ δεν το πετυχαίνεις στην εντέλεια είναι να είσαι μετρημένος αλλά να υποστηρίζεις και τις υπερβολές.

Αγκαλιάζεις τις αλλαγές στη ζωή;
Εννοείται!

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 01:05

Audi grandsphere – Το ηλεκτρικό πρωτότυπο της Audi

22/09/2021 | 23:57

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνουν δωρεάν rapid test την Πέμπτη 23/9

22/09/2021 | 23:45

The Bachelor: H Σία Βοσκανίδου επέστρψε στο ριάλιτι αγάπης και τραγούδησε για τον Αλέξη Παππά

22/09/2021 | 23:28

«Πόλεμος» Τζολί – Πιτ για έναν αμπελώνα αξίας 140 εκ. στη Γαλλία

22/09/2021 | 23:07

Κομάντα και δράκοι: «Χαμός» στο twitter για το ελληνικό «Stranger Things»

22/09/2021 | 22:49

«Για πάντα αρχηγός»: Αποθέωση οπαδών του Ολυμπιακού στον Βασίλη Σπανούλη έξω από το σπίτι του

22/09/2021 | 22:38

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα σε μουσική Μίνωα Μάτσα, η εγκυμοσύνη και η τρυφερή ανάρτηση

22/09/2021 | 22:33

Κορονοϊός: Υψηλότερη στα παιδιά η μετάδοσή του, σύμφωνα με τον αρχίατρο της Αγγλίας

22/09/2021 | 22:28

Γλυκά Νερά: Εικόνες – σοκ από την ψεύτικη ληστεία που έστησε ο συζυγοκτόνος στη μεζονέτα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

22/09/2021 | 22:27

Μητσοτάκης: Kαθήκον της Πολιτείας να διασφαλίσει πως οι συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κτίρια

22/09/2021 | 22:24

Καιρός: Φθινοπωρινό το σκηνικό αύριο- Η πρόβλεψη του Κιαλλιάνου (ΒΙΝΤΕΟ)

22/09/2021 | 22:17

Ούτε μία συγγνώμη για το κοριτσάκι που ξέχασαν στο λεωφορείο στη Βάρκιζα! Οργισμένοι οι γονείς (ΒΙΝΤΕΟ)

22/09/2021 | 22:11

Οργή Ανθής Βούλγαρη: Τσαντίζομαι με τις κοπέλες στο Bachelor (BINTEO)

22/09/2021 | 22:05

Η Μαρία Κωνσταντάκη «αδειάζει» την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου: Νιώθω αμήχανα με όσα λέγονται κι όσα είπε

22/09/2021 | 21:58

Φλοίσβος: Αναγνωρίστηκε το πτώμα γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στη θάλασσα
«Σασμός»: Ο Κώστας Νικούλι αποκαλύπτει πως θα ακολουθήσουν πολλά φονικά ακόμη (vid)
Έξαλλη η Καινούργιου με Πέτσα και Ανχελίτα στο Big Brother: «Εμείς δεν πήγαμε σε reality να φιλιόμαστε» (vid)
Ηλίας Βρεττός: «Ο πνευματικός μου είπε ότι το τροχαίο ήταν αποτέλεσμα γλωσσοφαγιάς και ματιού»
Σασμός: Οι παράνομοι έρωτες ξεκινούν! – Νύχτα μεγάλου πάθους για Μαθιό και Βασιλική
Άφωνη η Φαίη Σκορδά με όσα είπε η Άννα Φόνσου για τον Δημήτρη Λιγνάδη – «Θέλω να πάω στη φυλακή αλλά θα στιγματιστώ» (vid)
Μητέρα Παναγιώτη Πέτσα: Δεν τον βλέπω να είναι καλά στο Big Brother! (vid)