Αθήνα

 

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xatzisavvas
Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…
paidia texni zografies 2403

LIFESTYLE

Η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη σε 4 βήματα

Η εξοικείωση του ανθρώπου από τη νηπιακή ηλικία με την τέχνη είναι καίριας σημασίας. Ο σκοπός δεν είναι βέβαια, να αναζητά Τσόκλης έργα αναγνωρίζοντας τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη.

Ακόμη και η «εκτόνωση» δημιουργική και καλλιτεχνική είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στα οφέλη, που έχει η τέχνη για τον άνθρωπο από την παιδική κιόλας ηλικία.

Πλέον πληθαίνουν τα ευρήματα των ερευνών, που διαπιστώνουν ότι η εξοικείωση με την τέχνη καλλιεργεί κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Στα παιδιά, που έρχονται από την προσχολική κιόλας ηλικία, σε επαφή με την τέχνη έννοιες όπως το μοίρασμα, η φροντίδα, η βοήθεια είναι ανεπτυγμένες. Ο κατάλογος αναφορικά με τα οφέλη στην παιδική ηλικία δεν έχει τέλος. Ακολούθως παρουσιάζονται μερικοί από τους τρόπους για να εισάγετε τα παιδιά με ομαλό τρόπο σε βασικές αρχές και έννοιες.

Πως να εξοικειώνονται τα παιδιά με την τέχνη

Φροντίστε να παρέχετε στα παιδιά μια ποικιλία υλικών, ώστε να κατασταλάξουν στο μέσο δημιουργίας της προτίμησής τους. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συγκροτήσετε ένα πλάνο με οριοθετημένο πρόγραμμα ή να τα αφήσετε ελεύθερα να δημιουργήσουν. Όπως κι αν έχει, όποια τεχνική κι αν επιλέξετε, ρωτήστε τα ερωτήσεις σχετικά με τις δημιουργίες τους. Παρατηρήστε τα, καθώς δημιουργούν.

Εκθέστε τα έργα τους, καθώς έτσι ενισχύετε τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθησή τους. Εκφράστε τον θαυμασμό σας, όπως σαν να αναζητούσατε Πανιάρας έργα ή σαν να παρατηρούσατε οποιονδήποτε μεγάλου καλλιτέχνη τα έργα. Αφιερώνοντας κάθε μέρα από λίγο χρόνο, το παιδί σας θα σημειώσει μεγάλη πρόοδο και στην καλλιτεχνική του δεξιοτεχνία και στις υπόλοιπες δεξιότητές του.

Διδάξτε στα παιδιά τα στοιχεία της τέχνης

Αναζητήστε στο διαδίκτυο ιδέες για μαθήματα τέχνης και αντλήστε έμπνευση. Το ίντερνετ είναι γεμάτο από αναρίθμητες ιδέες για παιδιά 2 έως 5 ετών. Πολλοί δάσκαλοι κι εκπαιδευτές έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες, που προσφέρουν ιδέες και προτάσεις, που προωθούν τη δημιουργικότητα των μικρών παιδιών.

Μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες που μαθαίνουν στα παιδιά τα χρώματα. Τα χρόνια της προσχολικής ηλικίας είναι τα κατάλληλα για να μάθουν στα παιδιά τα διάφορα χρώματα του ουράνιου τόξου. Επιλέξτε δραστηριότητες, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά και διαφορετικά χρώματα. Δώστε έμφαση σε χρώματα, όπως ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μωβ, μαύρο, άσπρο και καφέ.

  • Τυπώστε έτοιμα, απλά σχέδια τα οποία θα μπορούν να ζωγραφίσουν τα παιδιά με τα χρώματα της επιλογής τους.
  • Επιλέξτε ένα βασικό χρώμα, όπως πχ το πράσινο. Συγκεντρώστε μετά διάφορα πράσινα υλικά, ώστε τα παιδιά να κάνουν το κολάζ τους. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν φύλλα, νήμα και μπογιές. Δώστε τους και κόλλα για να τα βάλουν όλα στο πράσινο χαρτόνι τους.
  • Συμπληρώστε τις γνώσεις τους για τα χρώματα διαβάζοντάς τους ιστορίες για τα χρώματα.

Σταθόπουλος έργα: Η ποικιλία γραμμών επιμορφωτική για τα παιδιά

Αναζητώντας κανείς Σταθόπουλος έργα και παρατηρώντας τα θα δει, ότι έχουν ποικιλία γραμμών. Εκθέστε τα παιδιά σας σε τέτοιου είδους έργα, ώστε να εξοικειωθούν οπτικά με τα διάφορα είδη γραμμών. Μετά την παρατήρηση έρχεται η εφαρμογή. Πάρτε ένα κομμάτι χρωματιστού χαρτιού και δώστε στο παιδί μαρκαδόρους σε διάφορα χρώματα. Επιπρόσθετα, μπορείτε να του δώσετε νερομπογιές και βουρτσάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να του δώσετε κόλλα και υλικά για να κάνουν κολάζ, που θα περιλαμβάνουν γραμμές.

Αν οι γραμμές δεν είναι τέλειες… δεν πειράζει. Απλώς ενθαρρύνετε τα παιδιά να σχεδιάζουν γραμμές άσχετα με το αποτέλεσμα. Παράδειγμα άσκησης: Ζητήστε από ένα παιδί να κάνει μια ευθεία 1 γραμμή χρησιμοποιώντας ένα χρώμα. Μετά ζητήστε του με άλλο χρώμα να κάνει μια χοντρή γραμμή. Μετά μπορούν να φτιάξουν ένα ζιγκ-ζαγκ. Τέλος μπορούν να ζωγραφίσουν μια καμπυλωτή γραμμή. Θα πρέπει να γεμίσουν τη σελίδα με διαφορετικές γραμμές σε πολλά χρώματα. Μπορούν μάλιστα να κάνουν κολάζ με διάφορους τύπους γραμμών.

Επιλέξτε εργασίες που χρησιμοποιούν διάφορα σχήματα

Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά τις διαφορές μεταξύ σχημάτων, όπως τετράγωνα, ορθογώνια, τρίγωνα και κύκλους. Δώστε στα παιδιά να ζωγραφίσουν ή να χρωματίσουν διαφορετικά σχήματα. Όσο παράγουν τέχνη, ρωτήστε τα τι σχήματα χρησιμοποιούν.

Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και να βάζετε το παιδί να παρατηρεί έργα τέχνης. Αναζητήστε Βαλυράκη έργα και ζητήστε από το παιδί να σας πει τα κύρια σχήματα, που επικρατούν στους πίνακες ή να διακρίνει τις γραμμές, πχ ευθείες, καμπύλες. Πείτε στα παιδιά να κόψουν σε χαρτόνια χειροτεχνίας διάφορα σχήματα και να τα κολλήσω σε ένα κομμάτι χαρτί. Μπορούν έτσι να δημιουργήσουν κολάζ ή να φτιάξουν μια κατασκευή.

Εναλλακτικά ζητήστε τους να σχεδιάσουν κύκλους και να τους χρωματίσουν με νερομπογιές. Ζητήστε στα παιδιά να σχεδιάσουν μικρούς και μεγάλους κύκλους γεμίζοντας το χαρτί. Μετά βάλτε στη σειρά τις νερομπογιές και δώστε ένα πινέλο στα παιδιά. Μπορούν να ζωγραφίσουν τους κύκλους ή το χαρτί, όπως επιθυμούν.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πάντα, ότι το νόημα στις προσχολικές ηλικίες δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία καθαυτή. Ενθαρρύνετε τα παιδιά πάντα να δημιουργούν, ασχέτως αποτελέσματος.

Ροή Ειδήσεων

henry kisinger 301123

30/11/2023 | 07:05

Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών

30/11/2023 | 06:58

Καιρός σήμερα: Βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

30/11/2023 | 00:53

Νικολέτα Βλαβιανού: «Μου έδιναν εκατομμύρια για μία γυμνή φωτογράφιση»

30/11/2023 | 00:47

Εκτάκτως στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Στόχος του η παράταση της ανακωχής με τη Χαμάς

30/11/2023 | 00:36

Europa League: Ο Παναθηναϊκός παίζει τα… ρέστα του στο «Ceramica»

30/11/2023 | 00:21

ΛΟΤΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση 2470
(1200 × 600 px) (1)

30/11/2023 | 00:19

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

30/11/2023 | 00:14

Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…

30/11/2023 | 00:12

30 Noεμβρίου: Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου
kairos106

30/11/2023 | 00:09

Ο καιρός της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου

30/11/2023 | 00:04

Tα ζώδια της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου

29/11/2023 | 23:50

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής στον Ολυμπιακό: Νοκ άουτ ο Γιόβετιτς
reuters hamas ΧΑΜΑΣ ΙΣΡΑΗΛ ΓΑΖΑ

29/11/2023 | 23:37

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε ακόμη 14 ομήρους

29/11/2023 | 23:26

Αδ. Γεωργιάδης στην παρουσίαση του Rebrain Greece: «Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα βελτιώνονται οι θέσεις εργασίας»

29/11/2023 | 23:15

Γη της Ελιάς: Και επισήμως χώρια ο Λυκούργος και η Χάιδω
Χειλάκης: «Είμαστε τόσο καλά με τη γυναίκα μου που στον προσωπικό μας χρόνο θέλουμε να είμαστε μαζί»
verikios
Βερύκιος για Μενεγάκη: «Στις διαπραγματεύσεις δεν την πιάσει κανείς! Kατεβάζει κουρτίνα, ούτε φιλίες ούτε τίποτα»
Κουτσελίνη κατά Συνατσάκη: «Μιλά για τις πλαστικές μου…»
Αντέδρασε on camera ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης με την ερώτηση της ρεπόρτερ: «Δεν έχετε σχέση μάλλον…»
meleti 290923
Ελεονώρα Μελέτη για Συνατσάκη: «Έχουμε κάτι προσωπικό που ξεκίνησε από την ίδια και δεν το έχουμε λύσει»
tsafou
Χριστίνα Τσάφου: «Δεν είμαι διαθέσιμη στον έρωτα εδώ και χρόνια… Την συνήθισα την μοναξιά»