
LIFESTYLE
Συνέντευξη στο περιοδικό DownTown Κύπρου και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χατζηγεωργίου παραχώρησε ο Ανδρέας Γεωργίου, αναφερόμενος στην πρεμιέρα της νέας του σειράς με τίτλο «Famagusta» και τις παιδικές αναμνήσεις που έχει ο ίδιος από τα Κατεχόμενα.
«Φοιτούσα στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου. Από την τάξη μου έβλεπα κάθε μέρα απέναντι την Αμμόχωστο. Θυμάμαι ότι από μωρό ακόμη σκεφτόμουν: «Πώς γίνεται μία ολόκληρη πόλη να είναι κλειστή;». Η πόλη ήταν απέναντί μας, πολύ κοντά μας, ήθελα να πάω αλλά δεν μπορούσα. Μεγάλωσα με την εικόνα της Αμμοχώστου να στέκεται «νεκρή», στο βάθος. Μια πόλη που περιμένει», αφηγείται ο Ανδρέας Γεωργίου.
«Ο παππούς μου κατάγεται από την Έγκωμη Αμμοχώστου, έχασε τους γονείς του όσο ήταν μικρός και πήγαινε κάθε πρωί από το χωριό του μέχρι την Αμμόχωστο, οπότε άκουσα πολλές ιστορίες και από τον ίδιο για την πόλη και τους ανθρώπους της – με αυτά μεγάλωσα.
Η ευρύτερη οικογένειά μου είναι πρόσφυγες, έχουν χάσει τα σπίτια τους, τη γη τους, έχω συγγενείς αγνοούμενους, οπότε το θέμα «Αμμόχωστος» δεν μου είναι «ξένο», δεν είναι ένα φανταστικό θέμα με το οποίο αποφάσισα ξαφνικά να καταπιαστώ· είναι ένα θέμα που είναι μέσα στην ψυχή μου, και με αφορά άμεσα», συμπληρώνει ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Από το 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα, δεν επισκέφθηκες ποτέ τα κατεχόμενα;
«Έχω 15 περίπου χρόνια να πάω στα κατεχόμενα. Πήγα, στις αρχές, μόλις άνοιξαν τα οδοφράγματα, με την γιαγιά μου και τον παππού μου, επειδή ήθελαν να δουν το σπίτι τους, τα χωριά τους, να προσκυνήσουν στον Απόστολο Ανδρέα, να δουν την Κερύνεια.
Η γιαγιά μου κατάγεται από το χωριό Ταύρου, κι όταν πήγαμε το χωριό της ήταν σαν ερημωμένο – αν και υπήρχαν έποικοι που κατοικούσαν σε κάποια ετοιμόρροπα σπίτια, χωρίς πόρτες θυμάμαι, με κάποιες κουρτίνες ως εξώπορτες», απαντά ο Ανδρέας Γεωργίου στον Γιάννη Χατζηγεωργίου.
«Το σπίτι της γιαγιάς μου είχε κατεδαφιστεί, ήταν ένα ερείπιο. Ήταν μια έντονα συναισθηματική στιγμή αυτή, και για μένα, γιατί εκείνο το σπίτι ήταν το σπίτι στο οποίο και η ίδια είχε μεγαλώσει με την δική της γιαγιά. Όπως κι εγώ, αντίστοιχα.
Ήμασταν σε ένα χώρο στον οποίο εκείνη είχε βιώματα από την δική της γιαγιά και εγώ ήμουν δίπλα από την δική μου γιαγιά. Αυτό με κλόνισε! Μετά πήγαμε στον Απόστολο Ανδρέα να προσκυνήσουμε, γιατί όλοι μας -και ο παππούς μου και η γιαγιά μου και εγώ-, έχουμε το όνομά Του. Και εκεί ζήσαμε πολύ συγκινητικές στιγμές», διηγείται αμέσως μετά.
«Ήμουν μαζί με τους ανθρώπους μου, με τους ανθρώπους που με έμαθαν να εκτιμώ και τα παπούτσια που φορώ, που με κράτησαν στη γη, που με μεγάλωσαν με αγάπη, σε κάτι πολύ πολύτιμο για εκείνους… Ήμουν μαζί τους στους τόπους που και εκείνοι αναγιώθηκαν. Είναι παράξενο το συναίσθημα.
Όμως, από την άλλη, δεν τα έβαλα με έναν ολόκληρο λαό, επειδή εγώ βίωνα τα αποτελέσματα της εισβολής. Και το ερώτημά μου, σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής ήταν: «Τι κρίμα! Γιατί να μην μπορούμε να συνυπάρχουμε όλοι μαζί;».
Είμαι ένας άνθρωπος που είχα ζήσει στο Λονδίνο, που έχω αδελφικούς φίλους Τουρκοκύπριους, και δεν μπορούσα να καταλάβω πώς δεν καταφέραμε να συμβιώσουμε ειρηνικά επάνω σε αυτό τον τόπο», καταλήγει ο Ανδρέας Γεωργίου.
Ροή Ειδήσεων
20/04/2025 | 18:15
Γιάννα Τερζή: «Μιλάμε για αγάπη και συγχώρεση, ενώ γιορτάζουμε με αίμα αθώων πλασμάτων στο τραπέζι»
20/04/2025 | 18:00
Θοδωρής Ρωμανίδης: «Το Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη ήταν δύσκολο, δεν ξέραμε τι ακριβώς γίνεται»

20/04/2025 | 17:45
Για άλλη μία χρονιά ο Δήμος Αθηναίων «έστρωσε» το πασχαλινό τραπέζι αγάπης για τους ευάλωτους και αδύναμους πολίτες
20/04/2025 | 17:30
Θανάσης Ευθυμιάδης: «Μαθαίνω από τα λάθη μου και η προσπάθειά μου είναι να μην τα επαναλαμβάνω»
20/04/2025 | 17:15
Ηράκλειο: Πήγαιναν στην Ανάσταση με μολότοφ και κροτίδες – Συνελήφθησαν τρεις νεαροί
20/04/2025 | 16:00
Βατικανό: Για πρώτη φορά, μετά από 13 χρόνια, ο Πάπας Φραγκίσκος απουσιάζει από την Κυριακάτικη Πασχαλινή Λειτουργία
20/04/2025 | 15:57
Χρυσά κορίτσια: Η Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου στο πόλο, 13-9 την Ουγγαρία στον τελικό του World Cup

19/04/2025 | 23:31
Συγκινεί η Νικολέττα Καρρά για τον Σάκη Μπουλά: «Ήμασταν μαζί του μέχρι το τέλος»
19/04/2025 | 08:15
Σκότωσαν Αιγύπτιο μέσα σε αυτοκίνητο σε πιλοτή πολυκατοικίας στην Καλλιθέα – Είχε απασχολήσει τις Αρχές για ναρκωτικά

19/04/2025 | 08:12
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο COVID προήλθε από εργαστήριο – Κατηγορεί τον Φάουτσι για σκόπιμη συγκάλυψη
20/04/2025 | 08:47
Η κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης το Πάσχα – Ποιο το βαθύτερο νόημα και τι συμβολίζουν τα έθιμα της ημέρας;

19/04/2025 | 14:00
Δανάη Λουκάκη: «Παθαίνουν σοκ, έρχονται στο θέατρο και νομίζουν ότι είμαι 50 χρονών»
19/04/2025 | 09:00
Κωνσταντίνος Βασάλος: «Πρέπει να βιαστώ για να κάνω παιδί, μη με χτυπάς στο αδύνατο σημείο μου»
19/04/2025 | 10:00
Ελίζα Σκολίδη: «Στο check up η καρδιολόγος μου είπε να κοιμάμαι καλά και να μην υπερβαίνω τα όριά μου»

19/04/2025 | 08:13
Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες η Ανάσταση και το ψήσιμο του οβελία – Πού αναμένονται βροχές
20/04/2025 | 08:47
Καταγγελίες Ζελένσκι πως ο ρωσικός στρατός «προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση» μιας πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός

20/04/2025 | 08:47