Αθήνα

20 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

LIFESTYLE

Θα μας τρελάνει ο Σμαραγδής: «Λάθος μου που δε ζήτησα από τον Σάκη Ρουβά να παίξει σε ταινία μου»

Πώς βλέπει τον Σάκη Ρουβά ως πρωταγωνιστή

Συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» και τη Σάσα Σταμάτη έδωσε ο Γιάννης Σμαραγδής και μίλησε για ακόμη μία φορά για τη νέα του ταινία «Καζαντζάκης», τον πόλεμο που δέχεται, αποκάλυψε για ποιον λόγο δεν έπαιξε σε ταινία του ο Σάκης Ρουβάς, ενώ δήλωσε φτωχός από επιλογή.

Τι επιλέγεις; Τσίπρα ή Μητσοτάκη;
Κανέναν μόνο του. Οσο οι πολιτικοί μας δεν συνευρίσκονται με βάση ένα εθνικό πλάνο, η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς σε κρίση.

Σε απογοήτευσε ο Τσίπρας;
Με απογοητεύει η πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια μετά τον Καποδίστρια, διότι οι πολιτικοί μας στα κρίσιμα πράγματα δεν ήταν ενωμένοι. Δεν θα έπρεπε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμφιλιωθούν και να αποτρέψουν τον εμφύλιο πόλεμο; Επιτρέπεται μέσα στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα να μην είναι ενωμένοι οι πολιτικοί μας; Οσο δεν είναι ενωμένοι, είναι κατώτεροι του εθνικού ρόλου τους.

Εσένα σου έχουν κάνει πρόταση να κατέβεις στην πολιτική;
Ναι, μου έχουν κάνει και η Αριστερά επί Λεωνίδα Κύρκου και επί Κωνσταντόπουλου και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Η απάντησή μου ήταν «όχι». Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και, όταν δεν βοηθάει να ανορθωθεί ο λαός και να είναι άξιος του πολιτισμού που μας γέννησε, τότε είναι κατώτερη και δεν προάγει τον ανώτερο εαυτό μας. Για να εμπλακεί ένας καλλιτέχνης στην πολιτική, θα πρέπει η πολιτική να βρίσκεται στο επίπεδο των ανώτερων οραμάτων του ανθρώπου. Οταν θα συμβεί αυτό, τότε η πολιτική θα αξίζει να εμπεριέχει στους κόλπους της και καλλιτέχνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ότι είμαστε διασκορπισμένοι και εγκλωβισμένοι στο ψυχοφθόρο εγώ μας. Ετσι, εύκολα παρεισφρέει μέσα μας το εμφυλιακό σύνδρομο, το οποίο κουβαλάμε εξ αρχαιοτάτων χρόνων ως λαός και θα πρέπει κάποτε να το ξεχάσουμε, για να είμαστε άξιοι των πεπρωμένων μας.

Περίμενες να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία η ταινία για τον Ν. Καζαντζάκη;
Περίμενα ότι η ταινία θα έκανε αυτό που έκανε, δεν περίμενα ωστόσο αυτήν τη μεθοδευμένη επίθεση από τα πλοκάμια της φατρίας του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι μια χούφτα ελεγχόμενων «κριτικών», οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με το σκοτεινό Διαδίκτυο προσπαθούν να ελέγξουν το κινηματογραφικό τοπίο και να επιβάλουν τη διαβλητή αισθητική τους της «ασχήμιας».

Πώς αισθάνθηκες που έγραψαν κάποιοι τόσο άσχημες κριτικές για την ταινία;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι δεν τις είχα διαβάσει. Τις διάβασα πρόσφατα και ανατρίχιασα και κυρίως ντράπηκα για τις ασχήμιες και τις χυδαιότητες που γράφτηκαν. Ετσι, αποφάσισα να κάνω το αυτονόητο, δηλαδή να καταφύγω στη Δικαιοσύνη, όπως θα έκανε ο κάθε θιγόμενος Ελληνας πολίτης όταν συκοφαντείται και προσβάλλεται. Και δεν προσβάλλουν μόνο εμένα, αλλά και τους συνεργάτες μου. Θα κάνω αγωγές και όποια ποσά μού επιδικαστούν θα δοθούν στο Ιδρυμα «ΕΛΠΙΔΑ» και στα Παιδικά Χωριά SΟS. Τουλάχιστον αυτά τα κατάπτυστα άτομα που υπηρετούν το κακό και το σκοτάδι να είναι χρήσιμα στις παιδικές ψυχές. Διότι με τον τρόπο που λειτούργησαν αυτά τα άτομα ήθελαν να κάνουν κακό σε μένα προσωπικά, στον Καζαντζάκη, στον ελληνισμό, τον οποίο υπερασπίζομαι, και στο ελληνικό φως. Αυτά τα άτομα είναι μέρος μιας φατρίας, η οποία ελέγχει τον ελληνικό κινηματογράφο και της οποίας τα κίνητρα είναι σκοτεινά. Δεν θέλει ανθρώπους σαν εμένα και με διώκουν γιατί υπερασπίζομαι ό,τι τους τρομάζει: το ελληνικό ήθος και το αμόλευτο ελληνικό φως. Ο Καζαντζάκης έλεγε: «Πολεμικός σου έλαχε ο κλήρος, πολέμα». Εγώ πολεμάω γιατί υπερασπίζομαι το αγαθό φως και προσπαθώ να εντάξω στα έργα μου τη συμπαντική ομορφιά, από όπου όλοι προερχόμαστε. Αυτοί τι υπερασπίζονται; Το χάος ή την κακότητα; Και πού οδηγεί αυτό; Στους ίδιους δεν θα επιστρέψει; Γιατί το σύμπαν πάντα σου επιστρέφει ό,τι στέλνεις.

Οικονομικά πώς είσαι;
Είμαι ένας φτωχός άνθρωπος. Εχω καταφέρει να ζω σαν να είμαι καλόγερος. Ζούμε με τα ελάχιστα και φοβούμαι πως και ο σπουδαίος σκηνοθέτης και φίλος μου Παντελής Βούλγαρης δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμένα. Οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί που προσπαθούν να κάνουν μεγάλες παραγωγές έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και είναι άδικο να βάλλονται από Ελληνες.

Ποια θα είναι η επόμενη ταινία σου;
Ο Καποδίστριας. Η νέα ταινία θα είναι πάνω σε αυτόν τον μεγάλο και φωτεινό Ελληνα πολιτικό, τον άγιο της ελληνικής πολιτικής, τον Καποδίστρια! Κι αυτόν μια φατρία δεν τον κυνήγησε και εντέλει τον δολοφόνησε, σκοτώνοντας τελικά και το φωτεινό μέλλον της Ελλάδας; Στην ταινία θα συμπεριληφθεί και η υπόθεση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και τα ηρωικά πρόσωπα που μας ελευθέρωσαν. Ηρωες της ταινίας θα είναι ο Κολοκοτρώνης, αλλά και ο Υψηλάντης, ο οποίος ήταν πρώτος ξάδελφος της Ρωξάνδρας Στούρτζα, του μεγάλου ανεκπλήρωτου έρωτα του Καποδίστρια. Θα είναι κομβικό πρόσωπο στην ταινία αυτή ο Υψηλάντης, του οποίου διακεκριμένοι απόγονοι υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα.

Εχει τύχει να σου την πέσουν γυναίκες ηθοποιοί προκειμένου να πάρουν κάποιον ρόλο;
Κάποιες φορές. Θεμιτό είναι. Κατά λάθος γδύθηκαν μπροστά μου…! Ωστόσο είμαι παντρεμένος, αγαπώ και σέβομαι τη γυναίκα μου. Οταν παρατήρησαν ότι τις κοίταζα σαν να ήταν ντυμένες, ξαναφόρεσαν τα ρούχα τους. Δεν το κατηγορώ.

Πώς σου φαίνεται όλο αυτό που έχει γίνει με τον Λ. Λαζόπουλο; Πιστεύεις ότι το πλήρωσε που στήριξε την κυβέρνηση;
Ο Λαζόπουλος είναι ένα μεγάλο ταλέντο και μια μεγάλη προσωπικότητα. Είναι πάρα πολύ αγαπητός μου φίλος. Η τοποθέτησή του υπέρ αυτής της κυβέρνησης έγινε γιατί πίστεψε σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτό για το οποίο τον κατηγορούν, ότι το έκανε δήθεν για άλλους λόγους, είναι ψευδές και βλακώδες γιατί δεν ξέρουν τον Λάκη. Τον αγαπώ πολύ και θα πρέπει να τον αφήσουν ήσυχο τώρα, που ζει τις μεγάλες δυσκολίες δικών του ανθρώπων.

Ενα από τα πρόσωπα στα οποία έδωσες την ευκαιρία να δείξουν και σε άλλους ρόλους το ταλέντο τους ήταν ο Στάθης Ψάλτης. Γνώριζες όταν συναντηθήκατε ότι είχε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του;
Τον είχα συναντήσει 35 χρόνια πριν και του είχα πει ότι κάποτε θα συνεργαστούμε. Οι μεγάλοι κωμικοί είναι τεράστια πρόσωπα. Εχουν θεία ευλογία. Οταν ήρθε στο γραφείο, δεν ήξερα ότι έχει πρόβλημα υγείας. Ηρθε γνωρίζοντας ότι όταν θα έπαιζε στην ταινία θα έπαιρνε μια γομολάστιχα και θα έσβηνε τα πράγματα που δεν ήθελε να έχει κάνει. Οπως και ο Μουστάκας, που με την παρουσία του στο «Ελ Γκρέκο» έσβησε τα προηγούμενα. Το περίεργο είναι ότι ήρθαν και οι δύο όταν ήταν 66 ετών. Το λέω για τους επόμενους ηθοποιούς, αν πλησιάζουν τα 66, να μην έρθουν (γέλια). Θέλω να πω κάτι για πρώτη φορά: είχαμε κάνει μια συνέντευξη του Ψάλτη για το making of της ταινίας μη γνωρίζοντας φυσικά ότι θα πεθάνει. Εκεί διαπίστωσα σε αυτά που έλεγε ότι ήταν σαν να μιλούσε από τον υπερουράνιο τόπο… Και στο τέλος μού ευχόταν καλή επιτυχία στον «Καποδίστρια»…! Οι άνθρωποι φεύγουν, αλλά οι ψυχές των ανθρώπων από εκεί ψηλά φαίνεται ότι μας προστατεύουν.

Εχεις σκεφτεί να προτείνεις στον Σάκη Ρουβά να παίξει σε κάποια ταινία σου;
Ο Ρουβάς είναι ένας πάρα πολύ ωραίος και αρρενωπός άνδρας, με πάρα πολύ καλή ψυχή. Είναι καλός άνθρωπος. Οι καλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν ωραία πράγματα, οι κακοί δεν μπορούν. Θα σου αποκαλύψω ότι στην ταινία «Καβάφης», που βγήκε το 1996, είχα σκεφτεί να παίξει ο Ρουβάς έναν Απόλλωνα. Εκανα το λάθος και δεν του το πρότεινα . Φυσικά και θα τον έπαιρνα σε μια ταινία μου, αρκεί να υπήρχε ένας ρόλος που να αισθάνομαι ότι θα μπορούσα να τον υπερασπιστώ.

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)
Παντρεύτηκε η Παναγιώτα Βλαντή με τον αγαπημένο της στην Ύδρα
Το Πρωινό: Έκλαιγε με λυγμούς η Νάνσυ Παραδεισανού με το σποτ για το Συνέδριο Γονιμότητας (vid)
Άλλος άνθρωπος έγινε η «αγρότισσα» του Big Brother: H μεγάλη αλλαγή της 6 μήνες μετά το ριάλιτι
Παναγιώτα Βλαντή: Ο μυστικός γάμος στην Ύδρα – Ποιος είναι ο άνδρας που παντρεύτηκε (vid)
Άγριες Μέλισσες: Η Ασημίνα σε ρόλο έκπληξη στον 3ο κύκλο της σειράς