• Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου
  • 15:39

Απλώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι; Σταματήστε το αμέσως!

Ένας από τους «εφιάλτες» κάθε νοικοκυράς τον χειμώνα, είναι τα ρούχα που δεν στεγνώνουν γρήγορα, είτε λόγω υγρασίας, είτε λόγω βροχών, που δεν είναι και… λίγες τους χειμερινούς μήνες.

Ένας από τους «εφιάλτες» κάθε νοικοκυράς τον χειμώνα, είναι τα ρούχα που δεν στεγνώνουν γρήγορα, είτε λόγω υγρασίας, είτε λόγω βροχών, που δεν είναι και… λίγες τους χειμερινούς μήνες.

Για αυτό, πολλοί επιλέγουν να τα απλώνουν μέσα στο σπίτι, μιας και δεν... κινδυνεύουν από τη βροχή. Αυτό όμως, σύμφωνα με γιατρούς, είναι επικίνδυνο για την υγεία, καθώς τα βρεγμένα ρούχα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 30% της υγρασίας που εντοπίζεται μέσα στο σπίτι, προέρχεται από τα βρεγμένα ρούχα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαπίστωσαν ότι το 64% των συμμετεχόντων κρεμάνε τα ρούχα τους κοντά ή επάνω στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ρούχα από ένα μόνο πλυντήριο απελευθερώνουν δύο λίτρα νερό στην ατμόσφαιρα, όταν στεγνώνουν μέσα στο σπίτι.

Η υγρασία ευθύνεται για τη δημιουργία μούχλας σε διάφορα σημεία του σπιτιού που δεν φαίνονται εύκολα, όπως πίσω από ταπετσαρίες, στα ξύλινα πατώματα, πίσω από τα τούβλα και στο πλαίσιο γύρω από τα παράθυρα.

Παράλληλα, σπόρια μούχλας αιωρούνται στον αέρα και τα εισπνέουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τις περισσότερες φορές, ο οργανισμός μας προσπαθεί να τα αποβάλλει, γι’ αυτό φτερνιζόμαστε ή βήχουμε. Η συνεχής κόπωση, ο ερεθισμός στα μάτια και το λαιμό, ο πονοκέφαλος, δερματικοί ερεθισμοί και ναυτία είναι μερικές από τις ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα μούχλας μέσα στο σπίτι. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη ακάρεων. Όσοι εκτίθενται σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να νοσήσουν από αναπνευστικά προβλήματα, ιγμορίτιδα και βρογχίτιδα.

Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι αλλεργικοί και όσοι έχουν άσθμα, καθώς επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί αλλεργική ρινίτιδα. Μπούκωμα, πολλαπλά φτερνίσματα, καταρροή, φαγούρα, ακόμα και δάκρυα στα μάτια είναι μερικά από τα συμπτώματά της. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και γενικότερα όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν να νοσήσουν περισσότερο. Ειδικά, όταν το σπίτι είναι μικρό, η υγρασία από τα ρούχα σε συνδυασμό με την υγρασία και του υδρατμούς από το μαγείρεμα και το μπάνιο, συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τουλάχιστον το στέγνωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται σε μια αποθήκη ή δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται με κλειστή την πόρτα και ανοιχτό το παράθυρο. Η καλύτερη όμως, λύση είναι να αφήσετε τα ρούχα να στεγνώσουν έξω στον καθαρό αέρα. ‘Ετσι, προφυλάσσονται και τα ρούχα από βακτήρια, καθώς αναπτύσσονται μύκητες και σε αυτά, όταν συσσωρεύεται υγρασία. Μια άλλη εναλλακτική είναι να πάρετε στεγνωτήριο. Για να προστατέψετε το σπίτι από τη μούχλα, πρέπει να αερίζεται καθημερινά, ακόμα και όταν έχει κρύο. Σε περίπτωση που εντοπίσετε μούχλα σε κάποιο σημείοτου σπιτιού, καθαρίστε το με νερό, ξύδι και σαπούνι.

Send this to a friend