• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 02:09

Εντυπωσιακές εικόνες από το Δέλτα του Αλφειού

Το Δέλτα του Αλφειού είναι υδροβιότοπος στην Ηλεία στις εκβολές του ποταμού Αλφειού, oι εκβολές του ποταμού βρίσκονται κοντά στο χωριό Επιτάλιο και στο βόρειο τμήμα του Κυπαρισσαϊκού κόλπου. 


Κατά την αρχαιότητα ήταν αρκετά νοτιότερα και σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς ήταν πλωτός από τις εκβολές μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Όπως διαβάζω, μέχρι την δεκαετία του 70 συχνά ο Αλφειός πλημμύριζε στις εκβολές του και ενώνονταν με την Λίμνη της Αγουλινίτσας. Οι πλημμύρες σταμάτησαν όταν αποξηράνθηκε η λίμνη Αγουλινίτσας και δημιουργήθηκαν το φράγμα του Λάδωνα και το φράγμα του Φλόκα. Τα φερτά υλικά που κατέβαζε ο Αλφειός στα 112 χιλιόμετρα πορείες του επιχωμάτωσαν τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας και του Αρχαίου Επιταλίου, ενώ δημιούργησαν τις λίμνες Αγουλινίτσας, Μουριάς και τη λίμνη Καϊάφα.


Μετά την κατασκευή των φραγμάτων του Λάδωνα και του Φλόκα έγινε μεγάλη παρακράτηση φερτών υλικών με αποτέλεσμα σήμερα την συνεχιζόμενη διάβρωση του Δέλτα του Αλφειού που εκτιμάται σε περισσότερο από ένα μέτρο τον χρόνο. Στη διάβρωση συμβάλλουν τα μεγάλα κύματα και τα ισχυρά παράκτια ρεύματα[2]. Το δέλτα ανήκει στο δίκτυο "Φύση 2000" (Natura 2000), έχει συμπεριληφθεί στη συνθήκη Ραμσάρ (Ramsar) και προστατεύεται διεθνώς.


Το δέλτα έχει πολλές αμμώδεις παραλίες, στενές λωρίδες από άμμο, πολλή χαμηλή βλάστηση αλλά και πλατάνια.

Send this to a friend