Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κομισιόν: Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

MARIA'S DIARY

Μέλι, μαστίχα, λάδι & άλλα ελληνικά προϊόντα που παίρνουν οι τουρίστες, φεύγοντας από την χώρα μας

Πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως η μαστίχα, το μέλι και οι σάλτσες, έχουν κατακτήσει επάξια μια θέση στην καρδιά τους

“Την περασμένη χρονιά, πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, – οι περισσότεροι από αυτούς ξένοι τουρίστες – γεύτηκαν τα πιάτα κάποιου ελληνικού εστιατορίου, ή τουλάχιστον ψώνισαν κάποιο τοπικό προϊόν φεύγοντας από την Ελλάδα”, εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο σεφ, Νίκος Φωτιάδης. Με τη σκέψη αυτή στο μυαλό γνωστοποιεί τη δημιουργία μιας ομάδας επαγγελματιών του διατροφικού τομέα που φέρει την ονομασία “brigade”, ή αλλιώς μπριγάδα, ταξιαρχία, και έχει ως πρωταρχικό στόχο την στήριξη των τοπικών προϊόντων.

[the_ad id=”493520″]

Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό, αναφέρει ότι καθώς οι μάγειρες διαχειρίζονται τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και αποτελούν έναν βασικό κρίκο στην αλυσίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα. “Δεν πάμε να μιλήσουμε απευθείας με τους παραγωγούς, αλλά με τους φορείς για να τους μεταφέρουμε τι χρειάζεται η μαζική εστίαση. Για παράδειγμα έγινε μια προσπάθεια να παραχθεί γκότζι μπέρι, ενώ δεν ανήκει στην ελληνική κουλτούρα και διατροφή. Όσο και αν προσπαθήσουμε να “ντύσουμε” το γκότζι μπέρι με μύθο, εκείνο που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η γλυστρίδα, η τσουκνίδα, το μαύρο λάχανο που εξαφανίζονται, ακόμη και το τσάι του βουνού, που απλά μαζεύεται, ή η ελληνική ρίγανη, τη στιγμή που η αγορά μας έχει κατακλυστεί από την τουρκική”, σχολιάζει ο κ. Φωτιάδης.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι στην προσπάθεια αυτή ενώνουν τις δυνάμεις τους όχι μόνο μάγειρες και σεφ, αλλά και διάφοροι επαγγελματίες που σχετίζονται γενικότερα με τον κλάδο και ασχολούνται, για παράδειγμα, με το μάρκετινγκ τροφίμων, ή είναι μοριακοί βιολόγοι, ζωοτέχνες ακόμη και δημοσιογράφοι. “Αυτή τη στιγμή επικοινωνούμε με διάφορους φορείς ώστε να έχουμε τη στήριξή τους, να γίνουν μέλη μας και να ενωθούν όλοι οι φορείς με στόχο τη στήριξη των τοπικών προϊόντων. Επικοινωνούμε με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, λέσχες αρχιμαγείρων, ώστε να εξασσφαλίσουμε την υπογραφή τους στο μανιφέστο μας και να λαμβάνουμε αποφάσεις συλλογικά”, συμπληρώνει.

“Πρόθεσή μας είναι να πούμε σε όλους τι χρειάζεται το ελληνικό εστιατόριο γιατί το εστιατόριο, το ακούει ο καταναλωτής. Μπορεί εμείς οι Έλληνες να αγοράζουμε λίγο αρνί όμως οι καταναλωτές το απολαμβάνουν στο εστιατόριο, όπου οι σεφ έχουν διάφορους τρόπους να το διαχειριστούν. Το κοινό επηρεάζεται από κάτι τέτοιο και εφόσον γίνει ένα πιάτο γνωστό μπορεί να προκύψει ζήτηση για το καταναλωτικό κοινό. Με την έννοια αυτή θέλουμε να γίνουμε ενδιάμεσοι και να προστατεύουμε και τον παραγωγό και τον καταναλωτή”, τονίζει ο κ. Φωτιάδης.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, ότι η ομάδα επαγγελματιών του διατροφικού τομέα “brigade” επιθυμεί να παρέχει στήριξη σε τοπικά προϊόντα μη βιομηχανοποιημένα, που παράγονται χωρίς τη χρήση βλαπτικών τεχνολογιών όπως εκείνες που προωθούν την εντατικοποίηση της παραγωγής. Διευκρινίζει, ότι οι σεφ δεν τάσσονται κατά της χρήσης φαρμάκων στην παραγωγή ωστόσο, υπογραμμίζει, ότι είναι απαραίτητη η χρήση αναγνωρισμένων φαρμάκων κάτι που, όπως εκτιμά, είναι πλέον ανιχνεύσιμο στοιχείο λόγω των νέων τεχνολογιών που καταγράφουν τη χρήση των φυτοφαρμάκων ή των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.

Ροή Ειδήσεων

11/08/2020

Κομισιόν: Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

11/08/2020

Κωνσταντίνος Φλώρος: Τι συζήτησε ο ΑΓΕΕΘΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου

11/08/2020

Κορονοϊός: Sputnik V ονομάστηκε το ρωσικό εμβόλιο- Το έχουν ήδη παραγγείλει 20 χώρες

11/08/2020

Χταπόδι καλοκαιρινό από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

11/08/2020

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: «Οι κυρώσεις στην Τουρκία έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί»

11/08/2020

Σον Κόνερι: Ψηφίστηκε ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ

11/08/2020

Folli Follie: Οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας αγγίζουν τα 666 εκατ. ευρώ

11/08/2020

Άντζελα Γκερέκου: Απολαμβάνει τα μπάνια της στην Κέρκυρα- Οι φωτογραφίες από τις παραλίες του νησιού (ΕΙΚΟΝΕΣ)

11/08/2020

Γιώργος Κοτανίδης: Οι κόρες του σκόρπισαν την τέφρα του στην αγαπημένη του παραλία στη Λέσβο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

11/08/2020

Αλέξης Παπαχελάς: «Ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού “κατεστημένου” έχει σαπίσει για τα καλά»

11/08/2020

Ηθοποιός από τις «Άγριες Μέλισσες» ξεσπά για τη μη τήρηση μέτρων στο πλοίο από Πειραιά

11/08/2020

Στα «κάγκελα» οι μετεωρολόγοι για την τραγωδία στην Εύβοια- Οι προειδοποιήσεις και οι αιχμές

11/08/2020

Πάτρα: Γιατροί πιάστηκαν στα χέρια την ώρα του χειρουργείου

11/08/2020

Παππάς και Νοτοπούλου κατά κυβέρνησης: Έχει πλεόνασμα ανικανότητας και κατάλοιπα καθεστωτικών πρακτικών

11/08/2020

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά- Τι συζήτησαν