• Σάββατο, 19 Οκτωβρίου
  • 01:21

Πώς να αποκτήσετε πραγματικά υγιή μαλλιά!

Σεσουάρ, σίδερα ισιώματος (και για μπούκλες, φυσικά), λακ και καυσαέριο, ταλαιπωρούν καθημερινά τα μαλλιά μας.

Αν δεν τα προσέχουμε, γρήγορα θα αφυδατωθούν, και θα χάσουν την υγεία και την λάμψη τους.

Η φίλη μου και κορυφαία Ιατρός- Βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά, μας έχει σήμερα τις καλύτερες συμβουλές, για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή και όμορφα!

Πραγματικά αξίζει να την διαβάσετε!

ΥΓΙΗ ΜΑΛΛΙΑ... ΤΩΡΑ!

Γράφει η Μαρία Ψωμά

Το μυστικό για υγιή λαμπερά μαλλιά δεν είναι το σαμπουάν ή το conditioner. Το βασικότερο όλων είναι η διατροφή, εφ’ όσων βέβαια αποκλειστούν οργανικά αίτια όπως η σιδηροπενική αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη ψευδαργύρου.

Γεμίστε το πιάτο σας με τα παρακάτω τρόφιμα και δείτε άμεσα την διαφορά.

1. Πρωτείνη Ο δομικός λίθος της τρίχας είναι τα αμινοξέα. Η πρωτείνη περιέχει αμινοξέα, επομένως δεν γίνεται να μην καταναλώνετε καθόλου πρωτείνες στην διατροφή σας. Έλλειψη πρωτεϊνών από την διατροφή προκαλεί αδύναμα, εύθραυστα μαλλιά. Οι ενήλικες γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 46 γραμμάρια πρωτείνης καθημερινά, ενώ οι άντρες 56 γραμμάρια. Καλό είναι να τις προσλαμβάνετε από διαφορετικές πηγές. Καλές πηγές της είναι τα αυγά , το κρέας ,το κοτόπουλο, το ψάρι.

Ενώ φυτικές πρωτείνες βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα φασόλια, τον αρακά και το tofu.

2. Ω3 λιπαρά οξέα Είναι γνωστά για πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό καθώς συντελεί στην πρόληψη καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών, καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα ω3 λιπαρά οξέα ονομάζονται και απαραίτητα λιπαρά οξέα γιατί δεν μπορούν να παραχθούν από το οργανισμό και τα προσλαμβάνουμε μόνο απο τις τροφές.

Διατηρούν υγιής μεμβράνες , οι οποίες βοηθούν στην διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας. Υπάρχουν 2 είδη, το α-λινολεϊκό οξύ (ALA)που βρίσκεται σε αφθονία σε συγκεκριμένα φυτικά τρόφιμα μεταξύ των οποίων τα καρύδια, η ελαιοκράμβη (κραμβέλαιο), ο λιναρόσπορος και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο άλλος τύπος λιπαρών οξέων είναι το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ) που βρίσκονται κυρίως σε ψάρια και θαλασσινά όπως στον σολωμό, τον τόνο , την πέστροφα και τις σαρδέλες.

3. Σίδηρος Ένα απαραίτητο μέταλλο για τα μαλλιά. Το αίμα φέρνει τα απαραίτητα συστατικά στη ρίζα και στα τριχοθυλάκια. Αν έχουμε σιδηροπενική αναιμία αυτό δεν πραγματοποιείται με αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Η πιο βιοδιαθέσιμη μορφή σιδήρου βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και λιγότερο στο κοτόπουλο και τα αυγά . Ειδικά αν καταναλώνετε μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως είναι το μπρόκολο, το ακτινίδιο και το λεμόνι, εξαπλασιάζεται η απορρόφησή του. Οι χορτοφάγοι μπορούν να καταναλώσουν φακές, φασόλια και σπανάκι, αλλά έχει ελάχιστη απορροφισιμότητα απο τον οργανισμό αυτή η μορφή σιδήρου.

4. Βιταμίνη C Δεν πολλαπλασιάζει μόνο την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, αλλά είναι και καθοριστική για την παραγωγή του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για την υγεία και την δύναμη των μαλλιών καθώς ενδυναμώνει τα τριχοειδή και κατά συνέπεια προμηθεύουν με τα απαραίτητα στοιχεία την τρίχα. Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) αλλά και ο ανανάς, η παπάγια , τα μούρα, οι φράουλες και τα ακτινίδια. Από τα λαχανικά βιταμίνη C περιέχουν οι ντομάτες , η γλυκοπατάτα, τα σκουρόχρωμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, λαχανίδα και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο.

5. Βιταμίνη Α Είναι βασική για την αναπαραγωγή όλων των κυττάρων του σώματος , συμπεριλαμβανομένων της τρίχας και του τριχωτού. Έλλειψη σε βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή σμήγματος που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής με φαγούρα και αδύναμα μαλλιά. Υπάρχουν 2 τύποι βιταμίνης Α, τα καροτενοειδή που τα συναντάμε σε πολλές τροφές και τη ρετινόλη, η οποία προέρχεται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα αυγά, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, ο σολομός, οι σαρδέλες , το κοτόπουλο και το μοσχάρι. Τα λαχανικά και τα φρούτα με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα( όπως καρότα, γλυκοπατάτα), αλλά και το μπρόκολο, οι καυτερές πιπεριές , τα σπαράγγια, το σπανάκι, το λάχανο, η παπάγια, το καρπούζι και οι ντομάτα.

6. Βιοτίνη Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας ενώ λειτουργεί και ενάντια στην ξηροδερμία. Επίσης ενισχύει την παραγωγή ελαστίνης, γεγονός το οποίο συντελεί ενάντια στο σπάσιμο της τρίχας. Η βιοτίνη κάνει τα μαλλιά πιο γερά, λαμπερά ενώ μειώνει την τριχόπτωση. Καλές πηγές της είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα αυγά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, τα καρότα, τα φασόλια, τα μανιτάρια και τα λαχανικά.

7. Βιταμίνη Ε Η βιταμίνη Ε έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, μέσα σε αυτά είναι και η σωστή ανάπτυξη της τρίχας διεγείροντας τους θύλακες και διατηρώντας ενυδατωμένο το κεφάλι και τα μαλλιά. Λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης , η βιταμίνη Ε καθυστερεί τα μαλλιά να γκριζάρουν. Επίσης προστατεύει τα κύτταρα και τα μαλλιά από τις αρνητικές επιδράσεις του ήλιου, όπου μεγάλη έκθεση οδηγεί σε πρόωρη γήρανση. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα, όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το αβοκάντο και τα ακτινίδια.

8. Ψευδάργυρος Είναι σημαντικό μέταλλο για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής.

Έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία, αδύναμα μαλλιά και σε τριχόπτωση. Καλές πηγές αποτελούν τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης , τα θαλασσινά, το μοσχάρι και τα αυγά.

Send this to a friend