Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καίτη Φίνου: Η απάντηση για την εκταφή του Στάθη Ψάλτη – «Έγιναν πράγματα εν αγνοία πολλών»

MARIA'S DIARY

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην μπαίνετε ποτέ με τα παπούτσια στο σπίτι – Κίνδυνος για την υγεία

Πολλοί συνηθίζουν να μπαίνουν στο σπίτι με τα παπούτσια και μάλιστα, να πατάνε επάνω στα χαλιά με αυτά...

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έδειξε ότι κατά μέσο όρο σε ένα ζευγάρι παπούτσια υπάρχουν 421.000 βακτήρια. Σκεφτείτε πως, κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι με τα παπούτσια, μεταφέρετε αυτά τα βακτήρια στο εσωτερικό του.


Για τις ανάγκες της έρευνας, ζητήθηκε από δέκα συμμετέχοντες να φοράνε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για δύο εβδομάδες. Αφού πέρασαν οι δύο εβδομάδες, έστειλαν τα δείγματα, δηλαδή τα παπούτσια, σε εργαστήριο και διαπίστωσαν για ορισμένα από τα βακτήρια που βρίσκονταν στις σόλες και μέσα στα παπούτσια, ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Η μεταφορά τους γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο, από τα παπούτσια στα χαλιά ή στα έπιπλα του σπιτιού και κατά συνέπεια, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποια βακτήρια είναι επικίνδυνα

Escherichia Coli (E.coli): Είναι το πιο συνηθισμένο βακτήριο που συναντάται και βλάπτει τον άνθρωπο. Προκαλεί λοιμώξεις στο ουροποιητικό, αλλά και στο εντερικό σύστημα και είναι παράγοντας που ευνοεί την εμφάνιση μηνιγγίτιδας και άλλων επικίνδυνων ασθενειών.

Klebsiella: Το βακτήριο Klebsiella είναι υπεύθυνο για ισχυρές μορφές πνευμονίας, όπως και λοιμώξεις του κυκλοφορικού συστήματος.

[inline_article order=”1″]

Serratia ficaria: Πρόκειται για το βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού συστήματος.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μεγάλες ποσότητες escherichia coli στις σόλες των παπουτσιών, που σημαίνει ότι το παπούτσι ήρθε σε επαφή με περιττώματα σε δημόσιες τουαλέτες. Το βακτήριο είναι πιθανό να προέρχεται και από περιττώματα ζώων, που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, τονίζουν ότι, ακόμη κι αν η τουαλέτα φαίνεται καθαρή, δεν είναι.

Για αυτό, μην μπαίνετε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι, αλλά αφήστε τα στο μπαλκόνι ή βάλτε τα σε μία παπουτσοθήκη. Ιδανικά, βγάλτε τα παπούτσια σας προτού μπείτε στο σπίτι.