• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 16:24

Πώς να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί για να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο

Υπάρχουν φορές που το ψωμί περισσεύει κι ενώ δεν θέλουμε να το πετάξουμε, δεν ξέρουμε και πώς να το αξιοποιήσουμε.

Υπάρχουν φορές που το ψωμί περισσεύει κι ενώ δεν θέλουμε να το πετάξουμε, δεν ξέρουμε και πώς να το αξιοποιήσουμε.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές, για τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψωμί που περίσσεψε και να μην το πετάξετε.

Κρουτόν και παξιμάδια
Κόψτε το ψωμί σε μικρούς κύβους, απλώστε το σε ταψί με λαδόκολλα, ρίξτε από πάνω λάδι, ανακατέψτε και ψήστε το στους 200ºC, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Για να του δώσετε πιο ωραία γεύση, μπορείτε να βάλετε ρίγανη, σκόρδο σε σκόνη και τυρί της επιλογής σας. Αν θέλετε να φτιάξετε παξιμάδια, κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες.

Σουφλέ
Βγάλτε την κόρα του ψωμιού και κόψτε την σε φέτες, βάλτε βούτυρο και απλώστε τις στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους. Μπορείτε να βάλετε τυρί της προτίμησής σας και κομμένα αλλαντικά, για να σκεπάσετε τις φέτες. Ρίξτε το περιεχόμενο του ταψιού με το μείγμα από 3 χτυπημένα αυγά με 1 λίτρο γάλα, βάλτε τριμμένο τυρί και αφήστε το ψωμί να τραβήξει τα υγρά, πριν το βάλετε στο φούρνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Γαλέτα
Για να φτιάξετε γαλέτα, κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες μαζί με την κόρα. Πριν το τρίψετε στο μπλέντερ, αφήστε το να ξεραθεί. Διατηρείστε τα θρύμματα του ψωμιού σε σακούλα μέσα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για να πανάρετε τα φαγητά που θέλετε. Το τριμμένο ψωμί είναι καλύτερο από την τριμμένη φρυγανιά, καθώς δίνει καλύτερη υφή και αποτέλεσμα στα φαγητά.

Μαϊντανοσαλάτα
Σε ένα μπλέντερ χτυπήστε ένα ματσάκι μαϊντανό, μαζί με ένα φλιτζάνι μουλιασμένη και στυμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί. Προσθέστε μέχρι δύο σκελίδες σκόρδο, ξύδι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μία χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα και αλατοπίπερο, μέχρι να πάρει ομοιόμορφη όψη το μείγμα. Προσθέστε ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει την υφή της σκορδαλιάς.

Ψωμοκεφτέδες
Για να φτιάξετε ψωμοκεφτέδες, βγάλτε την ψίχα από το ψωμί, κόψτε το σε φέτες, μουλιάστε το σε νερωμένο κρασί και στύψτε το καλά. Ανακατέψτε το με τριμμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο, λιαστές ντομάτες, αυγό, αλάτι, πιπέρι και κάππαρη. Πλάστε το μείγμα σε μπαλάκια, αλευρώστε και τηγανίστε.
Βγάλτε την ψίχα από το ψωμί, κόψτε το σε χοντρές φέτες, μουλιάστε το σε νερωμένο κρασί και στύψτε το καλά. Ανακατέψτε με τριμμένο κρεμμύδι, ξερό και φρέσκο, βάλτε μαϊντανό, άνηθο, λιαστές ντομάτες, αυγό, αλάτι, πιπέρι και κάππαρη.

Send this to a friend