Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ

Χωριάτικη σαλάτα: Η πρωταγωνίστρια του καλοκαιρινού μας τραπεζιού

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το καλοκαίρι, απολαμβάνουμε στα τραπέζια μας την αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα.

Δείτε επίσης

Κετογονική δίαιτα ή… αλκαλική διατροφή; Ποια είναι η ιδανική για εσάς
6 Αυγούστου 1976: Η αλήθεια για το «Χόρα» και την ένταση με Τουρκία – Η εθνική στάση του Ανδρέα και η ιστορική συνεννόηση με Καραμανλή

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα της παλέτας, έχει έντονα αρώματα και δυνατές γεύσεις συνδυασμένες αρμονικά, είναι ιδανική για χαλαρά… μακροβούτια και έχει απαθανατιστεί σε άπειρα «κλικς» σε όλο τον κόσμο.

Η χωριάτικη σαλάτα, όπως λένε χαρακτηριστικά μάγειρες και μαγείρισσες, ειδικά αυτή την περίοδο, στην εποχή της Covid, έχει την τιμητική της! Και, μάλιστα, όχι μόνο στο τραπέζι αλλά και στα social media, αφού φωτογραφίες της κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο από λάτρεις κάθε εθνικότητας.

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού και οι τουρίστες τη φωτογραφίζουν μετά …μανίας και την «ανεβάζουν» στα social media με …«χορταστικά» σε θαυμασμό σχόλια. Η …πολυταξιδεμένη πλέον ντοματοσαλάτα, με το φρέσκο αγγουράκι, μια γερή δόση φέτας, ελιές, ρίγανη και φυσικά ελαιόλαδο, είναι από τα πλέον πολυφωτογραφημένα πιάτα, εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, ο φωτογράφος φαγητού Νίκος Πασχάλης.

«Η χωριάτικη σαλάτα είναι ψηλά στην κατάταξη στα κοινωνικά δίκτυα με ισχυρή παρουσία στο instagram και το facebook, γιατί από τα πρώτα που θα κάνει κάποιος όταν έρθει στην Ελλάδα είναι να φάει σαλάτα και να τη φωτογραφίσει αποτυπώνοντας την πανδαισία των χρωμάτων σε ένα μόνο πιάτο. Οι ξένοι δυσκολεύονται να περιγράψουν τη γεύση και οι πιο απαιτητικοί υποκύπτουν σε αυτήν, όπως και στη διατροφική της αξία», τόνισε ο κ. Πασχάλης.

Ο ειδικός στο food-styling, θα τη φωτογράφιζε είτε με φόντο τη θάλασσα, είτε σε κάποιο ορεινό τοπίο, ενώ δεν θα έλειπε και μια κοντινή λήψη με το κατακόκκινο γυαλιστερό της ντομάτας, που έρχεται σε αντίθεση με το πράσινο του αγγουριού και τη λευκή φέτα, αποτελώντας -όπως τόνισε- την ιδανική φωτογραφία. «Είναι από μόνη της ένα τέλειο “μοντέλο” για φωτογράφιση, δεν χρειάζεται φίλτρα για να αναδειχθεί η ομορφιά της και όλες οι… πόζες της είναι μοναδικές», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάθε καλοκαίρι η χωριάτικη σαλάτα στέφεται βασίλισσα του καλοκαιριού, φέτος όμως ακόμη περισσότερο, καθώς ο κόσμος έχει στραφεί στα λαχανικά και τη σωστή διατροφή για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του», σημείωσε, από την πλευρά της, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Κική Εμμανουηλίδου, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Β. Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι απλή στην παρασκευή της, αλλά μας φτιάχνει τη διάθεση καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η κ. Εμμανουηλίδου, διαθέτει σχεδόν τα πάντα: γεύση, άρωμα, χρώμα, φυτικές ίνες, άπειρες βιταμίνες, πλούσια αντιοξειδωτική δράση και παράλληλα είναι φτωχή σε θερμίδες!

Όπως λέει η κ. Εμμανουηλίδου, η ντομάτα από βοτανικής άποψης είναι φρούτο. Με βάση όμως μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1893 που έκρινε ότι, επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά απ’ αυτό, κατατάσσεται στα λαχανικά. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αν και η ντομάτα καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, οι Έλληνες είναι αυτοί που τρώνε περισσότερες ανά άτομο, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

«Η “πρωταγωνίστρια” ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818 και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο συνοδευτικό, ενώ για κάποιους ένα κυρίως γεύμα. Σύμφωνα με τους σεφ μπήκε στη ζωή των Ελλήνων, όχι ως συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, αλλά όσοι δούλευαν σε χειρωνακτικές εργασίες, έπαιρναν μαζί τους για φαγητό της ημέρας ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, αγγούρι και σε ελάχιστες περιπτώσεις λίγο τυρί, συνοδευόμενα πάντα με μία χοντρή φέτα ψωμιού. Αργότερα πήρε τη θέση της η σαλάτα στο τραπέζι», εξήγησε η κ. Εμμανουηλίδου.


Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Παπανδρέου, αδερφός του Ανδρέα Παπανδρέου

Κορονοϊός: Εντείνεται η ανησυχία των λοιμωξιολόγων – Στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων

Χιροσίμα: 75 χρόνια από την ρίψη ατομικής βόμβας που σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους

Ροή Ειδήσεων

sexual harasment page 0001

29/03/2024 | 16:26

Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο

29/03/2024 | 16:22

«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη

29/03/2024 | 16:19

Euroleague: «Διπλό» στην Μπολόνια για να παραμείνει 2ος ο Παναθηναϊκός AKTOR
kotopoulo kokkinisto 290324

29/03/2024 | 16:13

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο κοκκινιστό

29/03/2024 | 16:06

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη
kasselakis tourta 290324 (2)

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ

29/03/2024 | 15:48

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λακωνία – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

29/03/2024 | 15:44

Μιχαηλίδου: Το 22% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό σήμερα σε σχέση με το 27% το 2019
mixalis xaralampidis kideia 290324 (1)

29/03/2024 | 15:36

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Δείτε εικόνες

29/03/2024 | 15:28

ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας

29/03/2024 | 15:22

Ανδρέας Μικρούτσικος: Η μείωση των εμφανίσεων στην Καινούργιου και τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα
screenshot 25

29/03/2024 | 15:10

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εκτός τηλεόρασης»

29/03/2024 | 15:04

Στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα ο Ανδρουλάκης για τις συνομιλίες το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών

29/03/2024 | 14:55

Φαίη Σκορδά: «Εγώ δεν είμαι αφεντικό, σας έχω συνεργάτες»
Ελαφριά σαλάτα ζυμαρικών που θα σας ξετρελάνει
Αυτό είναι το μυστικό για την τέλεια πίτσα
Το τέλειο ψητό χοιρινό στο φούρνο για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας!
Τι θα κάνετε με την γαλοπούλα που περίσσεψε; Τα πάντα!
Χριστούγεννα: Το «κούτσουρο της Παναγίας», τα λαλάγγια και άλλα έθιμα σε Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα: Πώς να τα φτιάξετε βήμα-βήμα! (ΕΙΚΟΝΕΣ)