• Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου
  • 02:02

Σούπα: Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με... φάρμακα

Τι καλύτερο αυτή την εποχή, από μία ζεστή σούπα; Σήμερα, λοιπόν, σας έχω ενδιαφέροντα ευρήματα έρευνας αλλά και μία πεντανόστιμη συνταγή για το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο φαγητό.

Τι καλύτερο αυτή την εποχή, από μία ζεστή σούπα; Σήμερα, λοιπόν, σας έχω ενδιαφέροντα ευρήματα έρευνας αλλά και μία πεντανόστιμη συνταγή για το αγαπημένο μας χειμωνιάτικο φαγητό.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου βρήκαν ότι ένα μπολ κρεατόσουπας ή σούπας λαχανικών δεν προλαμβάνει μόνο το κρυολόγημα αλλά μπορεί να είναι βοηθητικό στην καταπολέμηση των παρασίτων που προκαλούν ελονοσία.

Στην εν λόγω μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Archives of Disease in Childhood", οι ερευνητές δοκίμασαν μια ποικιλία από σούπες από τις οποίες ορισμένες αποδείχτηκε ότι διακόπτουν τον κύκλο ζωής του πλασμωδίου που προκαλεί ελονοσία και το οποίο μεταφέρεται στους ανθρώπους μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών και είναι υπεύθυνο για περίπου το 99% των θανάτων από ελονοσία.

Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευάλωτοι στη ελονοσία και 219 εκατομμύρια άτομα νόσησαν το 2017, σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Παρότι σε πολλές περιπτώσεις η νόσος αυτή θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή, οι επιστήμονες ανησυχούν για την πιθανότητα ανάπτυξης ανοχής στα φάρμακα.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από μαθητές δημοτικού στο Λονδίνο να φέρουν δείγματα από σπιτικέή σούπα, παρασκευασμένη με βάση οικογενειακές συνταγές από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή Συνολικά υπήρχαν 56 ζωμοί που επωάστηκαν για τρεις ημέρες με διαφορετικές καλλιέργειες του παρασιτικού ελονοσίας για να διαπιστωθεί αν μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη σεξουαλικά ανώριμων παρασίτων. Επίσης, αξιολόγησαν εάν τα δείγματα θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πλήρη σεξουαλική ωρίμανση - το στάδιο στο οποίο το παράσιτο μολύνει το κουνούπι.

Αν και πολλά δείγματα βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παρασίτων, πέντε από τους ζωμούς κατάφεραν να μειώσουν την ανάπτυξη κατά 50%, με δύο από αυτούς να αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικοί όσο και τα πιο καινούργια φάρμακα, όπως το dihydartemisinin. Τέσσερις άλλοι ήταν περισσότερο από 50% αποτελεσματικοί στην παρεμπόδιση της πλήρως σεξουαλικής ωρίμανσης του παρασίτου, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διακοπή της μετάδοσης της νόσου.

Αν και τόσο η κοτόσουπα όσο και η σούπα λαχανικών και η κρεατόσουπα είχαν την ίδια προστατευτική επίδραση δεν εντοπίστηκε κανένα συγκεκριμένο κοινό συστατικό σε αυτές που να εξηγεί την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του πλασμωδίου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών για την εύρεση του δραστικού συστατικού και εξηγούν ότι έρευνες όπως αυτοί είναι πολύ σημαντικές γιατί αναδεικνύουν πόσοι ανεκμετάλλευτοι πόροι ενδέχεται να υπάρχουν στον αγώνα καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών.

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε, φυσικά, πόσο ευεργετική είναι η σούπα για το κρυολόγημα!

Παρακάτω σας έχω μία τέλεια συνταγή για σούπα... Για την ακρίβεια κολοκυθόσουπα!

Πάμε να δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε αλλά και πως θα εκτελέσουμε την εν λόγω συνταγή:

Υλικά:
1 μεσαία κολοκύθα κομμένη στα τέσσερα (την πήρα έτοιμη κομμένη από τη λαϊκή)


2 πράσα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 γλυκοπατάτα
3- 4 πατάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι -Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κάρυ
Κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα

Κολοκυθόσουπα: Η πιο νόστιμη σούπα του χειμώνα!

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε για 30’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν.


Έτσι καθαρίζεται πανεύκολα η κολοκύθα και γίνεται ακόμα πιο νόστιμη η σούπα. Καθαρίζουμε λοιπόν ,τη κολοκύθα και τη ρίχνουμε στη κατσαρόλα.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια ,ελαιόλαδο και ζωμό λαχανικών τόσο ώστε να σκεπαστούν τα λαχανικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40’ .Προς το τέλος, αλατοπιπερωνουμε και ρίχνουμε μπόλικο κάρυ, έτσι ώστε η γεύση να είναι δυνατή.

Πολτοποιούμε όλα τα υλικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και σερβίρουμε τη σούπα ζέστη προσθέτοντας στο πιάτο λίγη κρέμα γάλακτος.

Send this to a friend