ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ
Θέλετε να περιορίσετε τους καφέδες από delivery και take away αλλά… δεν είστε και ικανοποιημένοι από τον σπιτικό καφέ; Σας έχω την λύση.
Ο καφές είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ρόφημα μετά το… νερό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (International Coffee Organization), κάθε δευτερόλεπτο καταναλώνονται 255 κιλά καφέ ή σε ετήσια βάση 8 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο!
Τα βήματα του Θεσσαλονικιού Δημήτρη Βακόνδιου που ανακάλυψε το 1957 τον φραπέ στη ΔΕΘ ακολουθούν καθώς φαίνεται Νοτιοκορεάτες baristas και λάτρεις του καφέ που έφεραν στο προσκήνιο μέσω του διαδικτύου μια νέα συνταγή στιγμιαίου κρύου καφέ: πηχτό μείγμα από ζάχαρη και καφέ μέσα σ ένα ποτήρι με γάλα, με το μείγμα να μένει στην κορυφή δημιουργώντας οπτικά ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Από την εποχή του φραπέ, ο κρύος καφές είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα, όπως σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο coffee consultant και πιστοποιημένος κριτής του WCE – World Coffee Events, Βαλάντης Λαμπριανίδης. «Στη χώρα μας, σχεδόν το 80% της συνολικής κατανάλωσης καφέ τους θερινούς μήνες, αντιστοιχεί στον κρύο καφέ (φραπέ, φρέντο εσπρέσσο, φρέντο καπουτσίνο κ.α.), σύμφωνα με στατιστικές μελέτες εταιρειών του κλάδου. Κάθε χώρα ωστόσο έχει τις δικές της προτιμήσεις. Για τους Έλληνες ο καφές μοιάζει με… ιεροτελεστία. Είναι ενταγμένος στην καθημερινή ζωή, όχι μόνο ως ανάγκη αλλά κυρίως ως ευκαιρία κοινωνικών συναναστροφών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όμως ένας νέος καφές «ξεπήδησε» μέσα από τον αναγκαστικό εγκλεισμό λόγω της πανδημίας. Ονομάζεται Dalgona και εντυπωσιάζει χιλιάδες χρήστες. Δείτε πως μπορείτε να τον φτιάξετε στο παρακάτω βίντεο:
O Βαλάντης Λαμπριανίδης, δίνει από την δική του πλευρά μερικές συμβουλές για ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα:
«Ο ελληνικός καφές είναι ο καφές που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι περισσότερο αλεσμένος και λιγότερο καβουρδισμένος από τον τούρκικο, για αυτό έχει πιο ανοιχτό χρώμα και λεπτότερη υφή. Έχουμε ακούσει διάφορες συμβουλές από παππούδες και γιαγιάδες αλλά για να μπορέσουμε να αποσπάσουμε τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ, πρέπει η συνολική διάρκεια παρασκευής του να μην ξεπερνά τα δύο λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζουμε ανάλογα τη θερμοκρασία. Η αναλογία είναι 1 γρμ καφέ για 10 ml νερού. Αν υποθέσουμε ότι ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ έχει χωρητικότητα περίπου 80-90ml τότε πρέπει να βάλουμε δύο κουταλάκια του γλυκού καφέ, τα οποία υπολογίζονται στα 4 γρμ. Βάζουμε το νερό με τον καφέ να ζεσταθεί και μετά από 30 δευτερόλεπτα ανακατεύουμε. Αν ο καφές είναι με ζάχαρη, την προσθέτουμε εκείνη τη στιγμή και όχι νωρίτερα γιατί έχει άλλο ειδικό βάρος και “κάθεται”, με αποτέλεσμα να καραμελώνει και να βγάζει πικρή γεύση. Όταν αναδεύουμε, έχουμε πάντα την ίδια κατεύθυνση με αυτήν που ξεκινήσαμε. Είτε δεξιόστροφα, είτε αριστερόστροφα και όταν τελειώσουμε δεν ξαναβάζουμε μέσα το κουτάλι για να μη χαλάσει το καϊμάκι».
Στο καφέ φίλτρου εκείνο που έχει σημασία είναι η σωστή αναλογία: Για κάθε 100ml νερού χρειάζονται 6 γρ καφέ, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη. «Αυτό σημαίνει πως για μια κούπα καφέ χωρητικότητας περίπου 250-300ml απαιτούνται 2 κουταλιές της σούπας καφέ, με δεδομένο ότι ένα κουτάλι σούπας χωράει περίπου 8 γρμ», εξηγεί.
«Γενικά εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να μη βάζουμε ποτέ τον καφέ στο ψυγείο, διότι η υγρασία τον αλλοιώνει. Το σωστό είναι να τον διατηρούμε σε βάζο που είναι αεροστεγώς κλεισμένο για να μην απορροφά μυρωδιές. Αποφεύγετε να τον τοποθετείτε στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά. Να θυμάστε ότι οι τρεις εχθροί του καφέ είναι η υγρασία, το οξυγόνο και οι μυρωδιές. Καλό είναι να αγοράζουμε φρεσκοαλεσμένο καφέ και όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να είναι φρέσκος», καταλήγει.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Σύρος: Το πανέμορφο νησί είναι ένας προσβάσιμος προορισμός για τα άτομα με αναπηρία (ΒΙΝΤΕΟ)
Μάτια: Πώς το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση
7/10 γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένες με το μέγεθος του στήθους τους
Ροή Ειδήσεων
23/04/2024 | 23:12
Γιάννα Αγγελοπούλου: Μύθος ότι η χώρα χρεοκόπησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, ήταν εθνικό στοίχημα
23/04/2024 | 22:33
Άγιοι Ανάργυροι: «Να βγάλουν οι αστυνομικοί τη στολή, φταίνε άπαντες και πρέπει να τιμωρηθούν» – Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής
23/04/2024 | 22:25
Τζόκερ: Ένας υπερτυχερός κερδίζει 5,4 εκατ. ευρώ – Δείτε τους αριθμούς που κληρώθηκαν
23/04/2024 | 21:50
Δέσποινα Μοιραράκη: «Τον απέλυσα, παίρνει την πελατεία μας τηλέφωνο και λέει ότι καθαρίζει χαλιά για την επιχείρησή μας»
23/04/2024 | 21:38
Δημήτρης Πανόπουλος: «Ο Δημήτρης Παπανώτας έχει στηρίξει το MeToo αλλά η δήλωσή του ήταν προβληματική»
23/04/2024 | 20:53
Δακρυσμένος ο Γιάννης Καλλιάνος: Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή, αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν
23/04/2024 | 20:25
Μαρίνα Σάττι: Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που αποφάσισε για την εμφάνισή της στην Eurovision
23/04/2024 | 20:17
Νίκος Μουρατίδης κατά Αντώνη Ρέμου: «Θέλουν να φάνε τον Αργυρό τώρα; Ας βγάλει ο Ρέμος κανένα ωραίο τραγούδι»
23/04/2024 | 19:52
Δημοσκόπηση Opinion Poll για Ευρωεκλογές: Μπροστά Αυτιάς και Δήμας από ΝΔ, Μπεκατώρου και Παππάς από ΣΥΡΙΖΑ
23/04/2024 | 10:34
Γκαγκάκη για το πρόωρο τέλος της Μελέτη: «Το ήξερα από νωρίς, ξέρω και τα… επόμενα και με χαροποιεί»
23/04/2024 | 11:38
Λιάγκας σε Βελόπουλο: «Δεν μπορείς να αποκαλείς έναν πατέρα δύο παιδιών ότι είναι η Αλίκη στο Ναυτικό»
23/04/2024 | 07:32
Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη και τον υδράργυρο στους 30 βαθμούς
23/04/2024 | 09:05