• Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου
  • 17:58

9 Τρόποι για καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά μας

Ψάχνετε τρόπους για να επικοινωνήσετε καλύτερα με τα παιδιά σας; Η κορυφαία ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος Αναστασία Φωκά, σας έχει τα καλύτερα tips.

Ψάχνετε τρόπους για να επικοινωνήσετε καλύτερα με τα παιδιά σας; Η κορυφαία ψυχολόγος – οικογενειακή σύμβουλος Αναστασία Φωκά, σας έχει τα καλύτερα tips.

Γράφει η Αναστασία Φωκά

Μια συχνή ερώτηση των μαμάδων είναι ¨πώς θα κάνω το παιδί μου να με ακούει;¨ Κάτι απλό μπορεί να χρειαστεί να το πούμε πολλές φορές κι όσο κι αν το επαναλάβουμε είναι σαν να μην το είπαμε. Εκείνη τη στιγμή, θυμώνουμε, φωνάζουμε και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ακουστούμε.

Έχω ακούσει πολλές ιστορίες γύρω από αυτό το θέμα “σταμάτα να κλωτσάς τη μπάλα μέσα στο σαλόνι¨ και το παιδί συνεχίζει, σαν να μη μίλησαμε ποτέ. ‘Αλλες φορές θα μας πει “έλα, ρε μαμά δεν θα γίνει τίποτα” και φυσικά θα συνεχίσει απτόητο αυτό που έκανε. Και εμείς δεν έχουμε πάντα την ψυχραιμία να σκεφτούμε τον κατάλληλο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Άλλες φορές υψώνουμε τη φωνή, μιλάμε απότομα, μουρμουρίζουμε. Και άλλες αρχίζουμε να λέμε όλες τις θεωρίες περί κανόνων και να μιλάμε ακατάπαυστα, με το παιδί να μας κοιτά με απορία.

Για να διαχειριστούμε καλύτερα ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσαμε να πούμε “Μην κλωτσάς την μπάλα στο σαλόνι, αυτό μπορείς να το κάνεις έξω ή στο δωμάτιό σου” με αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να καταλάβει απόλυτα τι θέλουμε, οι πιθανότητες είναι να σταματήσει και να κάνει αυτό που του ζητήσαμε.

Τελικά η επικοινωνία με τα παιδιά μας, το αν μας ακούνε ή όχι, εξαρτάται από εμάς.

9 τρόποι για καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά μας:

Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα επικοινωνίας.

Μην υψώνετε την φωνή σας.

Ακούστε το, για να μάθει να σας ακούει.

Δώστε του επιλογές.

Αποφύγετε τα πολλά λόγια.

Επιβραβεύστε το όταν συνεργάζεται.

Να είστε σίγουροι γι’ αυτό που λέτε.

Μιλήστε του ανάλογα με την ηλικία του.

Ζητήστε του να επαναλάβει αυτό που είπατε, αν χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η Αναστασία Φωκά είναι Ψυχολόγος - Οικογενειακή σύμβουλος. Για περισσότερα άρθρα της επισκεφθείτε το anastasiasworld.gr

Send this to a friend