Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αδέσποτα: Ο δήμος Αθηναίων τα εκπαιδεύει για υιοθεσία

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Δεν θα πιστεύετε από τι κινδυνεύουν όσοι πίνουν πολύ γάλα!

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες

Υπάρχουν, όμως, και επιστημονικά ευρήματα, που αμφισβητούν τα οφέλη από την υπερκατανάλωση γάλακτος, τονίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

[inline_article order=”1″]

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από τη Σουηδία εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 100.000 εθελοντών και παρακολούθησαν επί χρόνια την πορεία της υγείας τους, διαπιστώνοντας πως όσοι έπιναν πάρα πολύ γάλα δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε σύγκριση με όσους δεν υπερέβαιναν το ένα ποτήρι την ημέρα.

Όσοι έπιναν πάνω από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα (κατά μέσον όρο 680 ml γάλακτος), είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της μελέτης που ήταν 20 χρόνια για τις 61.433 εθελόντριες και 11 χρόνια για τους 45.339 εθελοντές. ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες, οι οποίες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, κυρίως από καρδιοπάθεια.

Ειδικότερα στις γυναίκες η υπερκατανάλωση του γάλακτος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Πάντως, οι καθημερινές, κανονικές ποσότητες γάλακτος (ένα ποτήρι) δεν φάνηκε να είναι ανθυγιεινές και φυσικά, ούτε και η κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών.

Οι ισχύουσες διατροφικές οδηγίες για γερά οστά συνιστούν καθημερινή κατανάλωση περίπου τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μία μερίδα ισούται με ένα ποτήρι γάλα ή με 30 γραμμάρια κίτρινο τυρί ή με ένα γιαούρτι των 250 ml.

Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η αξία του γάλακτος, ούτε η πρώτη φορά που η κατανάλωσή του συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.