• Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου
  • 11:25

Αυτή είναι η άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα και μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ακόμη και στο γραφείο

Ακόμη κι αν δεν προλαβαίνετε να πάτε στο γυμναστήριο, λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων, υπάρχει μία άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα και μπορεί να γίνει παντού.

Ακόμη κι αν δεν προλαβαίνετε να πάτε στο γυμναστήριο, λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων, υπάρχει μία άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα και μπορεί να γίνει παντού.

Τα βαθιά καθίσματα ή squats στη γλώσσα του fitness, αν ακολουθείται συστηματικά μερικές φορές την εβδομάδα, μπορεί να γίνει η άσκηση που θα σας αλλάξει το σώμα και τη φυσική κατάσταση. Δεν χρειάζεται εξοπλισμό και μπορεί να γίνει και με ένα απλό, σχετικά άνετο, ντύσιμο.

Τα βαθιά καθίσματα είναι μία συνεχόμενη κίνηση που κάνουμε καθημερινά, όταν σηκωνόμαστε από την καρέκλα, το κρεβάτι ή τον καναπέ. Όταν το κάνουμε ως άσκηση ενεργοποιείται πάνω από το 60% των μυών του σώματος.

Ουσιαστικά, είναι μια πλήρης άσκηση για τα πόδια, αφού γυμνάζει τους τετρακέφαλους, τους δικέφαλους, τους γλουτούς και τις γάμπες. Γυμνάζοντας τα πόδια και τον κορμό, αυξάνεται η σταθερότητα του σώματος, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, βελτιώνεται ο νευρομυϊκός συντονισμός, δηλαδή η ταχύτητα που χρειάζεται για να φτάσει στους μύες μια εντολή του εγκεφάλου.

Τα καθίσματα, προσφέρουν μυϊκή τόνωση σε όλο το σώμα, μειώνουν τους πόνους και ενισχύουν την ευεξία του οργανισμού, αφού «δουλεύουν» παράλληλα οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, η πλάτη, οι ώμοι και τα χέρια.
Η ταυτόχρονη εκγύμναση μυϊκών ομάδων εξασφαλίζει επιπλέον οφέλη για το σώμα και δρα πολλαπλασιαστικά για τα οφέλη της άσκησης. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όσο μεγαλύτερο είναι το νευρομυϊκό ερέθισμα, τόσο μεγαλώνει η λιποδιάλυση, η έκκριση ενδορφινών και η καλή ορμονική ισορροπία.

Τα καθίσματα είναι ταυτόχρονα και μια εξαιρετική αερόβια άσκηση, γιατί ασκούν ενεργά το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα. Τέλος, η ευθεία στάση, στην οποία πρέπει να βρίσκεται η πλάτη αλλά και οι ώμοι πίσω, βοηθούν στην βελτίωση της στάσης του σώματος, στην αποφυγή πόνων και τελικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Τα βαθιά καθίσματα είναι μια απλή, στην εκτέλεση της, άσκηση αλλά χρειάζεται προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες, ώστε να γίνεται σωστά, να εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη και να μην κινδυνεύσει το σώμα από τραυματισμούς.

Σταθείτε με τα πόδια ανοιχτά στο ύψος των ώμων. Η πλάτη θα πρέπει να βρίσκεται και να παραμείνει ίσια, με τους ώμους κάτω. Λυγίστε σιγά- σιγά τα γόνατα, τα ισχία και τους αστραγάλους, χαμηλώνοντας το σώμα έως το σημείο, όπου τα γόνατα θα σχηματίσουν ορθή γωνία. Τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται μέχρι το ύψος των δαχτύλων των ποδιών. Το κεφάλι πρέπει να κοιτάζει ευθεία μπροστά. Για να είστε σίγουροι για την σωστή θέση του σώματος, τεντώστε τα χέρια μπροστά ή τοποθετήστε τα πίσω από τον αυχένα.

Εκτελέστε 15- 20 επαναλήψεις για 2- 3 σετ. Κάντε αυτήν την άσκηση 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Αν επαναλαμβάνετε συστηματικά την άσκηση, μπορείτε σταδιακά να προσθέσετε και αντιστάσεις, όπως βάρη και λάστιχα. Με αυτόν τον τρόπο τα οφέλη θα πολλαπλασιασθούν.

Send this to a friend