Αθήνα

3 oC

αίθριος καιρός

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Τα κορίτσια μου» – Οι διακοπές στην Αμοργό με τις κόρες της (ΕΙΚΟΝΑ)

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Αυτή είναι η ουσία που ευνοεί τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού – Σε ποιες τροφές εντοπίζεται

Βρετανοί ερευνητές απέδειξαν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ταχύτερη μετάσταση του καρκίνου στο μαστό...

Ερευνητές από το Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, διαπίστωσαν ότι η ασπαραγίνη, μια ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και ο περιορισμός της από τον οργανισμό, μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του καρκίνου και σε άλλα μέρη του σώματος. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου.

«Η ασπαραγίνη βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα όργανα όπου αναπτύσσονται δευτερογενείς όγκους. Ενώ η καταστολή των επιπέδων ασπαραγίνης μείωσε την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τον σχηματισμό των όγκων του μαστού» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Greg Hannon.

Η ασπαραγίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγει το σώμα με σκοπό τη δημιουργία πρωτεϊνών από τα κύτταρα, αλλά περιέχεται και σε τροφές όπως το σπαράγγι, τα γαλακτοκομικά, το μοσχάρι, τα αυγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι πατάτες, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.

Στο συμπέρασμα της έρευνας κατέληξαν μετά από τη μείωση της ασπαραγίνης στο οργανισμό ποντικιών που έπασχαν από επιθετικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Παρατήρησαν ότι παράλληλα, μειώθηκε και η ικανότητα των όγκων να κάνουν μεταστάσεις.

Μέχρι τότε, μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη διάγνωση του καρκίνου μαστού, εμφάνιζαν όγκους και σε άλλα σημεία του σώματος. Δυστυχώς, μέσα σε λίγους μήνες έχασαν τη ζωή τους.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται ταχύτερα από άλλα είδη καρκίνου. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο του μαστού, αλλά από τις μεταστάσεις του. Συνήθως, η μετάσταση γίνεται στα οστά, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο και αυτή είναι η βασική αιτία θανάτου των ασθενών με καρκίνο στο μαστό.

Οι επιστήμονες θεωρούν ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της έρευνας για τους καρκινοπαθείς, καθώς ο περιορισμός της ασπαραγίνης στον οργανισμό, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάστασης.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενα. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που αποδεικνύεται επιστημονικά ότι μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον καρκίνο με κάποιον τρόπο» εξήγησε ο επικεφαλής.

Εκτός από τη μείωση τη ασπαραγίνης μέσω της διατροφής, οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητά της στον οργανισμό με τη χορήγηση ενός φαρμάκου. Προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια, διότι η ασπαραγίνη εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα και οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χορήγηση του φαρμάκου που εμποδίζει την παραγωγή της, ίσως είναι περισσότερο αποτελεσματική. Ειδάλλως, θα πρέπει να αποκλείσουν πολλές τροφές απαραίτητες για τον οργανισμό από το διαιτολόγιό τους.

Παρ΄όλα αυτά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ότι η μείωση της ασπαραγίνης στον άνθρωπο θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα πειραματόζωα.

«Προς το παρόν, δεν προτείνουμε στους ασθενείς να αποκλείσουν εντελώς συγκεκριμένα τρόφιμα από το διατροφολόγιό τους. Μέχρι νεωτέρας, ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ακολουθούν υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.»