• Παρασκευή, 26 Απριλίου
  • 19:18

Διατροφή και εμμηνόπαυση - Τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες μετά τα 40

Οι γυναίκες που πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην εμμηνόπαυση, παρατηρούν ορισμένες αλλαγές τόσο στο σώμα, όσο και στον οργανισμό τους.

Οι γυναίκες που πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην εμμηνόπαυση, παρατηρούν ορισμένες αλλαγές τόσο στο σώμα, όσο και στον οργανισμό τους.

Ο οργανισμός των γυναικών, αλλά και των ανδρών, συμπεριφέρεται διαφορετικά μετά την ηλικία των 40. Κατά την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, οι γυναίκες παρουσιάζουν διαφορές στο σώμα τους, λόγω των ορμονικών αλλαγών που "κρύβει" η εμμηνόπαυση. Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, μειώνεται η μυϊκή μάζα, η οστική πυκνότητα, η ενέργεια και η απώλεια βάρους γίνεται.. δύσκολη υπόθεση.

Γι' αυτό οι ειδικοί προτείνουν ορισμένους τρόπους για να αυξηθεί ο ρυθμός του μεταβολισμού, επομένως και η καύση θερμίδων. Πέραν της σωματικής άσκησης, βασικός παράγοντας στη διατήρηση του σωματικού βάρους, είναι η σωστή διατροφή. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες άνω των 40 χρόνων, ένα σωστό πλάνο διατροφής, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, κάνει τις αλλαγές που ευθύνονται στην εμμηνόπαυση.. λιγότερο δραματικές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμμηνόπαυση και η αύξηση βάρους συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, λόγω συγκεκριμένων παραγόντων, όπως η κακή διατροφή, η απουσία άσκησης, ο αργός μεταβολισμός και η μείωση των οιστρογόνων.

Όμως, τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες μετά τα 40, για να διατηρήσουν το βάρος τους;

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει αμέτρητες ιδιότητες. Έχει αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση, βελτιώνει την υγεία των οστών, την πέψη και τη φυσική αποτοξίνωση και προστατεύει από χρόνιες παθήσεις.

Ξηροί καρποί

Σύμφωνα με μελέτες, η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και συμβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς.

Μούρα

Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών προκαλεί διαταραχές στην πέψη και δυσλειτουργία του εντέρου. Τα μούρα είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών και μια καλή διατροφική επιλογή, καθώς δεν περιέχουν πολλές θερμίδες.

Σολωμός

Ο σολωμός, περιέχει λιπαρά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Τα Ω3 λιπαρά του σολωμού βοηθάνε στην ρύθμιση της χοληστερόλης και την διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα και βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου. Αν δεν είστε λάτρης του σολωμού, μπορείτε να επιλέξετε συμπληρώματα διατροφής με Ω3 λιπαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι από τις πιο γνωστές υπερτροφές. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τη χοληστερίνη, την πίεση και προστατεύει από το έλκος του στομάχου.

Καρότα

Τα βήτα καροτένια που περιέχουν τα καρότα είναι υπεύθυνα για το έντονο χρώμα τους. Κατά την κατανάλωσή τους, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, ενισχύοντας την όραση και τον ανοσοποιητικό σύστημα.

Ντομάτα

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα και τους ιστούς.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη D, που βοηθά στην ενίσχυση των οστών, επομένως βοηθάει στον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Τα ένζυμα που περιέχονται στο γιαούρτι επίσης διευκολύνουν την πέψη.

Μαύρη σοκολάτα

Μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο, σελήνιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι η συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ενισχύει και τη μνήμη.

Πράσινα φυλλώδη 

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και προστατεύουν από γνωστική εξασθένηση.

Send this to a friend