Αθήνα

39 oC

αίθριος καιρός

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αδέσποτα: Ο δήμος Αθηναίων τα εκπαιδεύει για υιοθεσία

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Γαλακτοκομικά: Τα οφέλη τους στην υγεία μας

Η κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεταβολικού συνδρόμου.

Δείτε επίσης

Μιχάλης Κατρίνης: Τα κρίσιμα ερωτήματα για τους δανειολήπτες παραμένουν αναπάντητα
Παρεμβάσεις στη Βουλή, social media, περιοδείες και σποτς το νέο μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ για προβολή των θέσεων εφόσον ο δρόμος προς τα κανάλια είναι κλειστός

Αυτό υποστηρίζει μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες πέντε ηπείρων, η οποία επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Μέντε του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open Diabetes Research & Care». Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που εξετάστηκαν κατά πόσο καταναλώνονταν στη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών, ήταν γάλα, γιαούρτι, ροφήματα γιαουρτιού, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τυριά, είτε με πλήρη είτε με χαμηλά λιπαρά (1% έως 2%).

Συμβουλές για να μην πάρουμε κιλά την περίοδο της καραντίνας αλλά και των Χριστουγέννων (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά περίπου 148.000 άνθρωποι ηλικίας 35 έως 70 ετών, από τους οποίους 13.640 εμφάνισαν υπέρταση και οι 5.351 διαβήτη κατά τη διάρκεια μίας περιόδου εννέα ετών. Η μέση ημερήσια ολική κατανάλωση γαλακτοκομικών από τους συμμετέχοντες ήταν 179 γραμμάρια, με την ποσότητα να είναι διπλάσια για τα πλήρη σε σχέση με τα χαμηλά λιπαρά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες πλήρων γαλακτοκομικών ημερησίως είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη και υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 14% εάν έτρωγαν τρεις μερίδες. Η καθημερινή κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών σχετιζόταν, ακόμη, με 24% μικρότερο κίνδυνο για εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου (μείωση κινδύνου κατά 28% εάν τα γαλακτοκομικά ήταν με πλήρη λιπαρά).

«Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες και πιο μακρόχρονες μελέτες, τότε η αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να αποτελέσει μία προσιτή και χαμηλού κόστους προσέγγιση για τη μείωση του μεταβολικού συνδρόμου, της υπέρτασης, του διαβήτη και τελικά των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως», συμπέραναν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σαρλ Μισέλ: Εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μείωση ΑΕΠ κατά 11,7% στο 3ο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019

Σύψας: Αν εγκριθεί το εμβόλιο θα το κάνω σε ζωντανή μετάδοση από το νοσοκομείο

Μόσιαλος: Oι έγκυες δεν θα λάβουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία στη Θεσσαλονίκη από τα ευρήματα στα λύματα για το ιικό φορτίο (πίνακας)

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα παραβίασε την υφαλοκρηπίδα μας»

Τάσος Γιαννίτσης στο TheCaller: «Μεταξύ 2009-2019 η χρηματοδότησή του ασφαλιστικού έγινε με μια διόγκωση των φόρων στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα»