• Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου
  • 22:52

Γιατί πρέπει να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας, αντί να τα τιμωρούμε

Μπορεί παιδιά να μην έχω -ακόμα ελπίζω- όμως οι περισσότερες φίλες μου είναι μανούλες και πάντα συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους.

Και τελικά, καταλαβαίνω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά απ' ότι φαίνονται και ότι με λίγη υπομονή και κάποιες πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

Διαβάστε το θέμα που ακολουθεί από την ψυχολόγο Αναστασία Φωκά γιατί έχει και πολύ ενδιαφέρον:

Γράφει η Αναστασία Φωκά

Πολλοί γονείς συχνά με ρωτούν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμωρήσουν μια «κακή» συμπεριφορά του παιδιού τους και η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Εσείς τι θα προτιμούσατε αν κάνατε ένα λάθος; Να σας πουν «σήμερα άργησες δέκα λεπτά στη δουλειά, θα σου κόψω χρήματα από το μισθό» ή «αν έρχεσαι καθημερινά στην ώρα σου θα πάρεις μπόνους»;

Οι απαγορεύσεις και οι τιμωρίες, έχουν συχνά αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα θέλαμε. Αντί να ηρεμήσουν το παιδί και να πάψουν τις «κακές» συμπεριφορές, προκαλούν θυμό, εκνευρισμό και εντάσεις. Αυτό που θα βοηθήσει να διορθωθεί μια συμπεριφορά που δεν μας αρέσει, είναι να αρχίσουμε να επιβραβεύουμε τις «καλές» συμπεριφορές του παιδιού μας.

Αλλάζοντας λοιπόν τη φράση «αν κάνεις φασαρία δεν θα πας στο πάρκο» με τη φράση «αν με αφήσεις να ξεκουραστώ θα πάμε στο πάρκο», δημιουργούμε θετικά συναισθήματα στο παιδί μας και το παροτρύνουμε να συνεργάζεται μαζί μας, γνωρίζοντας ότι και αυτό θα χαρεί. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα είναι ήρεμο και συνεργάσιμο και εμείς θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Τα παιδιά μας θα μάθουν να υπακούν σε αυτά που τους ζητάμε, αν εμείς πρώτοι σταματήσουμε τις απειλές και τις εντάσεις και εκπαιδευτούμε να μην τιμωρούμε αλλά να επιβραβεύουμε. Επιβράβευση, λοιπόν, αντί για τιμωρία για να έχουμε ένα ήρεμο και χαρούμενο παιδί.

Send this to a friend