• Σάββατο, 19 Οκτωβρίου
  • 03:16

Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί βλέπουμε όνειρα που δεν έχουν καμία λογική;

Πολλές φορές όταν κοιμόμαστε βλέπουμε περίεργα όνειρα που όταν ξυπνάμε, απορούμε και εμείς οι ίδιοι με το… τι είδαμε.

Πολλές φορές όταν κοιμόμαστε βλέπουμε περίεργα όνειρα που όταν ξυπνάμε, απορούμε και εμείς οι ίδιοι με το… τι είδαμε.

Μία μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Journal of Sleep Research από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, υποστήριζε ότι, βλέπουμε παράξενα όνειρα επειδή ο ίδιος ο εγκέφαλός μας εγκαταλείπει την προσπάθεια να ερμηνεύσει έννοιες και εικόνες.

Σύμφωνα με τον Armando D'Agostino, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα παράξενα όνειρα μοιάζουν με την ψύχωση, επειδή και στις δύο περιπτώσεις αποσυνδεόμαστε πλήρως από την πραγματικότητα και διαταράσσεται η συλλογιστική διαδικασία.

Βάσει καταγραφών που έγιναν με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα παράξενο όνειρο ή μια ιστορία που δεν διέπεται από λογική προκαλεί απενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, περιοχές που σχετίζονται με την επεξεργασία λέξεων και εννοιών αλλά και με τη συλλογιστική διαδικασία.

Η απενεργοποίηση αυτή ερμηνεύεται ως μια διακοπή της προσπάθειας του εγκεφάλου να κατανοήσει τι συμβαίνει.

Είναι όνειρο μοιάζει παράλογο και πολλές φορές εξωπραγματικό πιθανότατα επειδή λειτουργεί ως σύμβολο σε μια διαδικασία εδραίωσης των αναμνήσεων κατά την οποία ο εγκέφαλος πασχίζει να αποτυπώσει ως εικόνα ή ως ιστορία πολύ δυνατά συναισθήματα ή συναισθήματα που μας μπερδεύουν.

Send this to a friend