ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ
Τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών καταδεικνύουν ότι θα πρέπει και στην άσκηση να υπάρχει ένα μέτρο το οποίο είναι εξατομικευμένο, τονίζουν ο καθηγητής αθλητιατρικής stp ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, Αστέριος Δεληγιάννης, και ο επίκουρος καθηγητής Aξιολογόγησης Σωματικής Υγείας Αθλουμένων στο ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ, Νικόλαος Κουτλιάνος.
Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή: “Ιατρική της Άθλησης” το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.
[inline_article order=”1″]
“Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολές, ιδιαίτερα από τους ερασιτέχνες αθλητές και κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους σε υπερμαραθώνιες προσπάθειες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ίσως υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μυοκαρδίου. Όσον αφορά την συμμετοχή σε υπερμαραθώνιες προσπάθειες καλύτερα να μην το επιχειρήσουν και όσοι δεν είναι αθλητές αλλά και οι αθλητές οι οποίοι δεν έχουν ένα προηγούμενο σχετικό προπονητικό υπόβαθρο προκειμένου να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους αγώνες. Θα πρέπει πρώτα να έχει προπονηθεί ο αθλητής και σιγά-σιγά να ακολουθήσει το δρόμο προς την κορυφή. Ο δρόμος προς την κορυφή δεν θα πρέπει να είναι ποτέ απότομος, θα πρέπει να υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις προπονητικά για να μπορέσει να ασχοληθεί με τέτοιου είδους επίπονες προσπάθειες για τον ανθρώπινο οργανισμό” επισήμανε ο κ. Κουτλιάνος.
Ο κ. Δεληγιάννης, ανέφερε από την πλευρά του, ότι το όριο στην άθληση εξαρτάται από τις προσαρμογές που έχει ο κάθε αθλητής. “Αλλο είναι ένας Ολυμπιονίκης να φτάσει στο μέγιστό του κι άλλο είναι ένας χαμηλότερου επιπέδου αθλητής να μπορέσει κι αυτός να ξεπεράσει τις δυνατότητές του. Σίγουρα εκείνο που έχουμε παρατηρήσει επιστημονικά είναι ότι σε πολύ εξαντλητικές προσπάθειες, όπως είναι στους υπερμαραθώνιους δρόμους ή στην υπερμαραθώνια κολύμβηση, έχουμε ακόμη και βλάβες στο μυοκάρδιο, αλλά και σε άλλα όργανα ως αποτέλεσμα της εξαντλητικής άσκησης”, πρόσθεσε ο κ. Δεληγιάννης.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, το “Sweaty Hearts”, θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του συνεδρίου σε ενότητα που είναι αφιερωμένη στην θεραπευτική άσκηση, αλλά και στην αξία της άθλησης για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν επτά επιστημονικοί φορείς από πέντε χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Αυστρία και Ελλάδα) με αντικείμενο την άθληση, την ιατρική της άθλησης και την καρδιολογία. Εταίρος του προγράμματος από την Ελλάδα είναι το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ.
Επειδή η στεφανιαία νόσος θεωρείται η πιό συχνή αιτία θανάτου (υπολογίζεται ότι οι θάνατοι στην Ευρώπη από τη νόσο ανέρχονται 1,7 εκατομμύρια ετησίως) στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό, καθώς και την κοινωνική ένταξη και συνειδητοποίηση της σημασίας της σωματικής άσκησης που ενισχύει την υγεία μέσω της αυξημένης συμμετοχής και της ισότιμης πρόσβασης στον αθλητισμό όλων και κυρίως των καρδιοπαθών.
Ροή Ειδήσεων
14/01/2025 | 17:30
Γ.Γ. Υπ. Μεταφορών για ανέπαφες πληρωμές εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ: Γινόμαστε μια «έξυπνη» πόλη στις μετακινήσεις
14/01/2025 | 17:00
Λίτσα Πατέρα για τον θάνατο του συζύγου της: «Ήξερα ότι αυτός ο πλανήτης θα φέρει κάτι τέτοιο»
14/01/2025 | 16:54
Τροχαίο στην Κρήτη: «Να μην καλυφθεί, να μην κλείσει η υπόθεση» – Συγκλονίζει η νονά του 22χρονου
14/01/2025 | 16:45
Η Χαμάς αποδέχθηκε το προσχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα: Τι περιλαμβάνει – Πώς απαντά το Ισραήλ
14/01/2025 | 16:45
Νέα επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια: Είναι επείγον να κινηθούμε πιο γρήγορα
13/01/2025 | 09:34
Σάκης Κατσούλης για τον χωρισμό του από την Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Εγώ αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω»
13/01/2025 | 09:49