Αθήνα

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αδέσποτα: Ο δήμος Αθηναίων τα εκπαιδεύει για υιοθεσία

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Η εισπνοή χλωρίνης και καθαριστικών βλάπτει τους πνεύμονες όσο το κάπνισμα 20 τσιγάρων ημερησίως!

Σοκάρουν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, που απέδειξε ότι η έκθεση σε καθαριστικά σπρέι και άλλων ειδών καθαριστικά, είναι το ίδιο βλαβερά για τους πνεύμονες όσο και το κάπνισμα 20 τσιγάρων κάθε ημέρα...

Η ευρωπαϊκή έρευνα διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια και συμμετείχαν τουλάχιστον 6.500 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη, που στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες. Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι η καθημερινή επαφή με καθαριστικά, είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα που αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα.

Ακόμη και τα απορρυπαντικά, απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες που προκαλούν δυσλειτουργία στους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα της εισπνοής καθαριστικών, δεν είναι εμφανή σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά μακροπρόθεσμα. Γιατί, με τα χρόνια συσσωρεύονται στον οργανισμό οι βλαβερές ουσίες και προκύπτουν τα προβλήματα στην υγεία. Δηλαδή, τα χημικά που εισπνέονται οδηγούν σε άσθμα ακόμη και σε σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι σταδιακά ο χρόνος και η ένταση της εισπνοής και της εκπνοής μειωνόταν κάθε χρόνο. Το ίδιο και η αντοχή. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε όποιον καπνίζει για χρόνια, περίπου 20 τσιγάρα την ημέρα.

Τα περισσότερα χημικά που βλάπτουν τον οργανισμό προέρχονται από καθαριστικά σπρέυ, καθώς όταν ψεκάζετε μια επιφάνεια μικροσωματίδια περνούν στον αέρα και τα εισπνέετε. Όμως το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερες ποσότητες και με τα υπόλοιπα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται στην απολύμανση του σπιτιού.

Ακόμη και από το απορρυπαντικό πατώματος, η μυρωδιά που αναδύεται εμπεριέχει χημικά σωματίδια. Έτσι, οι πνεύμονες ερεθίζονται, συγκεκριμένα στις βλεννώδεις μεμβράνες που βρίσκονται εσωτερικά των αεραγωγών και συνδέονται με την αναπνοή.