Αθήνα

 

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Υπογονιμότητα και Social Media: Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε… ανεπιθύμητες αναρτήσεις;

Σήμερα στο Maria’s Diary, φιλοξενούμε ένα άρθρο του εμβρυολόγου Δημήτρη Παπαδόπουλου, στο οποίο αναφέρεται στην υπογονιμότητα και την σχέση τους με τα social media.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του, πραγματικά αξίζει:

Ανοίγοντας τα social media, σίγουρα θα πετύχει κανείς ανάρτηση από κάποιο φίλο – follower σχετικά με εγκυμοσύνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλοντας και μη βλέπουμε εικόνες από τον πρώτο υπέρηχο του μωρού, από την πρώτη του φωτογραφία στο μαιευτήριο, μπαμπάδες σε τρυφερές πόζες. Οπότε όχι μόνο μαθαίνουμε την είδηση αλλά τη βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας με όλα τα μέσα. Ο πόνος, ο θυμός και η ζήλια κοινός τόπος. Κι αυτό γιατί είναι ανθρώπινο, χωρίς να μας καθιστά κακούς φίλους και αχάριστους ανθρώπους. Έχετε σκεφτεί να τους μπλοκάρετε όλους; Να διαγραφείτε από τα social media; Πιθανόν ναι, αλλά παραπάει τόση απομόνωση.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε λοιπόν τέτοιες καταστάσεις;

1) Αποσυνδέσου.

Δεν είσαι η μόνη που καίγεται μέρα με τη μέρα βλέποντας μωρά φίλων να γεννιούνται, γυναίκες να παραπονιούνται για το πόσο κουρασμένες αλλά και ευτυχισμένες είναι με τα νεογέννητά τους κλπ. Δυστυχώς βλέπουμε τις «ευτυχισμένες» ζωές των φίλων μας σε αντίθεση με τι δική μας «μιζέρια», κι εν προκειμένω μια ζωή χωρίς μωρό. Χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα από αυτή τη συνήθεια και να δοκιμάσουμε να αντέξουμε για λίγη έστω ώρα χωρίς ναα τσεκάρουμε τo instagram και το facebook.

2) Κάνε απόκρυψη αναρτήσεων από συγκεκριμένα άτομα.

Σε περίπτωση που έχεις κάποια φίλη η οποία μοιράζεται ανελλιπώς όλα τα νέα της εγκυμοσύνης της, ή το μεγάλωμα του παιδιού της (όχι και σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας) καλό θα ήταν να μετατρέψεις έτσι τις ρυθμίσεις ώστε να μη βλέπεις θέλοντας και μη τα νέα αυτά.

3) Αντικατέστησε εικόνες μωρών με ζωάκια ή λουλούδια. Σε συγκεκριμένους browser υπάρχει η επέκταση (extension) Unbaby.me, κατά την οποία αντικαθίστανται οι εικόνες μωρών που ανεβάζουν οι φίλοι με άλλες εικόνες, έτσι ώστε να μην αναστατωνόμαστε με ακόμη μία ανάρτηση!

4) Σωστή διαχείριση του τι λέμε και σε ποιόν. Το να μοιραζόμαστε όλες τις λεπτομέρειες του της προσπάθειας για παιδί με φίλες οι

οποίες αντιμετωπίζουν κι εκείνες υπογονιμότητα δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Μπορεί να ακούσουμε «συμβουλές» και γνώμες που δε βοηθούν. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε συζήτηση με την καλύτερη μας φίλη εξηγώντας μέχρι που είναι τα όρια μας στο να ακούμε νέα για το παιδί της, και τι είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε για υποστήριξη.

5) Συνδέσου με άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η υπογονιμότητα πολλές φορές οδηγεί στην απομόνωση. Είναι πολύ βοηθητικό να βρεις ομάδες ατόμων που να καταλαβαίνουν το τι περνάς. Όμως με προσοχή! Σε forum ή τέτοιου είδους ομάδες στο facebook ελλοχεύει πολλές φορές ο κίνδυνος παραπληροφόρησης.

6) Φρόντισε τον εαυτό σου. Μέσα στη δίνη των συναισθημάτων στην προσπάθεια απόκτησης παιδιού, πολλές φορές ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Ας θυμηθούμε τι κάναμε για να περάσουμε καλά και για να χαλαρώσουμε και ας το κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό και πάλι (π.χ. μασάζ, χαλάρωση στον καναπέ, διάβασμα, μουσική, κατάλληλη γυμναστική κλπ.)

7) Δες τη μεγάλη εικόνα. Όταν θα δούμε το μωρό της φίλης μας, όταν θα ακούσουμε για μία νέα εγκυμοσύνη, όταν θα μας καλέσουν σε ακόμη μία βάφτιση θα νιώσουμε ζήλια, θα νιώσουμε θυμό θα νιώσουμε θλίψη. Ας έχουμε όμως κατά νου ότι αυτά αφορούν ένα μέρος της ζωής του άλλου κι όχι ολόκληρη τη ζωή του και τις επιλογές του. Κι επίσης, ας κρατήσουμε υπόψιν ότι οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δείχνουν ότι θέλουν να δούμε κι όχι τα δύσκολα κομμάτια της ζωής τους (ενδοοικογενειακοί καυγάδες, προβλήματα στη δουλειά κλπ.). Τα λαμπερά χαμόγελα είναι ένα κομμάτι της ζωής, κι όχι ολόκληρη η ζωή. Το ίδιο και η υπογονιμότητα.

*Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι Senior Clinical Embryologist IVF Unit, REA Maternity Hospital

Ροή Ειδήσεων

dikastirio

28/03/2024 | 12:47

Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων για τον θάνατο από φωτιά 66χρονου

28/03/2024 | 12:37

Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»

28/03/2024 | 12:30

Πέτρος Λαγούτης: «Όταν κάποιος γίνεται αδιάκριτος και ξεπερνά τα όριά μου με νευριάζει»
dads retreat 280324 (5)

28/03/2024 | 12:17

Tο Dads Retreat έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Villa Amfiario στις 15-17 Ioυνίου!

28/03/2024 | 12:07

Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα

28/03/2024 | 11:52

Το σαρδάμ της Δέσποινας Καμπούρη που… διέλυσε το πλατό του «Πάμε Δανάη»
ataman 070324

28/03/2024 | 11:45

Παναθηναϊκός AKTOR – Αταμάν: «Στόχος μας να υπερασπιστούμε την δεύτερη θέση»

28/03/2024 | 11:36

Νίκος Παππάς: «Υπήρξε συνεννόηση, δεν έγιναν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα» απαντά μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

28/03/2024 | 11:30

Ακρίτα για Βορίδη – Μιχαηλίδου: «Τους έβλεπα στη Βουλή να χαριεντίζονται και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»
airplane british

28/03/2024 | 11:16

Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο

28/03/2024 | 11:00

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

28/03/2024 | 10:50

Μέγκι Ντρίο: «Τους έπιασα στα πράσα στο εξοχικό μου στη Χαλκιδική»
giorgos lamproulis 280324

28/03/2024 | 10:45

Λαμπρούλης: Η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση δεν αφορά μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά

28/03/2024 | 10:32

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Η κρυοσυντήρηση είναι το καλύτερο δώρο που μου έχω κάνει»

28/03/2024 | 10:20

ΗΠΑ: 4 νεκροί και τουλάχιστον 5 τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ιλινόι
ΜΥΚΗΤΕΣ ΝΥΧΙΩΝ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Καίτη Φίνου: Η απάντηση για την εκταφή του Στάθη Ψάλτη – «Έγιναν πράγματα εν αγνοία πολλών»
Τι προκαλεί την στυτική δυσλειτουργία στους άντρες;
Bluestone τι είναι;
Πώς να χάσετε βάρος γρήγορα
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Θεραπεια, Αιτίες