Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αδέσποτα: Ο δήμος Αθηναίων τα εκπαιδεύει για υιοθεσία

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Καλή μαμά είναι.. η ευτυχισμένη μαμά! Πες αντίο στις ενοχές

Πέντε τρόποι για να είναι ο χρόνος μακριά από το παιδί μας χωρίς τύψεις

Μπορεί παιδιά να μην έχω -ακόμα ελπίζω- όμως οι περισσότερες φίλες μου είναι μανούλες και πάντα συζητάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους.

Και τελικά, καταλαβαίνω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ότι φαίνονται και ότι με λίγη υπομονή και κάποιες πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

Για αυτό η Αναστασία Φωκά είναι για ακόμη μία φορά εδώ, για να μας βοηθήσει με τις πολύτιμες συμβουλές της.

Γράφει η Αναστασία Φωκά

Οι περισσότερες γυναίκες όταν γίνονται μαμάδες έχουν ως προτεραιότητα το μωρό τους. Και όχι άδικα, αυτό το πλασματάκι που ήρθε στη ζωή μας, μας έχει απόλυτη ανάγκη.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει εμείς καλούμαστε να επιστρέψουμε στη δουλειά μας, να πάμε ένα διήμερο με το σύντροφο μας και η ζωή μας να ξαναμπεί στην κανονική της ροή.

Σε αυτή τη φάση οι περισσότερες μαμάδες έχουμε αμφιβολίες, “αλήθεια τώρα, πρέπει να λείψω για δυο μέρες;” Νιώθουμε τύψεις, “πού πάω χωρίς το παιδί;”, “Πώς θα περάσει χωρίς εμένα κοντά του να το φροντίζω;”

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όσο νωρίτερα γίνεται είναι ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στον εαυτό μας δεν είναι χρόνος που κλέβουμε από τα παιδιά μας. Αυτός ο χρόνος είναι που μας δίνει ενέργεια, μας κάνει να νιώθουμε καλά. Και όταν νιώθουμε καλά είμαστε και καλύτερες μαμάδες! Οι χαρούμενες μαμάδες έχουν χαρούμενα παιδιά!

Πέντε τρόποι για να είναι ο χρόνος μακριά από το παιδί μας χωρίς τύψεις:

1. Να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν/αυτήν που θα το προσέχει όσο θα λείπουμε. Έτσι θα είμαστε ήρεμες και θα μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που επιλέξαμε να κάνουμε.

2. Να εξηγήσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα του παιδιού. Είναι σημαντικό αυτός\αυτή που θα μείνει με το παιδί μας να ξέρει τι ώρα τρώει τα γεύματα του, τι ώρα κάνει μπάνιο και τι ώρα κοιμάται.

3. Να πούμε ποια είναι τα αγαπημένα παιχνίδια / αγαπημένες δραστηριότητες του παιδιού μας. Έτσι θα ξέρουμε ότι το παιδί μας θα περάσει καλά όσο εμείς θα λείπουμε.

4. Να πούμε την αλήθεια στο παιδί μας για το πόσο θα λείψουμε. Αν είναι μωρό αρκεί να πούμε “ η μαμά φεύγει για λίγο και θα ξαναγυρίσει”. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μας θα συνηθίσει σιγά-σιγά το καινούριο μας πρόγραμμα και θα σταματήσει το κλάμα, όταν ανοίγει η πόρτα για να βγούμε, που μας γεμίζει ενοχές.

5. Να μην ξεχνάμε ότι όταν κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν, θα είμαστε καλύτερες μαμάδες.

*Η Αναστασία Φωκά είναι Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος
Για περισσότερα άρθρα της, μπείτε στο anastasiasworld.gr

Διαβάστε ακόμη:

Χρήσιμα tips για νέες μαμάδες

6 tips για να γίνει το παιχνίδι με τα παιδιά σου (πραγματική) απόλαυση