• Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου
  • 23:30

Κάππαρη: Το ελληνικό super food με τα αμέτρητα οφέλη για την υγεία

Οι Έλληνες στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν συχνά την κάππαρη, όχι μόνο στα φαγητά αλλά και ως φάρμακο για τον τυμπανισμό και τις ρευματικές παθήσεις.

Οι Έλληνες στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν συχνά την κάππαρη, όχι μόνο στα φαγητά αλλά και ως φάρμακο για τον τυμπανισμό και τις ρευματικές παθήσεις.

Η κάππαρη έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 23 Kcal ανά 100 γραμμάρια, είναι κατάλληλη τροφή για όσους θέλουν να χάσουν κιλά και, παρόλο που δεν έχει πολλές θερμίδες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C, E, K, ω-3 λιπαρά και φυτοστερόλες.

Το βασικό χαρακτηριστικό της όμως, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη.

Η κερκετίνη λειτουργεί ως αντιισταμινικό και βοηθάει τους αλλεργικούς, αλλά έχει και αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές και  αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, έχει και αντικαρκινική δράση, αφού αναστέλλει την αύξηση ορισμένων κυττάρων του καρκίνου του μαστού.Η κάππαρη επίσης διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθάει σε παθήσεις των αρθρώσεων.

Πολλά προϊόντα ομορφιάς έχουν στα συστατικά τους εκχύλισμα κάππαρης, καθώς ενυδατώνει το δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση ερεθισμών, ερυθρότητας και των σπυριών. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι επιβραδύνει και τη γήρανση του δέρματος, επειδή έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Προσοχή! Για να διατηρηθεί η κάππαρη μπαίνει σε άλμη και είναι πολύ υψηλή σε νάτριο, γι’ αυτό όσοι
έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση καλό είναι να την αποφεύγουν.
Επίσης, επειδή είναι φυσικό αντιπηκτικό, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία σε ασθενείς, οι οποίοι πρόκειται να υποβληθούν σε εγχειρίσεις και για τις γυναίκες, να περιορίζεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Send this to a friend