Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Τα κορίτσια μου» – Οι διακοπές στην Αμοργό με τις κόρες της (ΕΙΚΟΝΑ)

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Η Νατάσα Παζαΐτη απαντά σε όλες τις απορίες που έχετε

Η Νατάσα Παζαϊτη, MD, PhD, FEBS, Γενική Χειρουργός -Ειδική Χειρουργός Μαστού, Ειδική στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού, απαντά σε απορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Δείτε επίσης

Τραγική κατάληξη στο Παλιούρι Χαλκιδικής: Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος δύτης
Κορονοϊός: Τρεις νεκροί σε λίγες ώρες – Στους 668 οι νεκροί

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξή της στο ΑΠΕ:

Ερ: Είναι πάντα ο καρκίνος του μαστού θανατηφόρος;

Απ: Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη ίαση. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πραγματικά άλματα τόσο στις απεικονιστικές τεχνικές για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, όσο και στις θεραπευτικές μεθόδους. Τα σύγχρονα φάρμακα και οι μοριακά στοχευμένες θεραπείες κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τη θνητότητα των γυναικών προσφέροντας μακρά επιβίωση και άριστη ποιότητα ζωής. Καθώς ο καρκίνος του μαστού που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο θεραπεύεται πλήρως και δεν απειλεί την ζωή των γυναικών, μέλημα μας είναι να προσφέρουμε χειρουργική θεραπεία που θα εξασφαλίζει όχι μόνο ογκολογική ασφάλεια, αλλά και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα διαφυλάττοντας την εικόνα του μαστού, αλλά και μερικές φορές διορθώνοντας την.

Ερ: Είναι πάντα απαραίτητη η μαστεκτομή ως χειρουργική θεραπεία;

Απ: Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που η διάγνωσή του γίνεται σε πρώιμο στάδιο. Πρόκειται δηλαδή για ένα ογκίδιο πολύ μικρού μεγέθους. Η καταλληλότερη χειρουργική θεραπεία σε έναν πρώιμο καρκίνο του μαστού είναι η ογκεκτομή, που σημαίνει την αφαίρεση του όγκου με καθαρά από καρκινικά κύτταρα όρια και τη διατήρηση του υπόλοιπου μαστού. Όταν ο μαστός είναι μικρός η απλή ογκοπλαστική δεν μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τον όγκο του μαστού. Κι επειδή μετά από ογκεκτομή σχεδόν πάντα ακολουθεί ακτινοθεραπεία το δέρμα γίνεται σκληρό, ανελαστικό και άκαμπτο, επιδρώντας αρνητικά στο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι σύγχρονες πλέον τεχνικές αποκατάστασης μαστού τοποθετούν πια την μαστεκτομή πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των γυναικών. Πολλές νέες γυναίκες επιλέγουν την μαστεκτομή ως τη ριζικότερη τοπική θεραπεία του καρκίνου, καθώς μειώνεται η πιθανότητα τοπικής υποτροπής και, επιπλέον, αποφεύγεται -στις περισσότερες περιπτώσεις- η ακτινοθεραπεία.

Ερ: Με ποιο τρόπο γίνεται η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή;

Απ: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, την θέση του καρκίνου στο μαστό, το μέγεθος του μαστού αλλά και την προτίμηση της κάθε γυναίκας. Σε όλες τις μεθόδους μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη η χρησιμοποίηση του μείζονος θωρακικού μυός με τη διατομή ή τη διαστολή του για την εισαγωγή σιλικόνης και την αναδημιουργία του μαστού. Σήμερα μία νέα μέθοδος φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή με το ειδικό πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» (TiLOOP Bra Pocket).

Ερ: Πότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο αποκατάστασης μαστού με το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος»;

Απ: Η μέθοδος εφαρμόζεται σε υποδόριες μαστεκτομές. Στην υποδόρια μαστεκτομή αφαιρούμε το μαζικό αδένα διατηρώντας ακέραιο το δέρμα -με ή χωρίς τη θηλή.Είναι ιδανική για μαστούς μικρού και μεσαίου μεγέθους (cup A-C). Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερους μαστούς με παράλληλη μαστοπηξία. Αποτελεί απόλυτη ένδειξη σε πρώιμο καρκίνο του μαστού προφυλακτικές αμφοτερόπλευρες μαστεκτομές σε γυναίκες φορείς των γονιδιακών μεταλλάξεων κληρονομικού καρκίνου του μαστού.

Ερ: Τι είναι το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος»;

Απ: Το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» είναι μία πραγματική τσέπη μέσα στην οποία φιλοξενείται το ένθεμα σιλικόνης με τον τρόπο που ο μαστός στηρίζεται μέσα σε ένα στηθόδεσμο. Καθηλώνεται πάνω στον μείζονα θωρακικό μυ και αγκαλιάζεται από το δέρμα με φυσικό τρόπο προσδίδοντας σταθερότητα στο ένθεμα. Με την τοποθέτηση αυτή αποφεύγεται η μετατόπιση του ενθέματος και εξασφαλίζεται η φυσική εμφάνιση του μαστού.

Ερ: Γιατί η μέθοδος αυτή αποτελεί επανάσταση στην επανορθωτική χειρουργική του μαστού;

Απ: Επειδή προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα που έρχονται να διορθώσουν τα μειονεκτήματα και τις επιπλοκές των άλλων μεθόδων. Όπως:

· Διατηρείται άθικτος ο μείζων θωρακικός μυς. Αυτό σημαίνει διατήρηση της λειτουργικότητας του μυός και του ώμου.

· Χρειάζονται λιγότεροι χειρουργικοί χειρισμοί με αποτέλεσμα να προκαλείται μικρότερο τραύμα στους ιστούς καθιστώντας το χειρουργείο αναίμακτο και ανώδυνο.

· Απαιτείται μικρότερος χειρουργικός χρόνος άρα και λιγότερη αναισθησία.

· Προστατεύονται οι ιστοί και μειώνεται η πιθανότητα των λοιμώξεων.

· Η υδρόφιλη επιφάνεια του πλέγματος οδηγεί σε μείωση του σερώματος, του αντιδραστικού υγρού που δημιουργείται μετεγχειρητικά γύρω από το ένθεμα σιλικόνης.

· Οι πόροι του πλέγματος επιτρέπουν τα κύτταρα του υποδορίου ιστού να αγκαλιάσουν και να ενσωματώσουν το πλέγμα μειώνοντας την πιθανότητα ρίκνωσης, αναδίπλωσης και δυσμορφίας που συχνά δημιουργείται στον ιστό μεταξύ ενθέματος και δέρματος και δυστυχώς γίνεται εμφανής στο δέρμα του μαστού.

· Το σχήμα του πλέγματος και η τοποθέτηση του πάνω από τον μυ δίνει απόλυτα φυσικό σχήμα στο μαστό προσφέροντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ερ: Είναι ασφαλές στη χρήση του;

Απ: Το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» δημιουργήθηκε από υλικό που χρησιμοποιείται στην αποκατάσταση του μαστού εδώ και 12 χρόνια χωρίς επιπλοκές και χωρίς να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή υποτροπής καρκίνου του μαστού. Αντίθετα προσφέρει ενίσχυση του δέρματος, σεβασμό στους ιστούς και προφύλαξη από φλεγμονές και λοιμώξεις.

Ερ: Μπορεί να εφαρμοστεί πριν την ακτινοθεραπεία;

Απ: Είναι η μόνη μέθοδος που παρέχει ασφάλεια και δεν επηρεάζεται το αισθητικό αποτέλεσμα μετά από την ακτινοθεραπεία.

Ερ: Η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλες τις κλινικές μαστού;

Απ: Η μέθοδος αποκατάστασης μαστού με το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» που κάνουμε, πραγματοποιείται μόνο σε πιστοποιημένες κλινικές και μόνο από πιστοποιημένους χειρουργούς μαστού.

“Η επιστήμη προσφέρει σήμερα στις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο όλα τα εφόδια για να τον πολεμήσουν και να τον νικήσουν. Όλα τα μέσα για να θεραπεύσουν τις πληγές που αφήνει στο κορμί τους, όλες τις μεθόδους για να ανακτήσουν την υγεία και την αυτοπεποίθησή τους. Για να νικήσεις όμως έναν εχθρό πρέπει να τον δεις έγκαιρα και να τον αναχαιτίσεις πριν περάσει την γραμμή της άμυνάς σου. Γι’ αυτό το Α και το Ω της θεραπείας είναι η πρόληψη. Η ετήσια μαστογραφία και κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού-μαστολόγο μπορούν να εξασφαλίσουν την διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Παρακαλώ μην τα αμελείτε!”, καταλήγει η Νατάσα Παζαϊτη.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Αμερικανικές εκλογές: Στον Τραμπ «βάζουν τα λεφτά τους» οι εταιρείες στοιχημάτων

Ανησυχία για την πίεση στο σύστημα υγείας- Πιθανά και άλλα τοπικά lockdown όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, σκέψεις για μέτρα και στην Αττική

Αμερικανικές εκλογές 2020 – Σάρα Μακ Μπράιντ: Αυτή είναι η πρώτη διεμφυλική γερουσιαστής στις ΗΠΑ