Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Τα κορίτσια μου» – Οι διακοπές στην Αμοργό με τις κόρες της (ΕΙΚΟΝΑ)

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Κορονοϊός: Οι δύο περιπτώσεις που συνιστάται ο εμβολιασμός στις εγκύους

Δείτε επίσης

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού
Κορονοϊός: Δείτε πού εντοπίστηκαν σήμερα τα νέα κρούσματα (11/1)

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή συνέντευξη τύπου για την πανδημία αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 85 ετών που θα ξεκινήσει από τις 20 Ιανουαρίου αλλά και το αν ο εμβολιασμός για Covid είναι ασφαλής για την κύηση.

«Είναι απίθανο να έχει επιβάρυνση στην έγκυο ή το έμβρυο ωστόσο επειδή δεν έγιναν κλινικές μελέτες των εμβολίων σε εγκύους η σύσταση είναι να μην γίνεται το εμβόλιο» ανέφερε.

Νωρίτερα, η Θεοδωρίδου, έδωσε πληροφορίες αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την εγκυμοσύνη. Όπως είπε, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμβολιάστηκαν ήδη με το εν λόγω εμβόλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Όμως, όπως είπε η πρόεδρος, η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγίζονταν με ιδιαίτερη προσοχή. «Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι ότι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο».

Παρά ταύτα, όπως είπε, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη χρειάζεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης. Ακόμη, η κα. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως μετά τον εμβολιασμό μπορεί μια γυναίκα, σε οποιοδήποτε διάστημα να προχωρήσει στον προγραμματισμό για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Αντίστοιχα, υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο γυναίκα. Όταν η έγκυος, βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα. «Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου» σημειώνει η κα. Θεοδωρίδου.

Ακόμη, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της» είπε η πρόεδρος της επιτροπής.