Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αδέσποτα: Ο δήμος Αθηναίων τα εκπαιδεύει για υιοθεσία

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Μαρία Ψωμά: Πώς να κόψετε «μαχαίρι» το τσιμπολόγημα

Στην καραντίνα τρώμε αποδεδειγμένα περισσότερο καθώς ανά λίγο και λιγάκι πάμε στην κουζίνα και τσιμπολογάμε κάτι.

Δείτε επίσης

Σοκ στην Κρήτη: Ένα αγοράκι που πάσχει από καρκίνο εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του κάτω από άθλιες συνθήκες
Ευχάριστα νέα από CureVac για εμβόλιο κορονοϊού: «Είμαστε στα πρόθυρα σημαντικής ανακάλυψης!»

Σύμφωνα με την Μαρία Ψωμά, στόχος είναι να μάθετε να απολαμβάνετε τα γεύματά σας περισσότερο, χωρίς να υπερκαταναλώνετε τροφές, αλλά προτιμώντας υγιεινές επιλογές, που θα σας φέρουν κορεσμό.

Πίνετε νερό, όχι αναψυκτικά: Σε συνδυασμό με την κούραση και την σύγχυση στο μυαλό λόγω της καθημερινότητας, η έλλειψη νερού μπορεί εύκολα να μεταφραστεί ως πείνα, και ενώ κανονικά διψάμε εμείς να καταναλώνουμε φαγητό. Όμως, η επιλογή των υγρών ροφημάτων που καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι η σωστή. Τα αναψυκτικά και οι χυμοί μπορούν να ξεδιψούν στιγμιαία και να ευχαριστούν ωστόσο σας γεμίζουν με έξτρα θερμίδες, ενώ σας αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό. Ιδανικά πρέπει να πίνετε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα, και ακόμα καλύτερα 1 ποτήρι νερό 20 λεπτά πριν από το κάθε γεύμα σας.

Προσθέστε ξίδι και κανέλα στα γεύματά σας για την εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος: Υπάρχουν τόσα πολλά μπαχαρικά που μπορούμε να βρούμε και να χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας, που θα το κάνουν πιο γευστικό αλλά και υγιεινό συγχρόνως, και τα οποία δεν θα μας προσθέσουν καμία θερμίδα. Αρχικά, το ξίδι, το οποίο έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη, μεταβολίζεται δηλαδή πιο αργά, προσθέτει όξινη γεύση στις σάλτσες, στις σαλάτες και στα ψημένα λαχανικά αλλά και στο φαγητό χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες. Αντίστοιχα, για ζεστή, γλυκιά μυρωδιά, προσθέστε κανέλα σε όλα τα ροφήματά σας, από τον καφέ έως το τσάι. Όπως και το ξίδι έτσι και η κανέλα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο οι τροφές μεταφέρονται από το στομάχι στο έντερο – αυτό μας προσφέρει κορεσμό και διατηρεί σε μια ισορροπία το σάκχαρο για περισσότερη ώρα μετά το γεύμα.

Η Μαρία Ψωμά μας έχει τα καλύτερα διατροφικά tips για το διάστημα που θα μείνουμε στο σπίτι

Φάτε παρ’ όλο που μπορεί να μην πεινάτε: Όταν φτάνουμε στο σημείο να πεινάμε πολύ, σίγουρα θα μπούμε στην διαδικασία να καταναλώσουμε πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού. Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο έχοντας πάθει υπογλυκαιμία και αναζητάμε ψωμί η ζάχαρη. Στιγμιαία αυτά μας τονώνουν αλλά μόλις τα επίπεδα της ινσουλίνης μειωθούν απότομα, τότε θα ξεκινήσουμε να νιώθουμε κουρασμένοι και ίσως να πέσουμε στην παγίδα να ξαναφάμε για να δώσουμε ενέργεια στον οργανισμό. Επομένως το μυστικό είναι να τρώτε ακόμη και αν δεν πεινάτε, σε μικρά και τακτά χρονικά διαστήματα για να είστε συνέχεια γεμάτοι ενέργεια.

Να τρώτε αργά: Όταν τρώτε δεν φτάνει αμέσως το σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει. Θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα της τάξεως των 20-30 λεπτών. Εξαιτίας αυτού του φαινομένου, υπάρχει η τάση να τρώμε παραπάνω καθώς ο εγκέφαλος δεν στέλνει το σήμα του κορεσμού. Το ιδανικό είναι να μασάτε την κάθε μπουκιά περίπου 20 φορές. Ακολουθώντας αυτόν τον απλό κανόνα, δίνετε χρόνο στον εγκέφαλο να πάρει το μήνυμα ότι μασάτε τροφή και να νιώσετε πιο γρήγορα τον κορεσμό. Εξάλλου απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό, τρώγοντας αργά.

Να έχετε μικρά σνακ μεταξύ των γευμάτων: Μην αφήνετε τον οργανισμό σας νηστικό για μεγάλα διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται την ανάγκη για παραπάνω φαγητό στα κυρίως γεύματα σας. Και αυτό γιατί προφανώς με το να υπάρχουν σνακ ανάμεσα στα γεύματα ρυθμίζονται τα επίπεδα της γκρελίνης στον οργανισμό, της λεγόμενης ορμόνης της πείνας. Όταν το στομάχι είναι γεμάτο, μειώνονται τα επίπεδά της κάτι το οποίο δίνει σήμα στον εγκέφαλο και υπάρχει το αίσθημα της πληρότητας. Επιλέξτε για παράδειγμα μία χούφτα ξηρούς καρπούς, ανάλατους κατά προτίμηση, που θα σας προσφέρουν τα καλά λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός και θα σας κρατήσουν χορτασμένους πριν το επόμενο γεύμα σας.

Μαρία Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ASIST.GR
Για περισσότερα άρθρα της Μαρίας Ψωμά επισκεφθείτε το psoma.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη

Κορονοϊός – Εμβόλιο της Pfizer: Μια ανάσα πριν την έγκριση – Πότε θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα

Μητσοτάκης για lockdown: «Είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες»

SKY express: Δώρο ένα εισιτήριο με κάθε αλλαγή πτήσης

Υπάρχει λόγος που οι γάτες… αράζουν πάνω σε υπολογιστές