• Τρίτη, 21 Ιανουαρίου
  • 07:03

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί την αντρική γονιμότητα!

Κι' όμως!

Σας έχω πει ότι εδώ θα τα λέμε όλα για όλα! Και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Η υπογονιμότητα, λοιπόν, είναι ένα θέμα, που όπως έχουμε πει, απασχολεί πολλές από εμάς. Και όχι μόνο! Καθώς και οι άντρες, βρίσκονται πολλές φορές σε παρόμοια κατάσταση.

Διαβάζω λοιπόν, πως σύμφωνα με κινέζους ερευνητές, η ρύπανση του αέρα, ιδίως με μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5), σχετίζεται με χειρότερη ποιότητα σπέρματος και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υπογονιμότητας ενός άνδρα.

Με δεδομένη την εξάπλωση του προβλήματος της ρύπανσης διεθνώς, οι Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας σημαντικός αριθμός ζευγαριών σε όλο τον κόσμο πιθανώς δυσκολεύονται να κάνουν παιδί εξαιτίας αυτού του λόγου!

Διαβάστε εδώ για τη δίαιτα της γονιμότητας από τη Μαρία Ψωμά

Σας φαίνεται απίστευτο; Κι όμως! Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιάνγκ Κιαν Λάο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση της έρευνάς τους στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας "Occupational & Environmental Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 6.500 άνδρες ηλικίας 15 έως 49 ετών στην Ταϊβάν.

Από την έρευνά τους λοιπόν, διαπιστώθηκε μια στενή συσχέτιση ανάμεσα στην ύπαρξη σπέρματος με ανωμαλίες και στην έκθεση ενός άνδρα σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον τόπο διαμονής του

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι από την άλλη πλευρά, η ρύπανση σχετίζεται και με αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων, πιθανότατα ως αντιστάθμισμα στην αρνητική επίπτωση που έχει στο μέγεθος και στο σχήμα τους. Παρόμοια ευρήματα στη μορφολογία και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων βρέθηκαν και όταν η έκθεση ενός άνδρα στη ρύπανση δεν ξεπερνούσε τους τρεις μήνες.

Πάντως, μέσω ποιου ακριβώς βιολογικού μηχανισμού, η ρύπανση σχετίζεται με την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων, παραμένει ασαφές, αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά συστατικά των μικροσωματιδίων, όπως τα βαρέα μέταλλα και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, προξενούν βλάβες στο σπέρμα...

Send this to a friend