Αθήνα

30 oC

αίθριος καιρός

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αδέσποτα: Ο δήμος Αθηναίων τα εκπαιδεύει για υιοθεσία

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Σταματήστε να στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι – Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και της υγρασίας το χειμώνα, συνηθίζουμε να απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι. Όμως...

Κι αυτό, γιατί τα βρεγμένα ρούχα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι. Εκτιμάται ότι το 30% της υγρασίας του σπιτιού προέρχεται από τα βρεγμένα ρούχα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης διαπίστωσαν ότι το 64% των συμμετεχόντων κρεμάνε τα ρούχα τους κοντά ή πάνω στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ρούχα από ένα μόνο πλυντήριο απελευθερώνουν δύο λίτρα νερό στην ατμόσφαιρα, όταν στεγνώνουν μέσα στο σπίτι. Η υγρασία ευθύνεται για τη δημιουργία μούχλας σε διάφορα σημεία του σπιτιού που δεν φαίνονται εύκολα, όπως πίσω από ταπετσαρίες, στα ξύλινα πατώματα, πίσω από τα τούβλα και στο πλαίσιο γύρω από τα παράθυρα.

Παράλληλα, σπόρια μούχλας αιωρούνται στον αέρα και τα εισπνέουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τις περισσότερες φορές, ο οργανισμός μας προσπαθεί να τα αποβάλλει, γι’ αυτό φτερνιζόμαστε ή βήχουμε. Μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε πρόβλημα μούχλας στο σπίτι, αν έχετε συνεχής κόπωση, ερεθισμός στα μάτια και το λαιμό, πονοκέφαλο, δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία.

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και γενικότερα όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν να νοσήσουν περισσότερο. Ειδικότερα, όταν το σπίτι είναι μικρό, η υγρασία από τα ρούχα σε συνδυασμό με την υγρασία και του υδρατμούς από το μαγείρεμα και το μπάνιο, συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τουλάχιστον το στέγνωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται σε μια αποθήκη ή δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται με κλειστή την πόρτα και ανοιχτό το παράθυρο. Όμως, η καλύτερη  λύση είναι να αφήσετε τα ρούχα να στεγνώσουν έξω στον καθαρό αέρα. Έτσι,προφυλάσσονται και τα ρούχα από βακτήρια, καθώς αναπτύσσονται μύκητες και σε αυτά, όταν συσσωρεύεται υγρασία.

Μια ακόμη εναλλακτική είναι το στεγνωτήριο. Για να προστατέψετε το σπίτι από τη μούχλα, πρέπει να αερίζεται καθημερινά, ακόμα και όταν έχει κρύο.
Αν εντοπίσετε μούχλα σε κάποιο σημείο του σπιτιού, καθαρίστε το με νερό, ξύδι και σαπούνι.