• Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου
  • 18:52

Ανησυχητικά τα στοιχεία του ΠΟΥ: Το αλκοόλ ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: To αλκοόλ είναι υπεύθυνο για το 5% των θανάτων παγκοσμίως, δηλαδή για περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο!

Σύμφωνα με έκθεση του Π.Ο.Υ., περίπου 2,3 εκατομμύρια των θυμάτων του αλκοόλ προ διετίας ήσαν άνδρες και σχεδόν το 29% αφορούσε σε τραυματισμούς που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ -περιλαμβανομένων των τροχαίων και των αυτοκτονιών.

Η έκθεση, επισημαίνει ότι το βαρύτερο τίμημα πληρώνουν οι νεαρές ηλικίες, -αφού από το 13.5% των θανάτων ατόμων ηλικίας 20-29 ετών συνδέεται με το αλκοόλ- καθώς και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Ανησυχητικό, είναι επίσης το εύρημα είναι και το ότι σε πολλές χώρες η χρήση του αλκοόλ αρχίζει πολύ πριν την ηλικία των 15 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μολονότι το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ έπεσε από το 5,9% το 2012 στο 5.3%.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως η μείωση του ποσοστού των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ σε αρκετές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ευρώπης και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Μάλιστα, στην Ευρώπη, διαπιστώθηκε μείωση της ετήσιας κατ’ άτομο κατανάλωσης αλκοόλ από τα 10,9 λίτρα το 2012 σε 9,6 λίτρα πριν από δύο χρόνια.

Send this to a friend