• Τετάρτη, 21 Αυγούστου
  • 23:50

Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται όλο το χρόνο - Πόσο βλαβερές είναι οι ακτίνες του ήλιου

Χρησιμοποιείται κυρίως το καλοκαίρι, αλλά το αντηλιακό είναι απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου επηρεάζει και το χειμώνα το δέρμα, καθώς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, διαπερνούν ακόμη και τα σύννεφα.

Χρησιμοποιείται κυρίως το καλοκαίρι, αλλά το αντηλιακό είναι απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου επηρεάζει και το χειμώνα το δέρμα, καθώς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, διαπερνούν ακόμη και τα σύννεφα.

Η επιδερμίδα χρειάζεται προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία όλο το χρόνο, διότι "παραμονεύουν" επικίνδυνες παθήσεις του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες, τα κρούσματα μελανώματος ολοένα και αυξάνονται, εξαιτίας της έλλειψης εφαρμογής αντηλιακού.

Με την καθημερινή χρήση αντηλιακού, αποφεύγετε τις πανάδες και τις διχρωμίες στο πρόσωπο, στο σώμα και δεν είναι εμφανή τα σημάδια της γήρανσης, δηλαδή οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το 90% των σημαδιών γήρανσης στο πρόσωπο και στο σώμα, οφείλονται στη συσσωρευμένη έκθεση στον ήλιο και όχι στην ηλικία.

Ακτίνες UVA και UVB

Η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στην UVA και UVB. Με την ηλιοθεραπεία, οι UVA ακτίνες εισχωρούν πιο βαθιά από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τη μεσαία στιβάδα, το χόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Στο συγκεκριμένο μέρος περιέχονται τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Επομένως, οι ακτίνες UVA επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος και "βοηθούν" στο σχηματισμό των ρυτίδων. Αντίθετα, οι ακτίνες UVB δρουν στο εξωτερικό τμήμα του δέρματος. Τις απορροφά το ανώτερο μέρος του δέρματος, η επιδερμίδα κι έτσι προκαλείται το μαύρισμα, αλλά και τα εγκαύματα.

Οι βλάβες που προκαλούν οι UVA ακτίνες δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στο δέρμα, δεν είναι ορατές, για αυτό και δεν τις υπολογίζουμε. Όμως, είναι εκείνες που ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος, του μελανώματος και άλλες σοβαρές δερματικές παθήσεις. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ακτινοβολιών αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Το σώμα έχει τη δική του "ασπίδα" προστασίας όταν έρχεται σε επαφή με τον ήλιο, με την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει το σκούρο χρώμα στο δέρμα. Αν και η μελανίνη προστατεύει το δέρμα από τα εγκαύματα, δεν λειτουργεί το ίδιο και με τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV.

Send this to a friend