• Σάββατο, 17 Αυγούστου
  • 21:16

Τροφές που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος - Με ποιες να τις αντικαταστήσετε

Η γήρανση είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Η διαδικασία της οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Η γήρανση είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Η διαδικασία της οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

"Ένοχη" κρίνεται και η διατροφή που περιέχει τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοποίησης (AGE), που σχηματίζονται από τον συνδυασμό πρωτεΐνης ή λίπους με τη ζάχαρη. Με ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μπορεί να βοηθήσετε το σώμα σας να προστατεύσει το δέρμα από την ταχύτερη διαδικασία γήρανσης.

Αποφύγετε τις εξής τροφές:

Τηγανιτά

Οι τροφές που τηγανίζονται σε λάδι και σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του δέρματος. Με την έκθεση σε ελεύθερες ρίζες, επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης, επηρεάζοντας τα μόρια του DNA και μειώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Αποφύγετε την κατανάλωση τηγανιτών και αντικαταστήστε τα με βραστά ή ψητά.

Επεξεργασμένα κρέατα

Μερικά από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των επεξεργασμένων κρεάτων είναι ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και κορεσμένων λιπιδίων, που μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα, να αποδυναμώσουν το κολλαγόνο και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Απλοί υδατάνθρακες

Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί και οι πατάτες, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα. Αυτή η φλεγμονή συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία της γήρανσης. Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης και γενικότερα τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα όσπρια.

Αλκοόλ

Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις σε ζωτικά όργανα, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, ερυθρότητα, ρυτίδες και απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων κυττάρων και στην παραγωγή κολλαγόνου και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προκαλείται ανεπάρκεια.

Trans λιπαρά οξέα

Πρόκειται για τα πολυακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από φυτικά έλαια, τα οποία έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, ώστε να αποκτήσουν στερεά μορφή ή πιο παχύρρευστη. Αυτά τα λιπαρά κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το κολλαγόνο και η ελαστικότητά του. Το βούτυρο, που περιέχει μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών οξέων, μπορεί να αντικατασταθεί από το ελαιόλαδο ή τα αβοκάντο, τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Send this to a friend