Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Live Τώρα TheCaller Web TV - Θοδωρής Δουλουμπέκης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αδέσποτα: Ο δήμος Αθηναίων τα εκπαιδεύει για υιοθεσία

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Ύπνος και υγεία της καρδιάς: Πώς συνδέονται;

Σύμφωνα με έρευνα

Ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τσαν-Γουόν Κιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σεούλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 47.000 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία 42 ετών, χωρίς διαγνωσμένα καρδιολογικά προβλήματα και συσχέτισαν τις συνήθειες του ύπνου με την κατάσταση των αρτηριών καθενός ατόμου. Η μέση διάρκεια ύπνου ήταν 6,4 ώρες.

Η σχετική ανάλυση έδειξε ότι όσοι κοιμούνταν πολύ λιγότερο από το μέσο όρο (το πολύ πέντε ώρες), είχαν 50% περισσότερο ασβέστιο στις αρτηρίες τους, σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά ώρες. Όσοι κοιμούνταν πολύ παραπάνω από το μέσο όρο (τουλάχιστον 9 ώρες), είχαν 70% πιο πολύ ασβέστιο.

Επίσης, όσοι ανέφεραν ότι η ποιότητα του ύπνου τους δεν ήταν καλή, είχαν πιο πολύ ασβέστιο και ακαμψία στις αρτηρίες, σε αντίθεση, με όσους κοιμούνταν καλά και περίπου επτά ώρες κάθε βράδυ. Η συγκέντρωση ασβεστίου στις αρτηρίες αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης), που μπορεί να εξελιχθεί σε στεφανιαία νόσο και τελικά σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Όσο περισσότερο είναι το ασβέστιο, τόσο μεγαλύτερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος!

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι κοιμούνταν λίγο, είναι πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη ή διαβήτη τύπου 2, να καπνίζουν και να είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Και άλλες, μελέτες έχουν συσχετίσει τον ανεπαρκή ύπνο με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.