Αθήνα

33 oC

αίθριος καιρός

Που είναι το ΔΝΤ; Oέο; Γιατί αποχώρησε και ποιο είναι το δίλημμα του Τσίπρα

Που είναι το ΔΝΤ; Oέο; Γιατί αποχώρησε και ποιο είναι το δίλημμα του Τσίπρα

Μείζονα εξέλιξη, με άγνωστες επιπτώσεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων προκαλεί η αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels group.

Σε ασυνήθιστα και διόλου διπλωματικούς τόνους ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις: "Υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα σε κεντρικούς τομείς".

Το ΔΝΤ έχει πλέον μετατραπεί σε Δρ Τζέκυλ και κ. Χάιντ της διαπραγμάτευσης μιας και από τη μια μεριά απαιτεί τα πιο σκληρά μέτρα (κάτι που η Ελλάδα απεύχεται) ενώ από την άλλη μεριά ήταν ο μόνος θεσμικός παράγοντας - σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους - που θα ήθελε μια αναδιάρθρωση ( ή άλλη λύση) για το ελληνικό χρέος (κάτι που η ελληνική κυβέρνηση εύχεται). Η στάση αυτή του ΔΝΤ αποτέλεσε και ο πυρήνας του διλήμματος που είχε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το αν θέλει μεγαλύτερη ή όχι εμπλοκή του ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση. Όπως και να χει όμως πλέον υπάρχει μια νέα πραγματικότητα με την αποχώρηση του από το brussels group.

[adsense]

"Εμείς μιλάμε τεχνικά, δεν κάνουμε πολιτική κουβεντούλα"

Κάθετα αντίθετος υπήρξε ο κ. Ράις σε σχέση με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση:  "Οι ελληνικές αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός"

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στις  συντάξεις, τονίζοντας οτι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην μεταρρυθμιση του ασφαλιστικού: «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό» τόνισε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου.

 

 

 

Send this to a friend