Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σώζεται ο Μαρινόπουλος; – Ποιος μεγαλοεπενδυτής θέλει να πάρει το ρίσκο και να συμμετέχει μαζί με τον Σκλαβενίτη

[adsense]

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την διάσωση της Μαρινόπουλος και δεν αποκλείεται να γίνει deal. 

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο έγκυρος Χρήστος Κολώνας στο Έθνος, βασικός πρωταγωνιστής στην απόκτηση όλου του δικτύου του «Μαρινόπουλου» παραμένει ο «Σκλαβενίτης» και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της επιχείρησης με τη Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

Όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα, η οικογένεια Σκλαβενίτη επιθυμεί την απορρόφηση όλων των καταστημάτων, ωστόσο αναζητείται και επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να σηκώσει το χρηματοδοτικό ρίσκο.

Φέρεται λοιπόν ότι η Fairfax -η οποία συμμετέχει στις εταιρείες Eurobank, Grivalia, Μυτιληναίος, Eurolife Ασφαλιστική, απέκτησε την Praktiker Ελλάς και έχει μικρότερες συμμετοχές στις εταιρείες Jumbo και Σαράντης- διαπραγματεύεται με τη «Σκλαβενίτης», ώστε είτε να μπει με ποσοστό στην ίδια την εταιρεία είτε να συμμετάσχει σε νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για το deal με τη «Μαρινόπουλος».

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την υπόθεση «Μαρινόπουλου» και άφησε να εννοηθεί ότι πλέον στις συζητήσεις έχουν μπει κι άλλοι επενδυτές: «Εχουμε σχέδια για καλή εκδοχή. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία».

Στο «παιχνίδι»

Πληροφορίες του «Εθνους» θέλουν να έχουν μπει στο «παιχνίδι» και ξένοι λιανέμποροι αλλά και funds. Ενα από τα βασικά σενάρια, λένε άλλες πηγές, είναι το ενδεχόμενο να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Σκλαβενίτης» η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα. Να σημειωθεί ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει η φήμη του ενδιαφέροντος του Καναδού μεγαλοεπενδυτή για την ελληνική αλυσίδα λιανικού εμπορίου.

Αλλες πηγές της αγοράς, με πολύ καλή γνώση της υπόθεσης και ανάμειξής τους στις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στο «τρίγωνο» κυβέρνηση ? τράπεζες ? Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος, λένε στο «Εθνος» ότι έχει προχωρήσει κατά πολύ το σχέδιο εξυγίανσης και χωρίς την εμπλοκή funds ή άλλων ξένων λιανεμπόρων.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο γόρδιος δεσμός του χρέους 1,3 δισ. ευρώ που έχει η αλυσίδα των 700 καταστημάτων αναμένεται να επιλυθεί ως εξής:

• Να γίνει «κούρεμα» των περίπου 750 εκατ. ευρώ που χρωστά η «Μαρινόπουλος» στους προμηθευτές της. Πληροφορίες θέλουν να φτάνει στο 60% για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πάνω από 10 χρόνια εμπορεύματα στο δίκτυο και έχουν προλάβει στη διάρκεια αυτή να πετύχουν επιστροφή κεφαλαίων και δύο και τέσσερις φορές και στο 50% για εταιρείες με μικρότερη χρονική διάρκεια συνεργασίας, π.χ. κάτω από τα τέσσερα χρόνια.

• Θα αναδιαρθρωθούν τα δάνεια ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «κουρέματος».

• Τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία είναι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα διευθετηθούν με ρύθμιση 180 δόσεων.

Το σχέδιο συμφωνίας, αναφέρουν οι πληροφορίες, περιλαμβάνει και χρηματοδότηση της τάξης των 300 με 350 εκατ. ευρώ της «Σκλαβενίτης» προκειμένου να αναστήσει ξανά το δίκτυο των καταστημάτων. Βέβαια, στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά να κλείσουν.

Οι προβληματισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν να κάνουν με το τεράστιο ύψος χρηματοδότησης που αναμένεται να λάβει η αλυσίδα «Σκλαβενίτης». Φυσικά και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης χρεών.

Ετσι, με πρωτοβουλία όλων των «παικτών» φέρεται να μπαίνουν στην επιχείρηση διάσωσης και ξένοι επενδυτές. Κι αυτό επειδή διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να μοιραστούν αυτό το βάρος αλλά και να δώσουν μία προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει διακαώς επιτυχή έκβαση της υπόθεσης προκειμένου αφενός να διασωθούν οι περίπου 12.000 εργαζόμενοι αλλά και να μη χρεωθεί ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» της ελληνικής οικονομίας.

Ισχυρό σήμα

Επίσης, αν το deal συνοδευτεί και από τη συμμετοχή ξένων μεγάλων επενδυτών, τότε αυτό θα στείλει και ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αποτελεί πόλος προσέλκυσης σοβαρών επενδύσεων.

Πάντως με όποιον τρόπο κι αν καταλήξει θετικά η υπόθεση «Μαρινόπουλου», ο όμιλος «Σκλαβενίτη» θα είναι ο κύριος μέτοχος στη νέα εταιρεία. Η κυριαρχία του στην ελληνική αγορά θα αλλάξει άρδην τον χάρτη της.

Πηγή Έθνος

Ροή Ειδήσεων

screenshot 20

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
screenshot 17

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram
pispirigkou2352

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
6168017

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
screenshot 11

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης
ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται 18 επιδόματα – Οι δικαιούχοι
aade1
ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών έως τις 2 Απριλίου λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας
ΕΣΠΑ: Δράση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 άνεργους νέους 18 – 29 ετών
microskopio
Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Σε διαβούλευση το σχέδιο – Σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση της διακίνησης προϊόντων
syntaxiouxoi xrimata 070723
ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών – Ποιοι συνταξιούχοι πάνε ταμείο αυτή την εβδομάδα
ceb5cf80ceb9cf87ceb5ceb9cf81ceaecf83ceb5ceb9cf82
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Λήγει αύριο 27/3 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ