Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Παραδοχή ΥΠΟΙΚ: Δεν θα πάρουμε φέτος τα 2,8 δισ.

Παραδοχή ΥΠΟΙΚ: Δεν θα πάρουμε φέτος τα 2,8 δισ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, παραδέχονται ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει την υποδόση των 2,8 δισ.ευρώ μέσα στο 2016, επιβεβαιώνοντας έτσι, σχετικό δημοσίευμα της «Handelsblatt».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, δεν αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου και υποστηρίζουν, ότι η εκταμίευση βρίσκεται «εντός του προγραμματισμένου πλαισίου» και πως το «πράσινο φως» θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Να υπενθυμιστεί ότι χθες η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», επικαλούμενη Ευρωπαίο διπλωμάτη, ανέφερε ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης».

Έπειτα, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Να σημειωθεί τέλος, ότι εντός του Οκτωβρίου, θα αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Send this to a friend