Αθήνα

21 oC

αραιές νεφώσεις

Απόπειρα αφελληνισμού του κατασκευαστικού κλάδου με «προξενητή» πρώην υπουργό

  • Ο νέο γύρος αφελληνισμού της οικονομίας και το χτύπημα στον κλάδο που άντεξε 
  • Ο ρόλος του πρώην υπουργού  - Η δυσφορία στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος για τις κινήσεις του

Την ώρα που η ελληνική επιχειρηματικότητα αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της, φαίνεται ότι ετοιμάζεται νέο σχέδιο αφελληνισμού ενός κορυφαίου (και τελευταίου) «οχυρού» της οικονομίας μας.

Στα μνημονιακά χρόνια ο διακαής πόθος των δανειστών ήταν ο έλεγχος και η εξαγορά δυο κορυφαίων τομέων της ελληνικής οικονομίας, των τραπεζών και του κατασκευαστικού κλάδου. Ξένοι πρωθυπουργοί και υπουργοί, που επισκέπτονταν τους  Έλληνες ομολόγους τους, ξεκινούσαν τις συζητήσεις με την «λίστα αγορών» που επιθυμούσαν.

Ο στόχος του αφελληνισμού επετεύχθη απολύτως με τις τράπεζες, ωστόσο παρά τις πιέσεις δεν κατάφεραν να αλώσουν τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος άντεξε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ένας νέος γύρος επίθεσης φαίνεται όμως να έχει ξεκινήσει. Στόχος της «επίθεσης» φαίνεται ότι είναι μεγάλος ελληνικός όμιλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει πρόσκαιρα προβλήματα.

Τον ελληνικό όμιλο φαίνεται ότι έχει «λοκάρει» μεγάλη ξένη εταιρεία. Φυσικά και η ξένη εταιρεία, όπως και δανειστές, την δουλειά τους κάνουν.

Σοβαρά ηθικά και πολιτικά ερωτήματα προκαλούν, ωστόσο, οι πληροφορίες ότι της «επίθεσης» ηγείται, εκπροσωπώντας παντού την ξένη εταιρεία, σημαίνον πολιτικό πρόσωπο. Πρόκειται για πρώην υπουργό των κυβερνήσεων της ΝΔ, ο οποίος μάλιστα κατείχε στο παρελθόν και κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

Η σιωπή του απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται η ΝΔ με την υπόθεση Novartis, όπως αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, «δεν σχετίζεται μόνο με την εχθρική του διάθεση απέναντι στην νυν ηγεσία της ΝΔ αλλά και με το κλείσιμο του deal».

Ο ρόλος τους ως μεσάζοντας εγείρει μείζονα ζητήματα περί «νόμιμου και ηθικού» για το αν δικαιούται ένα πολιτικό πρόσωπο να λειτουργεί ουσιαστικά ως λομπίστας και μεσάζων σε τέτοιες υποθέσεις, παρεμβαίνοντας εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ και επιρροή.

Φυσικά, μείζον και επιπρόσθετο πολιτικό ζήτημα τίθεται σχετικά με το ότι στην εν λόγω περίπτωση υπάρχει απόπειρα αφελληνισμού ενός κρίσιμου κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα που το πολιτικό προσωπικό μιλά για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκπρόσωποί του ηγούνται προσπάθειας να φύγει από ελληνικά χέρια η μοναδική παραγωγική δραστηριότητα που απέμεινε στη χώρα.

H δραστηριότητα του εν λόγω πολιτικού στελέχους  δεν έχει περάσει απαρατήρητη και συζητείται έντονα και αρνητικά σε επιχειρηματικούς, αλλά και πολιτικούς κύκλους (ειδικά στο χώρο της ΝΔ) και φαίνεται ότι είναι σε γνώση κορυφαίων στελεχών, τα οποία εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους.

Μάλιστα γίνεται λόγος και για πιθανές επαφές βολιδοσκόπησης με κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες δεν συνάδουν αν έχουν γίνει με τον ρόλο του ως κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια περίοδο στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει τη ΝΔ μέσω της υπόθεσης NOVARTIS .

Οι εξελίξεις στο ζήτημα «τρέχουν» και στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται νέες πληροφορίες που θα προκαλέσουν αίσθηση, ενώ ενδιαφέρον έχει αν η υπόθεση είναι σε γνώση του αρμόδιου υπουργού.

Send this to a friend