Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Τράγκας: Η Κρατική Ασφάλεια τον περιμένει έξω από το σπίτι του για να τον συλλάβει
Ιανουάριος: Ο χειρότερος μήνας για τις εξαγωγές μετά το 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιανουάριος: Ο χειρότερος μήνας για τις εξαγωγές μετά το 2012

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του 2016, με αποτέλεσμα σημαντική υποχώρηση τόσο των εξαγωγών, όσο και των εισαγωγών, ενδεικτική της συνολικής αστάθειας και αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία αλλά και την ισχνή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τον Πανελληνιο Σύνδεσμο […]

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του 2016, με αποτέλεσμα σημαντική υποχώρηση τόσο των εξαγωγών, όσο και των εισαγωγών, ενδεικτική της συνολικής αστάθειας και αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία αλλά και την ισχνή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τον Πανελληνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων η αξία των εξαγωγών έφτασε τα 1,7 δισ. ευρώ όταν τον περσινό αντίστοιχο μήνα ήταν της τάξης των 1,87 δισ. ευρώ.

[adsense]

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΣΕ η μείωση προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (-18,5%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. υποχώρησαν οριακά (-0,8%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εκτός Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης (+0,1%). Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, στο 62,4%, έναντι 37,6% προς τις Τρίτες Χώρες.

Σε επίπεδο κλάδων, τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι εμφάνισαν μόνο οι κλάδοι των τροφίμων (+5,7%), των ποτών/καπνού (+22,1%) και των χημικών προϊόντων (+1,8%), ενώ αντίθετα, οι εξαγωγές εμπιστευτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 31,2%, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών κατά 20,2% και οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 16,8%. Μικρότερες ήταν οι πιέσεις στους κλάδους του ελαιολάδου (-1,3%) -μετά την εκρηκτική αύξηση του 2015- και των μηχανημάτων (-1,5%). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2016, σε απόλυτους αριθμούς συνολικής αξίας εξαγωγών, σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση, μετά το 2012.

Κλείνουν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα – Πάνω από 25 λουκέτα τα τελευταία χρόνια
Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομική μείωση
Φορολοταρία για συναλλαγές Ιανουαρίου – Δείτε αν κερδίσατε
Τέλη κυκλοφορίας 2021: Τελειώνει η προθεσμία για την πληρωμή τους την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
Πώς θα κάνουμε τα ψώνια όταν ανοίξει η Αγορά
Παράταση εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου