Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πάτρα: Γλέντι έξω από μαιευτήριο για τον ερχομό βρέφους – Ο μπαμπάς 20, ο παππούς 36 και ο προπάππους… 50!
Υπέρ της μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα τάχθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Το ΔΝΤ πιστεύει πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να προχωρήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους της Αθήνας το οποίο θεωρεί ότι παραμένει «υψηλά μη βιώσιμο», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο υπόμνημα του ΔΝΤ. Νωρίτερα την Τρίτη, η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών διέκοψαν τις συνομιλίες για την κρίσιμη αξιολόγηση του […]

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να προχωρήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους της Αθήνας το οποίο θεωρεί ότι παραμένει «υψηλά μη βιώσιμο», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο υπόμνημα του ΔΝΤ.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών διέκοψαν τις συνομιλίες για την κρίσιμη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης, κυρίως λόγω της ρήξης μεταξύ των δανειστών για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2018 και λόγω της αντίστασης της Αθήνας να προχωρήσει σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στην οποία οι δανειστές αναμένεται να συζητήσουν για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το χρέος. Παρόντες στη Σύνοδο όπως σημειώνει το πρακτορείο θα είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γερμανο ομόλογό του ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Παρά τη γενναία επίσημη χρηματοδότηση και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια η δυναμική του χρέους προβλέπεται υψηλά μη βιώσιμη», αναφέρει στο υπόμνημα το ΔΝΤ. «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες, απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για περαιτέρω αποφασιστική ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα», σημειώνει.

[adsense]

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν η Ελλάδα να έχει ένα φορολογικό έλλειμμα που ισοδυναμεί με 3% της οικονομικής παραγωγής το 2018, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ένα έλλειμμα 4,5%. Οι ευρωπαίοι πιστεύουν επίσης ότι η Αθήνα μπορεί να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, όπως ήταν ο στόχος στο τελευταίο πακέτο διάσωσης.

Αλλά το υπόμνημα του ΔΝΤ το οποίο συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης προβλέπει ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% αυτό το έτος, ένα πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5 % το 2018.

Αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν την μεταρρυθμιστική κόπωση μετά από πέντε χρόνια προσαρμογές και κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία ανήλθε σε 24,4% τον Ιανουάριο. Το υπόμνημα προβλέπει επίσης μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 1,25% μακροπρόθεσμα, ένα ποσοστό που είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Οι στόχοι που χαρακτηρίζονται «φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί», θα μπορούσαν να ενισχυθούν με την εφαρμογή των μέτρων που θα έφερναν ένα ισοδύναμο 2,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2018, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα.

Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την αλλαγή της βάσης εισφορών από το πλασματικό στο πραγματικό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης στα 345 ευρώ τον μήνα μετά από 15 έτη εισφορών και στα 384 ευρώ το μήνα, μετά από 20 χρόνια εισφορών.

Για να αντιμετωπίσει περαιτέρω τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα που αντιστοιχούν σε άλλο ένα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά χωρίς επιπλέον περικοπές στις κύριες συντάξεις της, που θα μπορούσαν να παγώσουν από το νόμο, αναφέρει το ΔΝΤ.

Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που επανεκλέχθηκε τον Σεπτέμβρη υποσχόμενη να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες της λιτότητας και έχει μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θέλει να βλάψει άλλο τους 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας που έχουν δει τις μηνιαίες αποδοχές τους να κόβονται 11 φορές από το 2010, σχολιάζει το Reuters.

Άλλα δύο ακόμα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αναπροσαρμογή του φόρου εισοδήματος και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η απελευθέρωση της αγοράς δανείων ως μέρος των μέτρων για να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Αθήνα θα τροποποιήσει τη νομοθεσία της για να επιτρέψει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων και την εκτέλεση τραπεζικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα «ελεύθερα και άμεσα», αναφέρει το υπόμνημα.

Η νομοθεσία που σχετίζεται με αυτά τα μέτρα θα πρέπει να περάσει πριν το 2017 και να εφαρμοστεί σταδιακά, αναφέρει το ΔΝΤ που σημειώνει ότι η Αθήνα πιθανότατα θα χρειαστεί να υποβάλλει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό αυτό το έτος.

Η Αθήνα από την πλευρά της ανέφερε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα θα υποβάλλει στη Βουλή νόμο για τις συντάξεις και τις το φόρο εισοδήματος.

Ροή Ειδήσεων

19/09/2021 | 00:00

Οικονόμου: Παρά τα πανάκριβα σκηνικά ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι ξεπερασμένος

18/09/2021 | 23:45

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 1-0: Πρώτος ο ΠΑΣ με 6 βαθμούς και δυο νίκες με ΠΑΟΚ και ΠΑΟ

18/09/2021 | 23:33

Η Μάγδα Φύσσα αγκαλιά με την μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου στην πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα

18/09/2021 | 23:18

Δημοσκόπηση GPO: Στις 10,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Φθορά για Μητσοτάκη-ΝΔ αλλά μικρό κέρδος για Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ

18/09/2021 | 23:07

Ζαχαριάδης: Όσοι θέλουμε να φύγει ο Μητσοτάκης, πρέπει να εμβολιαστούμε, να φτιαχτεί τείχος ανοσίας για να γίνουν εκλογές

18/09/2021 | 22:53

Επίθεση με βιτριόλι: Οργή της Ιωάννας για όσα λέει ο 40χρονος για άλλο τρίτο πρόσωπο (vid)

18/09/2021 | 22:39

Η Δέσποινα Βανδή στο «Σπίτι με το MEGA»– Η πρώτη εμφάνιση στην τηλεόραση μετά τον χωρισμό της (vids)

18/09/2021 | 22:23

The Voice: Με τρελό κέφι ο «νέος» Κωνσταντίνος Αργυρός που «έκλεψε» και τον πρώτο παίκτη! (vids)

18/09/2021 | 22:08

O Χρηστίδης «θυμίζει» στον Τσίπρα πως το σύνθημα «Νέα Αρχή» ήταν του ΠΑΣΟΚ το 2015

18/09/2021 | 21:54

Οι ξεκάθαροι συμβολισμοί Τσίπρα! Το καταπράσινο φόντο και ο ήλιος που θα σηκωθεί πάνω από την Ελλάδα

18/09/2021 | 21:35

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Με αυτούς θα κυβερνήσω για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα

18/09/2021 | 21:23

Η Γαλλία απαντάει στην AUKUS με συμμαχία με την Ινδία

18/09/2021 | 21:11

Παύλος Φύσσας: Επεισόδια μετά το τέλος της μαζικής πορείας για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του

18/09/2021 | 20:50

MasterChef: Ο Κοντιζάς σε απολαυστική μίμηση του «Νονού», με τους Ιωαννίδη και Κουτσόπουλο να κλαίνε από τα γέλια! (vid)

18/09/2021 | 20:27

Κουτσελίνη καρφώνει Βαρθακούρη μέσω Γκουντάρα: «Ας λέει ό, τι θέλει – Εσύ και η Νάταλι έχετε τη δική σας διαδρομή» (vid)
MyAADE: Αλλαγές φορολογικών στοιχείων και διακοπή εργασιών – Οι νέες υπηρεσίες
ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο
Jumbo: Αναβάλλει το άνοιγμα καταστημάτων και αποθηκών λόγω έλλειψης προϊόντων – «Η κατάσταση θα χειροτερέψει το 2022»
ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή πρώτης δόσης τέλος Σεπτεμβρίου ή δύο πρώτες δόσεις τέλος Οκτωβρίου
Δρομολογείται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Παπαστράτος και Stevia Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους- Φέρνουν την καλλιέργεια στέβιας αντί του καπνού