Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αθερίδης: Ήμουν ο αλκοολικός που έπινε από το πρωί μπύρες και με τη δύση του ηλίου ένα μπουκάλι ουίσκι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μίχαλος: Καταστροφική για την οικονομία η αύξηση του ΦΠΑ

Με μέτρα αποσπασματικά και εισπρακτικού χαρακτήρα επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Τα μέτρα αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα αλλά αντίθετα το οξύνουν. Αποδεδειγμένα, κάθε αύξηση φόρου στην ήδη υπέρμετρη φορολόγηση που υφίστανται επιχειρήσεις και […]

Με μέτρα αποσπασματικά και εισπρακτικού χαρακτήρα επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Τα μέτρα αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα αλλά αντίθετα το οξύνουν. Αποδεδειγμένα, κάθε αύξηση φόρου στην ήδη υπέρμετρη φορολόγηση που υφίστανται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καλλιεργεί το έδαφος για αύξηση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής», τονίζει.

[adsense]

«Σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις συνολικά επιβαρύνονται με φόρους που φθάνουν το 52% των εσόδων τους. Και δυστυχώς, το νομοσχέδιο που έδωσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση προβλέπει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση κατά 50% του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, που διαμορφώνεται πλέον στο 15%, από 10% που ισχύει σήμερα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και προσθέτει:

«Καταστροφική για την ελληνική οικονομία και την αγορά θα αποβεί και η διαφαινόμενη αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή του ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, καθώς θα επιφέρει αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμη και των καθημερινών αναγκών των νοικοκυριών σε μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής κίνησης.

Και οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις δεν σταματούν μόνο στο φορολογικό, αφού με τις διατάξεις που αφορούν στο ασφαλιστικό αυξάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές επιβαρύνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση οφείλει έστω και την τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσει κάτω από διαφορετική οπτική γωνία τα ζητήματα αυτά και να προωθήσει μέτρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δίκαιου αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο κατά της ύφεσης».

S&P: Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 9% λόγω των συνεπειών της πανδημίας- Ανάκαμψη από το 2021
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Αυτά είναι τα ποσά για κάθε κατηγορία
Folli Follie: Πότε θα κριθεί η διάσωση της
Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκινά από σήμερα η καταβολή – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Επίδομα 534 ευρώ: Λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων
Αναδρομικά: Πιστώνονται από σήμερα στους συνταξιούχους