• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 11:34

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Συμφωνία σε όλα , πλην δανείων - Οι τροπολογίες στη Βουλή και πιο κοντά η δόση των 7,5 δισ.

Συμφωνία σε όλα , πλην δανείων - Οι τροπολογίες στη Βουλή και πιο κοντά η δόση των 7,5 δισ.

Με συμφωνία στα θέματα του ασφαλιστικού, το ΕΚΑΣ, τον ΑΔΜΗΕ, αλλά όχι των δανείων, ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί, η τηλεδιάσκεψη μεταξύ οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ για τις «ουρές» της αξιολόγησης.

Στις περίπου τέσσερις ώρες τις διαπραγμάτευσης, οι υπουργοί οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, έκλεισαν τις περισσότερες από την σοβαρές εκκρεμότητες της αξιολόγησης, με εξαίρεση την ένταξη στις αγοραπωλησίες των τραπεζών, των δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου

[adsense]

Τούτο παρά το γεγονός, ότι για το θέμα, προηγήθηκε ειδική τεχνική διαπραγμάτευση όπου συζητήθηκε διεξοδικά η ελληνική πρόταση:

Να εξαιρεθούν δηλαδή από την αγορά ,τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου που δόθηκαν σε σεισμοπαθείς, πυρόπληκτους (συνολικά 1,638 δις ευρώ) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( 1,58 δις ευρώ ), από τα οποία περίπου τα μισά ( περίπου 1,5 δις ευρώ) έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Η αιτιολογία ήταν , ότι η πώληση των δανείων αυτών σε εταιρίες που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια ( distress funds ), θα δημιουργούσε δημοσιονομικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην αγορά δανείων , τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια ύψους 3,06 δις ευρώ, που έχουν πάρει ΔΕΚΟ όπως η Αττική Οδός, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΣΦΑ και ο ΟΔΙΕ.

Παρόλα αυτά, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών που ακολούθησε, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν πείστηκαν και το θέμα δεν έκλεισε. Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΑΝ, τόνισε δεν θα γίνει άλλη επαφή σε επίπεδο υπουργών για το θέμα , αφήνοντας το ενδεχόμενο η τελική λύση θέμα για την συγκεκριμένη κατηγορία δανείων να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

[adsense]

Οι τροπολογίες στη Βουλή την Τετάρτη

Την Τετάρτη 1η Ιουνίου, και την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

Επίσης, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί αργά απόψε ή αύριο το πρωί και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής επελέγησαν, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Θανάσης Παπαϊωάννου, καθώς και τα 24 μέλη του.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν, εντός του Ιουνίου, οι κενές θέσεις και των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.

Δήλωση της Κομισιόν

Οι θεσμοί βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα, σε συνέχεια του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, απάντησε πως η ανταλλαγή επιστολών αποτελεί μέρος της «συνήθους διαδικασίας».

Send this to a friend