Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

14 προτάσεις από τον πρόεδρο του ΤΕΕ για ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Παράλληλα, επισήμανε τις ενέργειες που καταβάλλονται εκ μέρους του Επιμελητηρίου για την καταπολέμηση της ανεργίας στον κλάδο ο οποίος εάν συνεχίσει να μαστίζεται από την παρατεταμένη ύφεση, «σε επτά χρόνια η χώρα δε θα διαθέτει εν ενεργεία μηχανικούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεκατέσσερις προτάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος για την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, με αφορμή τον απολογισμό του πρώτου χρόνου από την ανάληψη της προεδρίας του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Στασινός πρότεινε την άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία αναμένεται να απελευθερώσουν μεσοπρόθεσμα πόρους της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, και για τα οποία, όπως επισήμανε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικαιροποίηση του νέου ΚΕΝΑΚ (Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων), που αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις εντός του φθινοπώρου.

Νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν και οι μηχανικοί, αφού στην πρόσφατη πρόσκληση δεν επιτρέπονταν, ύστερα από πρωτοβουλία του ΤΕΕ σε συνεργασία και με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επιπλέον, ενέργειες γίνονται για την δημοσιοποίηση προσκλήσεων εντός του 2016 για ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού.

[adsense]

Ο κ. Στασινός επισήμανε τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους του ΤΕΕ για την άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, καθώς όπως είπε το ηλεκτρονικό σύστημα είναι έτοιμο, παρόλα αυτά παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υπογραφή της απαραίτητης ΚΥΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιπρόσθετα, προτάθηκε η άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με όλα τα στοιχεία και σχέδια κάθε οικοδομής στην παρούσα πραγματική τους κατάσταση, ώστε κάθε σχέδιο για την ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί συνολικά σε βάθος χρόνου.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε, ακόμη, την ηλεκτρονική αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού, καθώς επίσης και τουριστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη παροχής κινήτρων σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας, όπως η χορήγηση βίζας, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας. Όπως είπε, απαιτούνται διακρατικές συμφωνίες για το εν λόγω εγχείρημα, καθώς επίσης και διευκολύνσεις σε σχέση με το καθεστώς των capital controls. Επίσης, πρότεινε την παροχή κινήτρων αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.

Βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι η εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης. Όπως είπε, θα μπορούσαν να ορίζονται ανά περίπτωση κατόπιν κλήρωσης προκειμένου να μηδενίζεται η πιθανότητα διαφθοράς.

Στάθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, ενός θεσμού που μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.

Ο κ. Στασινός πρότεινε επίσης κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστούν στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας του Ν.4280/2014, καθώς επίσης και στην έκδοση κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του Ν. 4280/2014 και εφαρμογή των διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων με περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης με βάση έναν δυναμικό αλγόριθμο, ώστε αυτή να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων, με ταυτόχρονη ενοποίηση των επιτρεπόμενων σταδίων προσφυγών για να μειωθεί ο χρόνος ανάθεσης.

Τέλος, τόνισε την άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013.

Όσον αφορά το έργο του ΤΕΕ τον τελευταίο χρόνο και έναν μήνα που βρίσκεται στη θέση του προέδρου, ο κ. Στασινός ανέφερε ότι οι προσπάθειες εστίασαν στα βασικά προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος, όπως η ανεργία, η εξεύρεση λύσεων για τις αυξημένες ανάγκες σε ασφαλιστικές εισφορές, καθώς επίσης και η επαγγελματική καθημερινότητα του μηχανικού.

Μεταξύ των δράσεων του τελευταίου έτους, συμπεριλαμβάνονται η νέα ιστοσελίδα του ΤΕΕ, με στόχο την άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τη μεγαλύτερη ευκολία χρήσης από κάθε μηχανικό. Νέα υπηρεσία υποστήριξης για θέματα ιδιωτικών έργων και μελετών προς τους μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, υπηρεσία φοροτεχνικής υποστήριξης, νομικής υποστήριξης, η δημιουργία του «Μηχανικού Εγχειρίδιο», υπηρεσία ενημέρωσης μηχανικών από το ΤΕΕ και την Attica Bank, η έναρξη λειτουργίας εφαρμογής συμψηφισμού προστίμων Ν4178 για ενεργειακή αναβάθμιση και στατική επάρκεια αυθαιρέτων. Επίσης, περιλαμβάνονται η άμεση προσαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων δηλώσεων αυθαιρέτων στις νέες προθεσμίες του ν.4178, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αυθαίρετα από το ΤΕΕ, η νέα ηλεκτρονική πληρωμή συνδρομών και διακανονισμός οφειλών.

Όσον αφορά το επιστημονικό έργο του ΤΕΕ, τους τελευταίους 13 μήνες διοργανώθηκε διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο για την Ενέργεια, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση για τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο, συνδιοργανώθηκε το συνέδριο Athens Digital Payment Summit για τις ψηφιακές πληρωμές, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας», καθώς επίσης και διαβούλευση για τον νέο ΕΣΔΑ.

Επιπλέον, έγιναν παρεμβάσεις σε φορείς για τη διευκόλυνση των μηχανικών μετά τα capital controls. Επιπλέον, υπεγράφησαν μνημόνια με την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης και πρωτόκολλο συνεργασίας για την Ανάπτυξη μεταξύ Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ΤΕΕ.

Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε σύσφιξη σχέσεων με άλλες χώρες και προώθηση των διμερών και τριμερών συνεργασιών με χώρες και περιοχές όπως Ισραήλ, Ρωσία, Υποσαχάρια Αφρική κλπ.

Τέλος ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στις επί μακρόν δράσεις του ΤΕΕ για τη διευθέτηση του ασφαλιστικού των μηχανικών, όπως νομικές ενέργειες, εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, αποχή από τα καθήκοντα, κλείσιμο πρόσβασης σε ηλεκτρονικά συστήματα, και συλλαλητήρια. Ζήτημα το οποίο, όπως ανέφερε, παραμένει ανοιχτό, παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

koutsoumpas 290324

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ

29/03/2024 | 15:48

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λακωνία – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής
domna mixailidou 290324

29/03/2024 | 15:44

Μιχαηλίδου: Το 22% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό σήμερα σε σχέση με το 27% το 2019

29/03/2024 | 15:36

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Δείτε εικόνες

29/03/2024 | 15:28

ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας
screenshot 26

29/03/2024 | 15:22

Ανδρέας Μικρούτσικος: Η μείωση των εμφανίσεων στην Καινούργιου και τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα

29/03/2024 | 15:10

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εκτός τηλεόρασης»

29/03/2024 | 15:04

Στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα ο Ανδρουλάκης για τις συνομιλίες το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών
screenshot 23

29/03/2024 | 14:55

Φαίη Σκορδά: «Εγώ δεν είμαι αφεντικό, σας έχω συνεργάτες»

29/03/2024 | 14:36

Ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης μετά τα ισόβια της Πισπιρίγκου – «Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»

29/03/2024 | 14:27

Αλέξης Γεωργούλης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει στη Δανάη Μπάρκα
screenshot 21

29/03/2024 | 14:23

Το επικό σαρδάμ στην ορκωμοσία Κασσελάκη: «Όλα τα στρέμματα είναι βλαμμένα»

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται 18 επιδόματα – Οι δικαιούχοι
aade1
ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών έως τις 2 Απριλίου λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας
ΕΣΠΑ: Δράση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 άνεργους νέους 18 – 29 ετών
microskopio
Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Σε διαβούλευση το σχέδιο – Σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση της διακίνησης προϊόντων
syntaxiouxoi xrimata 070723
ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών – Ποιοι συνταξιούχοι πάνε ταμείο αυτή την εβδομάδα
ceb5cf80ceb9cf87ceb5ceb9cf81ceaecf83ceb5ceb9cf82
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Λήγει αύριο 27/3 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ