
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για την πολυσυζητημένη αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε σχετικά η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στον ρ/σ «REAL FM»
Όπως είπε η κα Αχτσιόγλου: «Αυτή η αύξηση συμβάλλει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των νέων εργαζόμενων, καθότι αυτοί που πριν εργάζονταν με τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ, αυτήν τη στιγμή θα δουν μία αύξηση στα εισοδήματά τους της τάξης του 27%. Αυτό οπωσδήποτε ήταν μία πολύ μεγάλη ανάγκη, στην οποία έπρεπε να ανταποκριθούμε. Η χώρα αυτή έχει εδώ και μια δεκαετία, στην οποία οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συμπιέζονται διαρκώς και υπέστησαν την τεράστια μείωση το 2012, με απόφαση του τότε υπουργικού συμβουλίου, κατά 22% εν μία νυκτί και κατά 32% για τους νέους».
Σημείωσε δε ότι: «Η αύξηση των μισθών σε μία οικονομία όπως η ελληνική, που είναι μία οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση και στην εσωτερική ζήτηση, λειτουργεί ως αναπτυξιακό μέτρο».
Και συμπλήρωσε: «Αυτό έχει παρατηρηθεί και εμπειρικά κι έχει βεβαιωθεί και σε επίπεδο θεωρητικών αναλύσεων. Με απλά λόγια, αυτού του επιπέδου οι αυξήσεις σε αυτούς τους μισθούς, τους πολύ χαμηλούς, είναι χρήματα τα οποία πέφτουν την επόμενη μέρα στην αγορά και στην κατανάλωση για την κάλυψη βασικών αναγκών των εργαζομένων».
Ακόμη, η υπουργός τόνισε ότι «η αύξηση του μισθού που γίνεται τώρα, το 11% και το 27% για τους νέους, δεν αλλάζει για το 2019 το επίπεδο της φορολογικής κλίμακας. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να εντάσσονται στο αφορολόγητο».
«Σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου το 2020, θα συνιστούσα να μην επενδύουν σε αυτήν την αντιπολιτευτική γραμμή γιατί θα εκτεθούν, όπως συνέβη και με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων» σχολίασε.
Παράλληλα η κα Αχτσιόγλου σχολίασε τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία: «Από την πλευρά μας, να πω ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι στον σχεδιασμό για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η ρύθμιση που θα βγάλει το υπουργείο Εργασίας θα αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα είναι μία ρύθμιση, που θα τη νομοθετήσουμε εντός Φεβρουαρίου και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο. Θα αφορά το σύνολο των χρεών που έχουν σωρευτεί μέχρι το 2018, αυτά θα μπορούν να ρυθμιστούν. Προσοχή, το ενδιαφέρον της ρύθμισης και το σημαντικό είναι ότι θα περιλαμβάνει πέρα από το κούρεμα των προσαυξήσεων, των προστίμων και κούρεμα της βασικής οφειλής.
Πώς θα γίνει αυτό το κούρεμα της βασικής οφειλής; Θα επανυπολογιστεί ουσιαστικά η οφειλή του ασφαλισμένου με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχε από το 2002 και μετά, θα κουρευτεί δηλαδή στην πραγματικότητα η οφειλή του και θα δημιουργηθεί έτσι μία νέα οφειλή μαζί με τις κουρεμένες προσαυξήσεις, την οποία θα μπορεί να την αποπληρώσει σε έως και 120 δόσεις».
Τέλις η υπουργός επισήμανε: «Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους. Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία, μέσω αυτού του κουρέματος θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται».
Ροή Ειδήσεων

05/06/2023 | 23:29
Η γη της ελιάς: Ο Στράτος κάνει φιλική προσέγγιση στην Ειρήνη, αλλά εκείνη του επιτίθεται
05/06/2023 | 22:56
Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία – «Η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ έχει χάσει τον σκοπό της»

05/06/2023 | 22:38
Εύα Καϊλή: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποφυλάκιση- «Ήμουν σοκαρισμένη, δεν μπορούσα να δω το μωρό»
05/06/2023 | 22:21
Το νέο βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok με ρακές και την… «οργή» της Μαρέβας: «Μου φέρνει τις ανθοδέσμες στο κεφάλι»
05/06/2023 | 22:07
Μύκονος: Σε κλιματιστικά και συσκευασίες Depon βρέθηκαν ναρκωτικά στη βίλα με το πάρτι 300 ατόμων

05/06/2023 | 21:54
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους» – Το υλικό της προεκλογική καμπάνιας

05/06/2023 | 21:04
Ζέτα Μακρυπούλια: Η απάντηση στις αντιδράσεις του διαδικτύου μετά το ξέσπασμά της κατά αεροπορικής εταιρίας
05/06/2023 | 20:47
Ηλεία: Σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε περιοχές της
03/06/2023 | 11:42
Μπεκατώρου: Πήγα την κόρη μου ξυπόλητη και με κοιτούσαν όλοι, τύπου, μάνα είσαι εσύ; Δεν γνώριζαν όμως τι είχε προηγηθεί…

03/06/2023 | 13:18
Η αντίδραση του Ζουγανέλη όταν συνάντησε τηλεοπτικά το νέο σύντροφο της κόρης του, Νίκο Συρίγο
03/06/2023 | 09:39
Γαληνέα για Αλεξανδράκη: Ήξερα πως ήταν παντρεμένος αλλά όταν τον έβλεπα πάθαινα ερωτικό αμόκ- Έπαιζε πλάτη για να προβληθώ εγώ
03/06/2023 | 10:30
Καφετζόπουλος: «Είμαι πλέον συνταξιούχος- Ρωστήστε τον Χατζηδάκη γιατί κράτησε 4 χρόνια η διαδικασία»
03/06/2023 | 07:34
Ντέμης Νικολαΐδης: Οργισμένη απάντηση για το δημοσίευμα περί εγκυμοσύνης της συντρόφου του

03/06/2023 | 16:31