Αθήνα

 

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 3
Μενεγάκη σε Ανθή Βούλγαρη: «Δεν σε πλησιάζω» – «Ο Χασαπόπουλος δεν με αφήνει να βάλω τις παγιέτες»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Ισχυρή στήριξη στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας

Με συνέπεια προχωρά την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030 ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια με νέα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε κάθε γωνιά της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία της «διασύνδεσης των ρεκόρ» Κρήτης–Πελοποννήσου, με το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς ενέργειας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection. Με ορίζοντα  το 2024, η δεύτερη αυτή διασύνδεση με τον ηπειρωτικό κορμό θα θέσει οριστικό τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τα ορυκτά καύσιμα και θα αναβαθμίσει τη θέση της στον εγχώριο και περιφερειακό ενεργειακό χάρτη.

Η Αριάδνη Interconnection έχει ποντίσει ήδη τα πρώτα 170 χλμ. του ηλεκτρικού καλωδίου Υπερυψηλής Τάσης 500 kV καθώς και τα καλώδια οπτικών ινών, συνολικού μήκους 670 χλμ., που θα βελτιώσουν σημαντικά και την τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα του νησιού.

Η εγκατάσταση των χερσαίων καλωδίων στην πλευρά της Αττικής βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει η πόντιση των υπολοίπων ηλεκτρικών καλωδίων μεταξύ Κρήτης και Αττικής και θα ολοκληρωθεί η παραγωγή μέρους του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της διασύνδεσης.

Με τη λειτουργία του το έργο πρακτικά θα μηδενίσει τις εκπομπές CO2 για την ενεργειακή κάλυψη των φορτίων της Κρήτης ενώ θα επεκτείνει το πράσινο περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Ενεργειακή ασφάλεια σε Αιγαίο και Ιόνιο

Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται και η διασύνδεση με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας όλων των νησιών του Αιγαίου. Ήδη οι βόρειες Κυκλάδες έχουν ενταχθεί στην «οικογένεια» των διασυνδεδεμένων νησιών, ενώ σειρά παίρνουν τώρα οι νοτιοδυτικές Κυκλάδες με τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Με το έργο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρώσει έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, διασυνδέοντας συνολικά στην Υψηλή Τάση πάνω από 20 Κυκλαδονήσια.

Το 2024, με την πλήρη διασύνδεση του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων θα σβήσουν και τα τελευταία φουγάρα από τους ρυπογόνους και ακριβούς τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν  έως και κατά 200.000 τόνους κάθε χρόνο.

Το πρώτο σκέλος του έργου, η διασύνδεση Σαντορίνης–Νάξου βρίσκεται πλέον σε κατασκευή και θα μπει «στην πρίζα» το 2023. Το αμέσως επόμενο διάστημα τη σκυτάλη θα πάρουν και τα τρία υπόλοιπα νησιά, θέτοντας συνολικά σε τροχιά υλοποίησης μία ακόμη πράσινη επένδυση του Διαχειριστή η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, με συγχρηματοδότηση 165 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο βορειοδυτικό Αιγαίο, η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου ολοκληρώθηκε το φετινό καλοκαίρι αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ηλεκτροδότησης για ολόκληρες τις βόρειες Σποράδες. Μέχρι το 2029, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, θα διασυνδεθούν επίσης στην Υψηλή Τάση, στο πλαίσιο μίας νέας σειράς εμβληματικών έργων του Διαχειριστή, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ εκσυγχρονίζει ήδη και τις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στα νησιά του Ιονίου μέσα από έργα συνολικού ύψους που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας από την αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης – Ζακύνθου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Νέα έργα χερσαίων και διεθνών διασυνδέσεων

Ωστόσο τα έργα του ΑΔΜΗΕ δεν εξαντλούνται στις νησιωτικές διασυνδέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή δρομολογούνται τα επόμενα χρόνια αφορούν την ανάπτυξη τόσο της χερσαίας ραχοκοκαλιάς του Συστήματος Μεταφοράς όσο και των διεθνών διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη.

Με έργα όπως η διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα των 400 kV και η ανακατασκευή, με υπερσύγχρονη τεχνολογία GIS, του νευραλγικού Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στη Δυτική Αττική,  ο Διαχειριστής δημιουργεί ακόμη πιο στιβαρές υποδομές για την ασφαλή τροφοδότηση των καταναλωτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Με την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή να θέτουν νέες προκλήσεις, ο ΑΔΜΗΕ μεριμνά για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος διανοίγοντας νέους ενεργειακούς δρόμους και με τα γειτονικά κράτη, κυριολεκτικά προς κάθε πλευρά των συνόρων.

Η κατασκευή της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι μελέτες για τη δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία προχωρούν εντατικά. Επιπλέον, ο Διαχειριστής εξετάζει νέες διασυνδέσεις με την Αλβανία, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία ενώ συμβάλλει στην ωρίμανση των νέων διασυνδέσεων στρατηγικής σημασίας που «κυοφορούνται» στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ και Ελλάδας–Αιγύπτου.

Οι παραπάνω επενδύσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διείσδυση έως και 29 GW ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, ξεπερνώντας τον «πράσινο πήχη» των 25 GW που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Εκτός από την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, το πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ γίνεται καταλύτης και για τη δραστική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών. Μέχρι το 2030 οι αέριοι ρύποι που σχετίζονται με την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα στο Αιγαίο πρόκειται να μηδενιστούν, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 2,8 εκατ. τόνους CO2  κάθε χρόνο και συμβάλλοντας σημαντικά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ποια είναι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ – ADMIE HOLDING ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης Εταιρίας ΑΔΜΗΕ ΑΕ και έχει ως σκοπό την προαγωγή του έργου της Συγγενούς στους μετόχους και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι εισηγμένη εταιρεία στην Κύρια Αγορά και στον δείκτη ESG του Χ.Α. ενώ η μετοχή της διαπραγματεύεται επίσης στον δείκτη FTSE των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ έχει ως αποστολή τον αδιάλειπτο εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια και ως ένας σύγχρονος ευρωπαίος Διαχειριστής, έχει ενσωματώσει σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, με οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Ο Διαχειριστής, μέσα από τα έργα των εγχώριων και ιδιαίτερα των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί, στηρίζει ενεργά την εθνική ενεργειακή στρατηγική και έχει κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη της Ελλάδας σε έναν κρίσιμο κόμβο για ανταλλαγές ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, λειτουργώντας με απόλυτη διαφάνεια και κύριο γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων της. Παράλληλα, μέσα στη δύσκολη ενεργειακή και γεωπολιτική συγκυρία στηρίζει, όπως οφείλει από το καταστατικό λειτουργίας της, το έργο του Ομίλου ΑΔΜΗΕ που είναι κρίσιμο για την επίτευξη των εθνικών και ενεργειακών στόχων.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχει ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Με κεφαλαιοποίηση 400 εκατομμυρίων ευρώ, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διαπραγματεύεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑΑ, ενώ εντός του 2022 απέδωσε στους μετόχους της μέρισμα 0,068 ευρώ ανά μετοχή, ανερχόμενο συνολικά σε 15,8 εκατομμύρια ευρώ.

H ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με αίσθημα ευθύνης, έχει ήδη πραγματοποιήσει ουσιαστικά και συνεπή βήματα για την υιοθέτηση μιας συγκροτημένης πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και διαφάνεια.

Ενδεικτικά:

Όσον αφορά στην προώθηση της διαφάνειας η Εταιρεία αναδιαμόρφωσε το Διοικητικό της Συμβούλιο ώστε να υπάρχει και γυναικεία εκπροσώπηση και συνέστησε ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου, αποδοχών, υποψηφιοτήτων και εσωτερικού ελέγχου.

Όσον αφορά στην περιβαλλοντική μέριμνα, ο  Όμιλος ΑΔΜΗΕ, μέσω της δραστηριότητάς του, συνεισφέρει καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντικό είναι το αποτύπωμα του Ομίλου ΑΔΜΗΕ στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές δραστηριοποίησής του. Ιδιαίτερα για τα νησιά, ουσιαστική αναβάθμιση αποτελεί η θωράκιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής λόγω της σταδιακής απόσυρσης των μονάδων πετρελαίου.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών συμμερίζεται απόλυτα την πεποίθηση ότι οι επενδυτές αναζητούν συνειδητά πλέον εταιρείες που έχουν θέσει μακροπρόθεσμους στόχους με βάση αυτά τα κριτήρια.

Ροή Ειδήσεων

03/12/2022 | 11:45

Δεκεμβριανά: Η μέρα που άρχισε ο Εμφύλιος Πόλεμος – Μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία

03/12/2022 | 11:40

«Οδηγείν ανθρώπους. Τέχνη τεχνών»: Παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Καριώτογλου την Παρασκευή 9/12

03/12/2022 | 11:30

Δεσποτόπουλος: «Πολύ δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι-Ο Ερντογάν δίνει μάχη επιβίωσης»
sminitis aeroporia 0312

03/12/2022 | 11:22

Άκτιο: Τραγωδία με τον θάνατο 19χρονου σμηνίτη – Πυροβολήθηκε εν ώρα υπηρεσίας

03/12/2022 | 11:12

Σταϊκούρας: «Απαράδεκτο το 4,86% στο επιτόκιο των νέων δανείων»-Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες

03/12/2022 | 11:04

Πάτρα: Καλλονή συστήνεται ως Βρετανίδα σύζυγος υψηλόβαθμου στελέχους εταιρείας και «φεσώνει» ξενοδοχεία και επιχειρηματίες

03/12/2022 | 10:52

Άγιος Παντελεήμονας: Συνέλαβαν ξανά τράπερ που είχε στο αμάξι του πιστόλι – Είχε εμπλακεί σε μαχαιρώματα στη Λένορμαν

03/12/2022 | 10:46

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος κατά Μποφίλιου: Παλεύουμε τον «κακό καπιταλισμό» στο Κομμουνιστικό Λονδίνο

03/12/2022 | 10:29

Θεσσαλονίκη: Έξαλλη επιβάτιδα ανάγκασε τον οδηγό λεωφορείου να σταματήσει επειδή δεν φορούσε σχεδόν κανείς μάσκα
fragkaki maria evi

03/12/2022 | 10:23

Μαρία Φραγκάκη: Εκτάκτως στο Νοσοκομείο η δημοσιογράφος – Τι είπε η Ελένη Τσολάκη

03/12/2022 | 10:09

Βόλος: 55χρονος με παιδιά και αδέλφια πέθανε μόνος μες στα σκουπίδια – Ζούσε χωρίς ρεύμα και νερό για 8 χρόνια

03/12/2022 | 09:56

Ιωάννα Γεωργακοπούλου: Η νικήτρια του Voice γυμνή για καλό σκοπό – Η συγκινητική ιστορία της
fotia pyrkagia thessaloniki diamerisma 0312

03/12/2022 | 09:46

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα του 3ου ορόφου – Εγκλωβίστηκε στο μπαλκόνι νεαρό ζευγάρι

03/12/2022 | 09:39

Άννα Μαρία Βέλλη: Μετά την αποκάλυψη για κακοποίηση, ολόγυμνη για καλό σκοπό! «Ενημερώσου και εξετάσου»

03/12/2022 | 09:27

«Καμπανάκι» Λέκκα για κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα: Κακοκαιρία, σεισμός ή ακόμα και αν περάσει ένα φορτηγό!
ektakto voithima 0312
Έκτακτο βοήθημα: Πληρώνεται πριν τα Χριστούγεννα – Τα ποσά και ποιοι θα το λάβουν
Νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
201908191416090653
Scope: Επιβεβαίωσε το BB+ για την Ελλάδα – Αναβάθμισε σε θετικό το outlook
Δεν θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων ακόμη και μετά την λήξη του πολέμου
Ο Στουρνάρας ξεκαθαρίζει: Δεν κινδυνεύει η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους από την άνοδο των επιτοκίων
Ξεκινούν τα έργα φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα από τη ΔΕΔΑ