ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Delivery ξεκινούν μερικά από τα ακριβά εστιατόρια στην Αθήνα σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μπέλλος στο ρεπορτάζ του, στα νότια προάστια, στην Αττική Ριβιέρα, οι οικειοθελείς απουσίες από τις δημόσιες συναθροίσεις είναι πλέον πιο ευχάριστες. Εκτός από το γαλάζιο της θάλασσας βοηθάει ίσως και η ύπαρξη υψηλού επιπέδου υπηρεσιών delivery, καλύτερα γνωστών ως in-house dinning ή fine dinning, που έχουν κάνει πια την παρουσία τους αισθητή και στην Ελλάδα. Γεύματα με γκουρμέ πιάτα από διακεκριμένους σεφ παραδίδονται κατ’ οίκον έναντι δυσθεώρητων για τους περισσότερους Ελληνες λογαριασμούς. Λογαριασμούς που ξεκινούν από 300-400 ευρώ αλλά συχνά προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ αν η παρέα είναι μεγαλύτερη…
Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας που εξαπλώνεται σταδιακά και στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια προάστια και αλλού είναι η περίπτωση του εστιατορίου Matsuhisa Athens του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ακριβά αυτοκίνητα φεύγουν καθημερινά από το ελληνικό εστιατόριο του διάσημου παγκοσμίως σεφ Nobuyuki «Nobu» Matsuhisa και μεταφέρουν τις πανάκριβες παραγγελίες του υψηλού εισοδήματος πελατών του στην ευρύτερη περιοχή. Επιστρέφουν πάραυτα στη βάση τους στον Αστέρα με εισπράξεις χιλιάδων ευρώ.
Αλλά το Matsuhisa, αν και είναι μάλλον το ακριβότερο, δεν είναι το μόνο από τα εν Ελλάδι εστιατόρια που έχουν σχεδιάσει και παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες και προϊόντα κορυφαίου επίπεδου. To Birdman του Αρη Βεζενέ, γνωστότερου αρχικά από το εστιατόριό του πίσω από το Hilton και για τα εξαιρετικά του κρέατα, ξεκίνησε το καλοκαίρι delivery με ιαπωνικά bento boxes, γνωστά από τους ιαπωνικούς σιδηροδρόμους, αναβαθμίζοντας το delivery και το take away στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μάλιστα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας τηρεί ευλαβικά κανόνες προμήθειας πρώτων υλών από προμηθευτές με πιστοποιημένες αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, καλλιέργειας και εκτροφής.
Είναι τέτοια η δυναμική του κλάδου που ακόμα και η επιχείρηση που ελέγχει τα ιστορικά ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» και King George και τα εστιατόρια τους, όπως το Tudor Hall, αξιολογεί τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στην αγορά ολοκληρωμένων γκουρμέ γευμάτων σε πελάτες που θα ήθελαν να καταναλώνουν το μενού στον χώρο τους, για αριθμό ατόμων που δεν δικαιολογείται catering. Για τραπέζια δηλαδή των τεσσάρων ή έξι ατόμων ή όσων επιτρέπονται από τους περιορισμούς που έχει φέρει η καραντίνα, με ιδιαίτερες απαιτήσεις για το μενού.
Ανάλογα με το τι ζητάει ο πελάτης οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να φτάσουν ακόμα και στην παροχή σερβιτόρου προκειμένου να δεξιωθεί τους φίλους του κατ’ οίκον, με την ασφάλεια που αυτές οι συνθήκες παρέχουν εν μέσω της πανδημίας και την ποιότητα ενός ακριβού εστιατορίου.
Στο εξωτερικό τέτοιες υπηρεσίες παρέχονται πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία και υψηλότατα περιθώρια κέρδους. Εχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα, όπου η αγορά είναι συγκριτικά περιορισμένη και το πλήθος των υψηλού εισοδήματος νοικοκυριών δεν είναι τόσο μεγάλο, αναπτύσσονται τόσο εξαιρετικές και ακριβές υπηρεσίες. Το Matsuhisa Athens, όπως και τα άλλα εστιατόρια των νοτίων προαστίων, ευνοείται από το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή διαμένει ένας μεγάλος αριθμός ευκατάστατων αλλοδαπών αλλά και ένας μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων με υψηλά εισοδήματα.
Καθώς λοιπόν η πανδημία κρατάει πια ολοένα και περισσότερο κόσμο μέσα στα σπίτια και αφού η κοινωνική ζωή δεν μπορεί παρά να συνεχίζεται, ήταν φυσικό να αναπτυχθούν αυτές οι δραστηριότητες. Ομως αναπτύσσονται τόσο, που ακόμα και εταιρείες που στόχευαν σε μεγαλύτερους αριθμούς ατόμων ανά παραγγελία, σε πλήρη catering services, στρέφονται τώρα στο in-house fine dining.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τια τέτοια περίπτωση είναι το Different & Different της Μαργαρίτας Βιτάλη-Σαραντοπούλου και του διάσημου Χριστόφορου Πέσκια. Ξεκίνησε από ιδιωτική σχολή μαγειρικής για λίγους και επεκτάθηκε στο catering επιχειρήσεων και άλλων εκδηλώσεων. Πρόσφατα δημιούργησαν και αυτοί ένα καινούργιο concept, μια νέα υπηρεσία υψηλού γαστρονομικού χαρακτήρα, το D&D: The Box. Το concept είναι απλό. O ενδιαφερόμενος καλεί την παρέα του, 6 άτομα κατ’ ελάχιστον, και η ομάδα του Different & Different ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο μενού σε συνεννόηση με τον πελάτη, αλλά τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα.
Διαβάστε την συνέχεια στην kathimerini.gr
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Προσοχή, άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας! Μέχρι και 5 μήνες φυλάκιση στους παραβάτες
Ροή Ειδήσεων
19/04/2024 | 17:06
Αυτές είναι οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές της Νέας Αριστεράς
19/04/2024 | 17:02
Γιώργος Τσούλης για Ελένη Μενεγάκη: «Είναι μια απόφαση που την έχει πάρει για κάποιους λόγους»
19/04/2024 | 16:59
Ανδρέας Λοβέρδος: Το σύστημα αξιολόγησης της ΝΔ αποτυγχάνει ακόμη μία φορά και στην τοποθέτηση των Διοικητών Νοσοκομείων
19/04/2024 | 16:56
Ηλεκτρονικά η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων μέσω του gov.gr
19/04/2024 | 16:50
Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
19/04/2024 | 16:47
Μητσοτάκης: Η χώρα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια
19/04/2024 | 16:42
Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 μεγάλες αλυσίδες και επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις
19/04/2024 | 16:21
«Επίθεση» των φίλων της Φενέρμπαχτσε στον Μπονούτσι στα social media: «Πήγαινε σπίτι σου, είσαι πρώην παίκτης»
18/04/2024 | 09:29
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του
18/04/2024 | 09:03
Ανδρουλάκης για «βάπτιση» Κασσελάκη: «Όταν εγώ βαφτίστηκα στο Αρκαλοχώρι βγήκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ»
18/04/2024 | 08:27
Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Happy Day νωρίτερα ο δημοσιογράφος – Τι είπε η Σταματίνα Τσιμτσιλή
18/04/2024 | 09:52
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
18/04/2024 | 08:50
Ελεονώρα Μελέτη – Θανάσης Πάτρας: Η διαφορετική έναρξη στην εκπομπή και τα συγκινητικά λόγια
18/04/2024 | 11:24
Ελένη Μενεγάκη: Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος αρνήθηκε να σχολιάσει την αποχώρησή της από το MEGA
18/04/2024 | 14:59