Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ντροπιαστικό περιστατικό: Πετάει σκουπίδια από τον 2ο και λέει στην καθαρίστρια «δουλειά σου είναι» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άκτωρ: Ζητά από ΤΑΙΠΕΔ την παράταση του διαγωνισμού για την Εγνατία

Παράταση του διαγωνισμού για της παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου, αναμένεται να ζητήσει σήμερα με επιστολή της προς το ΤΑΙΠΕΔ, η Ακτωρ θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Ακτωρ, θα ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ την παράταση του διαγωνισμού κατά ένα μήνα, προκειμένου να μπορέσει να κατέβει αυτόνομα στο διαγωνισμό λόγω της άρνησης την τελευταία στιγμή της Roadis (που συμμετέχει από κοινού με την Ακτωρ) να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Μάλιστα η διοίκηση της Ακτωρ θα αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ την προ ημερών επιστολή της Roadis η οποία ενημερώνει τον κατασκευαστικό Όμιλο ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στην διαγωνιστική δικαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, επικαλούμενοι ζημιές που έχουν υποστεί από την πανδημία.

Στο παρά πέντε η άρνηση της Roadis

Το παράδοξο είναι ότι η Roadis ενημέρωσε στο παρά πέντε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση να μην  επιτρέπονται αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των σχημάτων.

Η Άκτωρ όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμάστηκε κατάλληλα, εξασφαλίζοντας σχετικές εγγυητικές εκτέλεσης του έργου από την Εθνική Τράπεζα και ήταν έτοιμη για την κάθοδο στο διαγωνισμό. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα η Roadis που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του καναδικού fund PSP Investments στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις οδικών αξόνων, δεν ήταν διατεθειμένη να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, χωρίς όμως να το έχει δηλώσει επίσημα τουλάχιστον μέχρι την 1η Μαρτίου, ημερομηνία που θα έδινε στον Ακτωρα την επιλογή της αυτόνομης καθόδου στο διαγωνισμό.

Για το λόγο αυτό ο κατασκευαστικός Όμιλος ζητά να δοθεί παράταση στο διαγωνισμό κατά ένα μήνα, προκειμένου να μπορέσει να κατέβει μόνη της και να διεκδικήσει το έργο.

Να σημειωθεί ότι η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία.

Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).

Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

«Μπαράζ» πληρωμών: Καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις στους δικαιούχους
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μετά το Πάσχα θα ανοίξει το Taxisnet (ΒΙΝΤΕΟ)
Τέλη κυκλοφορίας: Επιστρέφει η πληρωμή με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία
Ενοίκια: Γιατί είναι ακόμη «στα ύψη» – Ο ρόλος των Airbnb – Λίστα με τα πιο δημοφιλή προάστια της Αττικής (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε πληρώνονται όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης – Τι ποσά θα λάβουν
Πώς ο Mr Jumbo βγαίνει αλώβητος από την αύξηση των ναυτικών ναύλων