
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγή της στόχευσης των τραπεζών απέναντι στα αμοιβαία κεφάλαια καταγράφηκε προς το τέλος του 2020 μετά τις εξελίξεις με την πανδημία και το ράλι των αγορών.
Το 2021 έχει ξεκινήσει με αυξημένες εισροές ύψους 20 εκατ. ευρώ σε όλες τις κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων και ιδιαίτερα σε κατηγορίες που είχαν αποδώσει και τα 3 τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τις κατηγορίες των Ομολογιακών Ελλάδος και εξωτερικού και τα μετοχικά α/κ Ελλάδος και εξωτερικού.
Ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων πλήρωσε αυστηρά την κρίση (2010-2018) καθώς οι ίδιες οι τράπεζες έστρεφαν τους πελάτες τους προς προθεσμιακές καταθέσεις για να αυξήσουν την καταθετική τους βάση και να βελτιώσουν τους δείκτες τους. Ο κλάδος ατρόφησε και κατέγραψε μεγάλες εκροές κεφαλαίων. Όμως το ράλι των ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων από το 2018 έως σήμερα δημιούργησε σημαντικές υπεραξίες για τα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων και τα έκανε ιδιαίτερα ελκυστικά για τους επενδυτές. Ταυτόχρονα η υποχώρηση των αποδόσεων των τραπεζικών καταθέσεων οδήγησε πολλούς θεσμικούς επενδυτές (Ταμεία, Ασφαλιστικές, Επενδυτικούς ομίλους) να στραφούν προς τα ομόλογα.
Η πίτα των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα στις 31/12/2020 είχε διαμορφωθεί ως εξής :
- Oμολογιακά 36%
- Μεικτά 23%
- Funds of Funds 17%
- Μετοχικά 16%
- Xρηματαγοράς 4%
- Συνθετοι 4%
Προκαλεί εντύπωση ότι τα άλλοτε αγαπητά στους συντηρητικούς επενδυτές α/κ χρηματαγοράς (money market) παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα λόγω μηδενικών σχεδόν αποδόσεων.
Σε ότι αφορά τα μετοχικά α/κ εξωτερικού οι αποδόσεις τους τα 3 τελευταία χρόνια ήταν σταθερά διψήφιες ενώ το 2020 πραγματοποίησαν αποδόσεις ρεκόρ αφού και οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έφτασαν σε ιστορικά υψηλά. Θετικές αποδόσεις είχαν και τα μετοχικά εσωτερικού τα δύο τελευταία χρόνια.
Το 2020, οι καθαρές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν στα 185 εκατ. ευρώ και απέδωσαν στους τραπεζικούς ομίλους έσοδα πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Οι εισροές και τα έσοδα ήταν μεν μικρά αλλά τουλάχιστον ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με την τελευταία δεκαετία.
Ο κλάδος των συλλογικών επενδύσεων εμφάνισε σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Θ.Ε συνολικό ύψος διαχείρισης κεφαλαίων της τάξης του 18,09% δις. ευρώ αυξημένο κατά 6,01% από την αρχή του έτους. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την άνοδο των τιμών μεριδίων σε ομολογιακά και μετοχικά όλων των κατηγοριών.