Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πάγωσε η Ηλιάκη όταν η Καραβάτου αγκάλιασε τον σύζυγό της στον «αέρα»: «Αφήστε τα μικρόφωνα» (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις και φορολογικές υποχρεώσεις βάζουν «φωτιά» στα νοικοκυριά

Φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς και στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει το τσουνάμι ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά λόγω ανόδου του ενεργειακού κόστους, σε συνδυασμό με το βαρύ φορολογικό λογαριασμό που καλούμαστε να πληρώσουμε μέχρι τέλος του μήνα.

 

Ήδη οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων καταγράφουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 10% έως 30% κατά μέσο όρο, ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις (διπλή δόση ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ρυθμισμένες οφειλές) καθιστούν αβάσταχτο το φορτίο που έχει πέσει στις πλάτες των ελληνικών νοικοκυριών.
Είναι ενεικτικό ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που καταγράφονται είναι υψηλές, με το παρθένο ελαιόλαδο να καταγράφει άνοδο 15%, οι ξηροί καρποί 30%, τα νωπά λαχανικά έως και 25% και τα κατεψυγμένα φρούτα από 43% έως 57%.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τις επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ το 15% εκτιμούν αύξηση άνω του 30%.
Οπως σημειώνεται στη σχετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Netrino στις επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ, σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος, ενώ το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ έως και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής.

Απειλή για την ελληνική βιομηχανία

H εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου έως και 400% τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τις τιμές του 2019 και η συνακόλουθη άνοδος των τιμών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 200 Ευρώ/ΜWh, έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για ην Ανάπτυξη,  οι επιπτώσεις αυτές είναι πολύ πιο σημαντικές στην ελληνική βιομηχανία σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Γιατί στη χώρα μας η διαπραγμάτευση του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λειτουργεί μέσω διμερών συμβολαίων με κλειδωμένες τιμές, που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στην περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Δεδομένου ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν το αυξημένο κόστος στην ελληνική βιομηχανία, το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δυσμενές, ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας. Το σύνολο των παραγόντων αυτών οδηγεί σε μια πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής που είναι αδύνατον να απορροφηθεί στο σύνολό της από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Δημιουργούνται κατά συνέπεια σοβαροί κίνδυνοι μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές και τους καταναλωτές, περιορισμού της παραγωγής αλλά και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με τις γνωστές συνέπειες.

Αυξήσεις έως 45 στο κρέας
Κατά 45% έχει αυξηθεί η τιμή που αγοράζει η βιομηχανία μοσχαρίσιο κρέας ενώ σταθερές παραμένουν ακόμη οι τιμές στο χοιρινό.
Όσον αφορά το κοτόπουλο ήδη καταγράφονται αυξήσεις 6-8% ενώ αναμένεται να υπάρξει και ένα δευτερο ανατιμήσεων περί του 10% μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι παραπάνω αυξήσεις έχουν επηρεάσει το σουβλάκι, η τιμή του οποίου καταγράφει αύξηση 20%.
Έτσι για το «πιτόγυρο», η τιμή από τα 2,30 έχει σκαρφαλώσει στα 2,90 ευρώ, ενώ το καλαμάκι από 1,60 ευρώ κοστίζει 1,90.

Φωτιά στις τιμές των οικοδομικών υλικών

Έργα που έχουν σταματήσει και άλλα που κινδυνεύουν να μην ξεκινήσουν έχει προκαλέσει η μεγάλη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών.
Οι αυξήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του έτους σε βασικά υλικά που σχετίζονται με την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων, είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά, είναι μεγάλες και έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους κατασκευής 20% με 30%.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας τους τελευταίους μήνες εχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση στις τιμές βασικών υλικών, όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (κυρίως καύσιμα και ασφαλτικά), που κυμαίνονται από 15% έως και 75%.
Ως εκ τούτου με τις αυξήσεις – φωτιά που έχουν πάρει οι πρώτες ύλες, έργα που «χτυπήθηκαν» πριν την αύξηση των τιμών και είναι προς υπογραφή δεν μπορούν να γίνουν, όπως και αυτά που έχουν ήδη υπογραφεί και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, αφού βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού.

Ροή Ειδήσεων

29/11/2021 | 19:36

Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο Κασιμάτης για το άρθρο για τον θάνατο της Γεννηματά

29/11/2021 | 19:24

Pfizer – Άλμπερτ Μπουρλά: Το φάρμακο Paxlovid δεν θα επηρεαστεί από την παραλλαγή ‘Ομικρον

29/11/2021 | 19:04

Νέα Δημοκρατία: «Ο Πολάκης συνεχίζει την αντιεμβολιαστική του καμπάνια»

29/11/2021 | 18:51

Δάντης: Με είχαν χαρακτηρίσει ομοφυλόφιλο, αλλά στα ……. μου- Είμαι υπέρ οποιουδήποτε αιτήματος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

29/11/2021 | 18:32

Δεν είχαν έγγραφα για τον κορονοϊό οι συλληφθέντες οπαδοί του ΠΑΟΚ- Προανήγγειλε κυρώσεις ο Πλεύρης

29/11/2021 | 18:12

Ντόρα Μπακογιάννη για τη Μαρίκα Μητσοτάκη: Της έλεγαν μην φοράει εξώπλατα…κι εκείνη φορούσε μόνο εξώπλατα

29/11/2021 | 17:53

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων

29/11/2021 | 17:48

Με υγειονομικούς ξεκινά ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία

29/11/2021 | 17:40

Κορονοϊός – Μόσιαλος για παραλλαγή Όμικρον: Τι ξέρουμε τώρα- Τα 4 πιθανά σενάρια

29/11/2021 | 17:34

Κορονοϊός: 6.677 νέα κρούσματα σήμερα- 104 νεκροί και 657 διασωληνωμένοι

29/11/2021 | 17:22

Υπόθεση Καραϊβάζ: Εξώδικο στην Κουτσελίνη έστειλαν η μητέρα και η αδελφή του δημοσιογράφου

29/11/2021 | 17:15

Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή από τον Γ. Κρικρή

29/11/2021 | 17:10

Μ. Όθωνας στο TheCaller: Να έρθουν να ψηφίσουν όλοι όσοι δεν θα ντρέπονται γι΄ αυτό

29/11/2021 | 17:08

Σοκ: Η 34χρονη που κακοποίησε την 10χρονη Μαρκέλλα είχε βιάσει και την ίδια της τη μητέρα!

29/11/2021 | 16:58

Κορoνοϊός – Παρθένα Κουτμερίδου: Σε κρίσιμη κατάσταση η 38χρονη κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα που πληρώνονται μέχρι την Τρίτη 30/11 – Επίδομα παιδιού, γέννησης και στέγασης
Iσχυρός διεκδικητής η Reds για το «Μικρό Ελληνικό»
Νέα online εφαρμογή από τον ΔΕΔΔΗΕ για συνδέσεις υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Φουρλής: Πτώση στις πωλήσεις Νοεμβρίου λόγω μέτρων – Προβλήματα στις παραδόσεις από τη Nike
ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 2,5% – 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022- Πρώτη δόση τον Μάρτιο
Απολιγνιτοποίηση-Υπ. Ανάπτυξης: Με ένα ευρώ θα περάσουν οι εκτάσεις της ΔΕΗ στο κράτος, που θα αναλάβει την αποκατάσταση